Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΤΑ

Τους προστάτες τους αγίους τιμούν οι αργυροχρυσοχόοι

Δημοσίευση: 21 Μαϊ 2015 11:40 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 17:31

Ο Σύλλογος Αργυροχρυσοχόων -  Ωρολογοποιών Ν. Λάρισας θα γιορτάσει σήμερα 21 Μαΐου, τους προστάτες του κλάδου, Αγιο Κωνσταντίνο και Ελένη στον Ιερό Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου στη Λάρισα. Η διοίκηση του Συλλόγου καλεί τους πιστούς, τους φορείς της πόλης και κυρίως τους ανθρώπους της Αργυροχρυσοχοΐας να παρευρεθούν στην εορταστική θεία λειτουργία και αρτοκλασία που θα ακολουθήσει στο χώρο του ναού. Η τελετή διοργανώνεται από τον πρόεδρο του συλλόγου κ. Χρήστο Γουργιώτη και το Δ.Σ. σε μια προσπάθεια αναβίωσης του εορτασμού των προστάτιδων του κλάδου.

Η γιορτή των Αργυροχρυσοχόων θεσπίστηκε και γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1917 από τον Σύλλογο των Αθηνών και έκτοτε υιοθετήθηκε από την Ομοσπονδία και τους τοπικούς Συλλόγους όλης της χώρας.

Η θέσπιση αυτής της εορτής έχει τις ρίζες στο Βυζαντινό Κωνσταντινάτο νόμισμα διπλής όψεως που θεωρείται το πλέον διαδεδομένο κόσμημα - φυλαχτό, το οποίο αναπαράχθηκε όσο κανένα άλλο μετά την ανακάλυψή του από τους τεχνίτες Αργυροχρυσοχόους. Το Κωνσταντινάτο Φλουρί όπως το γνωρίζουν οι περισσότεροι, αποτελεί δώρο - σταθμό σε σημαντικές στιγμές στη ζωή ενός ανθρώπου, όπως η γέννηση, η βάπτιση, ο γάμος ως σύμβολο υγείας και ευτυχίας.

ΤΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΤΟ

"Υπνε μου πάρε το παιδί να μου το σεργιανίσεις

στο ρόδο των περιβολιών, στο κρύο νερό της βρύσης

παρ΄ το και δείξε του να βρει των παλατιών τη στράτα

που ΄ναι του ρήγα οι θησαυροί και τα κωνσταντινάτα"

Όταν η Αγία Ελένη βρήκε το 326 μ.Χ. στα Ιεροσόλυμα θαμμένο τον Τίμιο Σταυρό, διέταξε να κοπεί στα δύο. Ο μισός να παραμείνει στον τόπο του μαρτυρίου και ο άλλος μισός να πάρει τον δρόμο προς τη βασιλεύουσα, την πρωτεύουσα της Ορθοδοξίας.

Την ώρα που το πριόνι χάραζε με τα μεταλλικά του δόντια το Τίμιο Ξύλο, ο άρχοντας χρυσοχόος του παλατιού, έτρεξε, άπλωσε κατάχαμα ένα μεταξωτό υφαντό και μάζεψε το ιερό πριονίδι, για να μην σκορπιστεί και το πατήσουν τα βέβηλα πόδια των ολιγόπιστων και των ασεβών.

Επειτα από μακρύ δρόμο, καθώς ιστορεί ο θρύλος φθάνοντας στην πόλη, ο Αρχοντας το πήγε στο αυτοκρατορικό νομισματοκοπείο. Μαζί με άλλα πολύτιμα μέταλλα το έριξε στο χωνευτήρι. Από το φανταστικό αυτό μίγμα κόπηκαν τα πρώτα περιώνυμα φλουριά, τα κωνσταντινάτα, με το ιδιότυπο βαθουλωτό σχήμα που έχουν για κύρια παράστασή τους τον Τίμιο Σταυρό, ανάμεσα στον Μεγάλο Κωνσταντίνο και τη μητέρα του Αγία Ελένη.

Ισως, η ευλαβική δοξασία ότι το Κωνσταντινάτο περιέχει μόρια από το Τίμιο Ξύλο, παρακίνησε τη λαϊκή φαντασία να περιβάλλει το περίτεχνο βυζαντινό φλουρί, με πλήθος μαγικές ιδιότητες, τόσες όσες κανένα άλλο σύμβολο των ελληνικών λαϊκών παραδόσεων.

Ο λαός πιστεύει, πως το Κωνσταντινάτο, όταν λειτουργηθεί από δεσπότη τη  Μεγάλη Πέμπτη και μείνει σαράντα μέρες στο εικονοστάσι του σπιτιού, αποτελεί φυλαχτό ακαταμάχητο για όποιον το έχει στον κόρφο του "επιστέρνιον φυλακτήριον" ακόμη και για βασιλιάδες. Διώχνει τη βασκανία, σταματάει την αιμορραγία, γιατρεύει τη χρυσή, θεραπεύει την επιληψία, ρίχνει τον ψηλό πυρετό και γενικά όποιος το φορέσει δεν πρέπει να φοβάται τίποτα.

Φαίνεται πως στην αυτοκρατορική εποχή ο Θεός και η πίστη δεν ήταν ζυμωμένα μόνο στις καρδιές αλλά και στα νομίσματα.

Κάθε περιοχή του αποδίδει μία ή και περισσότερες υπερφυσικές δυνάμεις. Ακόμη είναι δώρο και ευχή για καλά στέφανα και το αβάσκαντο στολίδι κάθε πανέμορφης των δημοτικών τραγουδιών.

Κωνσταντινάτο θα γενώ να μ΄ έχεις στο λαιμό σου,

βράδυ - πρωί να με φιλείς, σαν κάνεις τον σταυρό σου.

Απ΄ όλες τις θαυματουργές ιδιότητες του Κωνσταντινάτου ευχόμαστε με την ευκαιρία της γιορτής των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, Προστάτιδων των Αργυροχρυσοχόων να αφιερώσετε στο δικό σας άνθρωπο την ελπίδα να σας χαρίσει ό,τι ποθείται και να ευοδωθούν όλες οι ενδόμυχες επιθυμίες σας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

ΧΡ. ΓΟΥΡΓΙΩΤΗΣ

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass