ΣΤΟΧΟΣ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΧΑΡΤΗ

Σύσκεψη για τις αλλαγές στον Καλλικράτη

* Πραγματοποιήθηκε χθες παρουσία στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσίευση: 30 Ιαν 2016 20:56

Του Δημήτρη Βάλλα

Σε σύσκεψη των ανθρώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προχώρησε χθες στο «Μετροπόλ» το Τμήμα Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ που οργανώνει ανά περιφέρεια τέτοιου είδους εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα.

Στόχος των συσκέψεων είναι να συζητηθούν και να τεθούν προς επεξεργασία οι πρώτες ιδέες όσων ασχολούνται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση ώστε να υπάρξει μια ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την πορεία του Καλλικράτη.

Όλα αυτά βεβαία ενόψει των αλλαγών που προγραμματίζονται μέσα στο δεύτερο εξάμηνο φέτος για την αλλαγή του όλου πλαισίου που διέπει τον θεσμό του Καλλικράτη.

Όπως έχει κατά καιρούς αναφερθεί η βασική κριτική του ΣΥΡΙΖΑ στον θεσμό αυτό εντοπίζεται στα εξής σημεία:

* Στην αντιδημοκρατική και συγκεντρωτική λειτουργία του (υπερπλειοψηφικό εκλογικό σύστημα, δημαρχοκεντρικός χαρακτήρας),

* Στην πολυπλοκότητα του θεσμικού πλαισίου (ταλαιπωρία των πολιτών, γραφειοκρατία, σύγχυση αρμοδιοτήτων μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας, αδιέξοδες ρυθμίσεις για τον Συμπαραστάτη του Δημότη κ.λπ.),

* Στην αδιαφανή λειτουργία του και την ελλιπή δημόσια λογοδοσία των δημοτικών αρχών,

* Στον πρόχειρο, άνευ λειτουργικών κριτηρίων χωροταξικό σχεδιασμό, που είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μεγάλων διαστάσεων Δήμων, χωρίς τις απαραίτητες υποδομές και χωρίς την απαιτούμενη εσωτερική οικονομική, συγκοινωνιακή, κοινωνική, ιστορική και πολιτισμική συνοχή, και την απομάκρυνση των πολιτών από τον θεσμό,

* Στην απουσία θεσμών ουσιαστικής κοινωνικής συμμετοχής (απουσία ρυθμίσεων για κοινωνική εκπροσώπηση, συμμετοχή φορέων, τοπικά δημοψηφίσματα, συμμετοχικό προϋπολογισμό, διαστρέβλωση και υποβάθμιση του ρόλου που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν τα συμβούλια των τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων κ.λπ.),

* Στον ασφυκτικό έλεγχο επί των ΟΤΑ, ο οποίος προσκρούει στην πραγματικότητα στη συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοτέλειά τους (πολύπλοκοι και αλλεπάλληλοι έλεγχοι που στραγγαλίζουν την ελεύθερη δράση τους, οικονομική επιτροπεία με το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας ΟΤΑ κ.λπ.).

Την εκδήλωση συντόνισαν ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας κ. Π. Παπαγεωργιου, ο υπεύθυνος Θεσσαλίας για τον Α’ Βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ. Μάνθος Σαρρής, ο υπεύθυνος για τον Β’ Βαθμό κ. Χρήστος Μπεμπές και ο υπεύθυνος της Κεντρικής Επιτροπής για τις Οργανώσεις Θεσσαλίας κ. Ζήσης Καπράνας.

Στη σύσκεψη το «παρών» έδωσε και ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass