ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΡΤΥΡΙΚΟ ΤΟΠΟ ΤΟΥ ΜΕΖΟΥΡΛΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΕΛΗΞΕ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟΥ

Πορεία Λαρισαίων με ένα αίτημα: Ειρήνη!

* Ζητούν να σταματήσει η λειτουργία του ελληνικού Στρατηγείου Επιχειρήσεων της Ε.Ε. στη Λάρισα

Δημοσίευση: 21 Μαϊ 2015 11:35 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 17:31

Λαρισαίοι πραγματοποίησαν χθες πορεία από το Μεζούρλο μέχρι και την πλατεία Ταχυδρομείου, ως μια κίνηση διαμαρτυρίας διεκδικώντας ειρήνη στον κόσμο, τη μη εμπλοκή της Ελλάδας σε πολέμους, την επιστροφή όλων των στρατιωτικών από το εξωτερικό και το κλείσιμο

των ευρωατλαντικών βάσεων και των στρατηγείων και αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

Την πορεία οργάνωσε η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας (Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ)– Γραμματεία Λάρισας) και η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο της πανελλήνιας κινητοποίησης της ΕΕΔΥΕ, κατά την οποία πραγματοποιήθηκαν την ίδια μέρα πορείες ειρήνης σε πολλές πόλεις της χώρας μας.

Η επιλογή του σημείου της αφετηρίας της δεν έγινε τυχαία όπως εξήγησαν τα μέλη της Επιτροπής Ειρήνης Λάρισας: «Επιλέγουμε ως σημείο έναρξης της πορείας το Μεζούρλο, έναν τόπο σύμβολο για τα μαρτύρια των αγωνιστών στην ιστορία του κινήματος, όπως και χιλιάδων άλλων στη χώρα μας. Τόπο εκτελέσεων, ποτισμένο με το αίμα όσων μέχρι τέλους αλύγιστοι κράτησαν αναμμένη τη δάδα του αγώνα που σήμερα κρατάμε εμείς.

Στο Μεζούρλο την περίοδο 1946-1950 εκτελέστηκαν περισσότεροι από 500 αγωνιστές. Ιδιαίτερη σημασία αποκτά φέτος που συμπληρώνονται 70 χρόνια από τη μεγάλη αντιφασιστική νίκη των λαών. Πέρασαν 70 χρόνια, αλλά οι μνήμες είναι ζωντανές και τα ιστορικά διδάγματα πολύτιμα. Τιμάμε έτσι σήμερα και την ηρωική πάλη του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ, που με αιμοδότη το ΚΚΕ εκπλήρωσαν πρωτοπόρο ρόλο στον απελευθερωτικό αγώνα του λαού μας. Τιμούμε τους μαχητές και τις μαχήτριες που διέθεσαν τα νιάτα τους στην πάλη κατά των κατακτητών και των συνεργατών τους και αντιμετώπισαν, μετά τον πόλεμο, άγριους διωγμούς από την αστική τάξη και το κράτος της σε συνεργασία με τον Αγγλο – Αμερικανικό Ιμπεριαλισμό».

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΝ 1η ΣΤΡΑΤΙΑ

«Να σταματήσει η λειτουργία του ελληνικού Στρατηγείου Επιχειρήσεων της Ε.Ε.», ήταν ένα από τα αιτήματα των συμμετεχόντων στη χθεσινή πορεία και σε ψήφισμα που παρέδωσαν, σε στάση τους κατά την πορεία, προς τη διοίκηση της 1ης Στρατιάς, αναφέρουν συγκεκριμένα: «Δηλώνουμε την αντίθεσή μας στους σχεδιασμούς της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ στην περιοχή μας, καθώς και τη συμμετοχή της χώρας σε αυτούς.

Στη Λάρισα εδρεύει το ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της Ε.Ε. που διαδραματίζει κομβικό ρόλο, όπως πρόσφατα με την προετοιμασία και τη διοίκηση της επέμβασης της Ε.Ε. στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Η ελληνική κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες δηλώνει πρόθυμη για τη συνέχιση της εμπλοκής της χώρας μας σε επικίνδυνους για το λαό γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς, για τα συμφέροντα του μονοπωλιακού κεφαλαίου.

Ο ελληνικός λαός, η νεολαία δεν έχουν κανένα συμφέρον από οποιαδήποτε εμπλοκή της χώρας μας. Τέτοιες εξελίξεις ταυτόχρονα υποβαθμίζουν και την αμυντική ικανότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων αφορά την άμυνα και την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας.

Με τη σημερινή μας κινητοποίηση ζητάμε: Να σταματήσει η λειτουργία του ελληνικού Στρατηγείου Επιχειρήσεων της Ε.Ε. Να μη διατεθεί καμιά υποδομή που βρίσκεται στη χώρα μας και κανένας φαντάρος για την οργάνωση και το σχεδιασμό των πολεμικών επιχειρήσεων της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Να γυρίσουν πίσω όλα τα τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκονται στο εξωτερικό, σε αποστολές του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.»

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟΥ

Η πορεία κατέληξε στην πλατεία Ταχυδρομείου, όπου σε ομιλία μέλους της Επιτροπής Ειρήνης, αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων τα εξής: «Με τη σημερινή πορεία, με τους αδιάκοπους αγώνες ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πόλεμους, τον φασισμό, τη φτώχεια και την εκμετάλλευση τιμάμε τον Γρηγόρη Λαμπράκη και τους συνοδοιπόρους του, τιμάμε τον Νίκο Νικηφορίδη, τον Γιώργη Τσαρουχά και όλους τους μάρτυρες - ήρωες, που στα βήματά τους βάδισαν γενιές και γενιές αγωνιστών μέχρι σήμερα.

Στα χρόνια της φωτιάς των ιμπεριαλιστικών πολέμων η ΕΕΔΥΕ βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των κινητοποιήσεων . Στον πόλεμο κατά του Ιράκ και της Γιουγκοσλαβίας, στις επεμβάσεις στο Αφγανιστάν, τη Συρία, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Μαλί, την Ουκρανία φώτισε τις πραγματικές αιτίες των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων .

Ισχύει διαχρονικά ότι: «ο πόλεμός τους σκοτώνει ό,τι άφησε όρθιο η ειρήνη τους», γι’ αυτό συνεχίζουμε να ενημερώνουμε τον ελληνικό λαό για τους κινδύνους από την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, για να κρατήσει περήφανη στάση με κριτήριο τα δικά του συμφέροντα και να μην μπει κάτω από ξένες σημαίες.

Ιδιαίτερα στην κρίσιμη ενεργειακά περιοχή της Αν. Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής συγκλίνουν νέες περίπλοκες αντιθέσεις.

Τα Βαλκάνια, η πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης, αποτελούν μόνιμη εστία αντιθέσεων.

Η Τουρκία διατηρεί υπό κατοχή των 37% της Κύπρου, αμφισβητεί ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, συνεχίζει τις παραβιάσεις στο Αιγαίο.

Δεν χωράει εφησυχασμός. Οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί «βρωμάνε μπαρούτι», αυξάνεται ο κίνδυνος γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου και ο λαός πρέπει να επαγρυπνεί».

Η εκδήλωση στην πλατεία πλαισιώθηκε από μουσικό συγκρότημα.

ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ

Η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας για να τιμήσει τα 60 χρόνια από την ίδρυση της ΕΕΔΥΕ και τα 70 χρόνια από την αντιφασιστική νίκη στις 9 του Μάη 1945, απευθύνθηκε σε σχολεία της πόλης μας ζητώντας από τα παιδιά να ζωγραφίσουν θέματα ειρήνης.

Τα έργα των παιδιών θα εκτεθούν στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα και τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Πέμπτη 28 Μαΐου και ώρα 7:00 μ.μ.

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass