ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΡΟΑΤΕΣ ΚΑΙ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΤΟΥ ’60 ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΟΡΕΙΕΣ

Η γραβάτα πριν γίνει… κίνημα

* «Εκφράζει κύρος και ευπρέπεια αλλά η κυβέρνηση τη σνομπάρει» τονίζει ο παλιός Λαρισαίος έμπορος κ. Χρήστος Κόκκοβας

Δημοσίευση: 28 Ιαν 2016 4:42
«Στη Λάρισα το 1960 φορούσαν όλοι. Τώρα ακόμα και οι λίγοι δεν τις φοράνε μην προκαλέσουν» εξηγούν οι Χρήστος και Γιώργος Κόκκοβας στην «Ε» «Στη Λάρισα το 1960 φορούσαν όλοι. Τώρα ακόμα και οι λίγοι δεν τις φοράνε μην προκαλέσουν» εξηγούν οι Χρήστος και Γιώργος Κόκκοβας στην «Ε»

Του Κώστα Γκιάστα

Φωτ. Βασίλης Ντάμπλης

Είναι η ενδυματολογική επιλογή της επικαιρότητας και αν μη τι άλλο αναφέρεται καθημερινά στα δελτία των ειδήσεων. Η γραβάτα πήρε τον ηγετικό ρόλο στις πορείες των επιστημόνων και όλη αυτή η προσπάθεια συγκεκριμένων επαγγελμάτων ονομάστηκε από τα μεγάλα ΜΜΕ ως το «κίνημα της γραβάτας».

Ακόμα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε αυτό αφήνοντας υπονοούμενα για τα εισοδήματα μερικών εξ αυτών ενώ λίγο αργότερα ο υπουργός Εργασίας κ. Κατρούγκαλος διευκρίνισε πως μπορεί στο δικαστήριο να φοράνε γραβάτα όλοι αλλά αυτοί με τα υψηλά εισοδήματα φοράνε τις Αrmani και Dior…

Τελικά ποιοι είναι αυτοί που φοράνε γραβάτες, αναρωτηθήκαμε συναντώντας τον κ. Χρήστο Κόκκοβα, έναν άνθρωπο με πολλά χρόνια στο χώρο του ανδρικού ενδύματος για να μας πει: «Το σίγουρο είναι πως ακόμα και οι επιστήμονες δεν φοράνε πλέον όλοι. Στις μέρες μας σίγουρα φοράνε οι υποψήφιοι γαμπροί που πάνε στα πεθερικά τους για να κάνουν καλή εντύπωση», μας λέει με μπόλικο χιούμορ και αρκετή πείρα.

Ο ίδιος ξεκίνησε ως ράφτης το 1949 σε ηλικία 13 ετών. Ήταν λίγο μετά τον εμφύλιο έφυγε από την Κρανιά Ολύμπου και πήγε στον καλύτερο ράφτη της εποχής όπως λέει ο ίδιος τον Μητσιούλη. Από τα χαράματα άναβε τα σίδερα με κάρβουνα για να έρθουν οι καλφάδες να τα βρούνε έτοιμα και σκούπιζε. Όλα για 30 δραχμές την εβδομάδα συν τα μπουρμπουάρ για το ντελίβερι των έτοιμων κουστουμιών.

«Το 1959-60 έραβαν όλοι κοστούμια και φορούσαν γραβάτες. Τότε δεν επιτρεπόταν υπάλληλος της τράπεζας να μην φοράει γραβάτα. Δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί μα και υπάλληλοι που έβγαιναν την οικογενειακή τους βόλτα. Ήταν κάτι που συνδυαζόταν με τη σοβαρότητα και ενίοτε με την καλή οικονομική κατάσταση».

Τώρα όμως άλλαξαν τα πράγματα «ακόμα και οι προμηθευτές μας λένε πως δέχονται επίθεση από τους νέους με τα σκισμένα και τα φθαρμένα και είναι μπερδεμένοι και οι ίδιοι».

Μαζί του ο γιος του Χρήστος που με το smartphone του και τη βοήθεια του ίντερνετ εφοδιάζει την κουβέντα μας με πληροφορίες. Σύμφωνα με αυτές η ετυμολογία της λέξης προέρχεται από τη γαλλική λέξη «cravate», δηλαδή Κροάτης, «Croat», καθώς από τους Κροάτες διαδόθηκε η μόδα του μαντιλιού δεμένου γύρω από το λαιμό. Έτσι η γραβάτα είναι συνδεδεμένη με τους Κροάτες. Δεν την ανακάλυψαν, αλλά τη διέδωσαν ως αξεσουάρ στην Ευρώπη τον 17ο αιώνα καθώς οι Κροάτες στρατιώτες που συμμετείχαν στον Τριακονταετή Πόλεμο (1618-1648) ήταν αναγνωρίσιμοι από τα μαντίλια που είχαν δεμένα στο λαιμό τους, πρόγονο της γραβάτας και εντυπωσίασαν τον Λουδοβίκο 14ο όταν παρουσιάστηκαν μπροστά του.

Τα αφήνουμε αυτά και ζητάμε την προσωπική του άποψη ως νεότερο. «Η γενικότερη κρίση άγγιξε και το ντύσιμο. Να φανταστείς πως υπάρχουν άνθρωποι που φοβούνται να βάλουν γραβάτα για να μην δείξουν την ενδεχομένως καλή οικονομική κατάσταση. Δεν θέλουν να προκαλέσουν», τονίζει.

Ρωτάμε τον κ. Χρήστο τι συμβολίζει μια γραβάτα. «Η γραβάτα εκφράζει κύρος και ευπρέπεια. Η ποιότητα που επιλέγει, αντικατοπτρίζει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται ο άνθρωπος τον εαυτό του».

Μα έλα που ακόμα και η κυβέρνηση δεν φοράει γραβάτες. «Είναι πιο λαϊκιστές» τονίζει σχετικά. «Θέλουν να σνομπάρουν τη γραβάτα και τη σημασία της. Εγώ δεν συμφωνώ με αυτόν τον τρόπο» καταλήγει.

Αν και υπάρχουν 85 θεωρητικοί τρόποι να δεθεί ο κόμπος της γραβάτας και δέκα κόμποι, ο πιο γνωστός και απλός είναι ο διπλός κόμπος του Δούκα του Ουίντσορ. Ο κόμπος που θα επιλέξει άραγε το κίνημα της γραβάτας θα είναι «σφιχτός» για την κυβέρνηση. Ίδωμεν….

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass