Θέλουν να μεταφέρουν στη Λάρισα τα Υποθηκοφυλακεία των Τεμπών

Δημοσίευση: 21 Ιαν 2016 0:38

 

Σοβαρές ενστάσεις με επιχειρήματα για τη μη κατάργηση των Υποθηκοφυλακείων Ολύμπου και Κισσάβου, καταθέτει στο Πρωτοδικείο Λάρισας ο δήμαρχος Τεμπών κ. Κων. Κολλάτος, με αφορμή την εκδηλωθείσα πρόθεση έναρξης διαβούλευσης για μεταφορά των δύο Υποθηκοφυλακείων στη Λάρισα.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Τεμπών, μια τέτοια ενέργεια δεν δικαιολογείται, ούτε από οικονομικούς λόγους καθώς οι υποθηκοφύλακες είναι άμισθοι υπάλληλοι και η λειτουργία των Υποθηκοφυλακείων καλύπτεται από τους ίδιους, αλλά και πρακτικούς λόγους, ιδιαίτερα μάλιστα σε μια περίοδο όταν πρόκειται να κατατεθούν δεκάδες χιλιάδες δηλώσεις για το Κτηματολόγιο.

Στην επιστολή του προς τους δικαστές του Πρωτοδικείου Λάρισας ο κ. Κολλάτος αναφέρει:

«Στα γεωγραφικά όρια του Δήμου Τεμπών καταβάλλουμε καθημερινά μια σοβαρή προσπάθεια διαμόρφωσης μίας ολοκληρωμένης διοικητικής μονάδας, παρά τις μορφολογικές και ενδοδημοτικές ιδιαιτερότητες που υπάρχουν.

Αναγνωρίζουμε και ζούμε κι εμείς, ως φορέας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τις δυσκολίες της εποχής καθώς και τις επιβεβλημένες πολιτικές, που άλλοτε συγχωνεύουν και άλλοτε καταργούν Περιφερειακές Δομές.

Ωστόσο κι επειδή πληροφορήθηκα την πρόθεση διαβούλευσης αναφορικά με τη μετακίνηση των δύο υποθηκοφυλακείων από τον Δήμο μας (Ολύμπου που εδρεύει στον Πυργετό και Κισσάβου που εδρεύει στο Συκούριο) στην πόλη της Λάρισας, οφείλω ως δήμαρχος αυτής της περιοχής να σας επισημάνω τα ακόλουθα:

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποδυναμώνεται καθημερινά, κυρίως όμως αποδυναμώνεται ο πληθυσμός των τοπικών κοινωνιών τον οποίο κληθήκαμε και καλούμαστε να εξυπηρετούμε.

Η σκέψη για οποιαδήποτε μετακίνηση των δύο παραπάνω υποθηκοφυλακείων θα επιφέρει μεγάλη αναστάτωση στις τοπικές κοινωνίες του Δήμου Τεμπών και όμορων Δήμων (π.χ. Αγιάς) που εξυπηρετούνται από τις συγκεκριμένες δομές.

Η αναστάτωση αυτή θα 'ναι ακόμη μεγαλύτερη με την έναρξη των δηλώσεων Κτηματολογίου που αναμένεται να ξεκινήσει αρχές Φεβρουαρίου 2016. Σύμφωνα με εκτιμήσεις και λόγω της ύπαρξης των παραλίων και των ορεινών διαμερισμάτων τα δικαιώματα δηλώσεων υπερβαίνουν κατά πολύ τις 150.000. Άρα γίνεται εύκολα αντιληπτό ο όγκος των δηλώσεων και ο αριθμός των ανθρώπων που θα εξυπηρετηθούν από τα υποθηκοφυλακεία Ολύμπου και Κισσάβου.

Οφείλουμε εδώ να τονίσουμε, ότι η λειτουργία των παραπάνω υποθηκοφυλακείων δεν επιβαρύνει σε καμιά περίπτωση τον προϋπολογισμό των Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, αφού είναι γνωστό, ότι οι δαπάνες τους καλύπτονται εξ' ολοκλήρου από τους άμισθους υποθηκοφύλακες.

Επομένως, ο εξορθολογισμός των δαπανών – αφού τούτο είναι το ζητούμενο της εποχής μας – εκπληρώνεται. Αντίθετα, ενδεχόμενη μετακίνηση των δύο υποθηκοφυλακείων, εκτός των άλλων δυσλειτουργιών, θα οδηγήσει στην εξεύρεση νέων χώρων, επιβαρύνοντας το κόστος λειτουργίας τους.

Δεν θέλουμε βέβαια να πιστέψουμε ότι υποκρύπτεται συντεχνιακό ενδιαφέρον επαγγελματικών ομάδων που επιδιώκουν τη μετακίνηση στην έδρα του Ν. Λάρισας. Από την πλευρά μας, ως Δημοτική Αρχή, κάνουμε ό,τι είναι δυνατό ώστε να άρουμε τη γεωγραφική απομόνωση της περιοχής.

Σαφέστατα η ύπαρξη δομών και υποδομών που εξυπηρετούν τους κατοίκους στην καθημερινότητά τους ενισχύει τη συγκράτηση του πληθυσμού και τονώνει την τοπική οικονομία.

Θεωρούμε όμως και για ιστορικούς λόγους επιβεβλημένη την παραμονή των δύο υποθηκοφυλακείων δεδομένου ότι η έναρξη και η λειτουργία τους βρίσκεται στο μέσον του 18ου αιώνα, όταν ακόμη οι περιοχές αυτές μεσουρανούσαν δίνοντας τα φώτα και το στίγμα της φυσικής και πολιτιστικής των κληρονομιάς. Είναι, όπως αντιλαμβάνεστε, επιτακτική η ανάγκη συνέχισης της λειτουργίας και των δύο υποθηκοφυλακείων στον Δήμο μας και στην κατεύθυνση αυτή θα μας βρείτε αρωγούς και πρόθυμους συνεργασίας.

Εξάλλου η διατήρηση των παραπάνω δομών στον Δήμο μας μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο ανάπτυξης και πρότυπο αποκέντρωσης δομών που όλες οι κυβερνήσεις «προεκλογικά» ευαγγελίζονται.

Με την παράκληση να λάβετε σοβαρά υπόψη σας τις ανάγκες και τις προθέσεις του Δήμου μας παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση και πληροφορία».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass