ΕΠΙΜΕΝΕΙ Ο ΠΑΓΕΤΟΣ, ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΝΕΑ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ

Σε «λευκό» κλοιό ο νομός Λάρισας

* Ολονύκτια κινητοποίηση με δέκα μηχανήματα -αλατιέρες της Π.Ε. Λάρισας, στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού * Έκλεισαν σχολεία σε Λάρισα, Ελασσόνα, Τύρναβο και υπολειτούργησαν σε Φάρσαλα και Αγιά

Δημοσίευση: 21 Ιαν 2016 0:08

 

Της Λένας Κισσάβου

Χιονόπτωση, έπληξε χθες όλο το νομό Λάρισας, με θερμοκρασίες που κυμάνθηκαν υπό το μηδέν.

Σε «λευκές πόλεις» μετατράπηκαν η Λάρισα, η Ελασσόνα, ο Τύρναβος, η Αγιά, η Νίκαια, τα Φάρσαλα, με το χιόνι να έχει σκεπάσει κάθε πιθαμή γης και αυτό είναι μόνο η αρχή, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, που προβλέπουν ότι τώρα ξεκινά ουσιαστικά ο χειμώνας και θα ακολουθήσει ένα διάστημα με χαμηλές θερμοκρασίες και χιόνια τις επόμενες μέρες.

Αν και οι χθεσινές καιρικές συνθήκες, τάραξαν τους ομαλούς καθημερινούς ρυθμούς, κλείνοντας σχολεία σε Λάρισα, Ελασσόνα και Τύρναβο, με υπολειτουργία τους σε Αγιά και Φάρσαλα, αποσυντονίζοντας γενικότερα τη συνήθη ροή των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, παρόλα αυτά, με την άμεση αντιμετώπισή τους, τόσο από τους δήμους όσο και από το τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, επιτεύχθηκε το να μην δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις και να παραμείνει «ανοιχτό» το εθνικό και το επαρχιακό οδικό δίκτυο, καθώς και οι δρόμοι μέσα στις πόλεις και προς τα χωριά. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Λάρισας, κ. Χρήστο Καραμπούζη, προβλέποντας από την προηγούμενη μέρα το κύμα κακοκαιρίας, ο μηχανισμός πρόληψης της Περιφέρειας Θεσσαλίας λειτούργησε τάχιστα, αναλαμβάνοντας δράση από τα μεσάνυχτα της Τρίτης και ξημερώματα της Τετάρτης, καθαρίζοντας ολονυχτίς με δέκα μηχανήματα- αλατιέρες, το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Ο κ. Καραμπούζης ανάφερε πως η χιονόπτωση ξεκίνησε στις 2 ξημερώματα Τετάρτης και τα μηχανήματα σε όλο τον νομό Λάρισας, από Ελασσόνα μέχρι και Φάρσαλα, καθάριζαν τους δρόμους ρίχνοντας αλάτι μέχρι και τις 10 το πρωί, όπου και παραδόθηκε «ανοιχτό» όλο το οδικό δίκτυο, χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα.

Επισήμανε επίσης, ότι σημαντικό ρόλο, στην επιτυχία της αντιμετώπισης των δύσκολων καιρικών συνθηκών και της πρόληψης δημιουργίας προβλημάτων, είχε η άμεση και έγκυρη πληροφόρηση των μετεωρολογικών προβλέψεων για τον νομό, τονίζοντας συγκεκριμένα: «Μας βοήθησε η έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση του μετεωρολόγου κ. Θεοφ. Τακούδη, για τις συνθήκες που θα επικρατήσουν και κινηθήκαμε το συντομότερο…».

Βέβαια η κίνηση των οχημάτων, εκτός και εντός πόλεων, γινόταν με ιδιαίτερη προσοχή, λόγω χιονιού αρχικά, αλλά και πάγου αργότερα τις απογευματινές ώρες- που παρατηρήθηκε σε διάφορες περιοχές- αυξάνοντας την επικινδυνότητα των μετακινήσεων, συνθήκες που θα συνεχιστούν και σήμερα και εφιστούν την προσοχή των οδηγών σε όλο τον νομό για μετακινήσεις εκτός πόλεων κυρίως.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον κ. Τακούδη, θα συνεχιστούν και σήμερα οι χαμηλές θερμοκρασίες κάτω του μηδενός, «που θα παγώσουν το χιόνι», δήλωσε συγκεκριμένα και θα αυξήσουν την επικινδυνότητα των μετακινήσεων, φαινόμενο που θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες. Επισήμανε δε πως «σήμερα το πρωί η θερμοκρασία στη Λάρισα θα κυμανθεί στους 0 με μείον 1 βαθμούς Κελσίου και περιφερειακά αυτής στους μείον 3 με 4 βαθμούς.

Αύριο Παρασκευή, από το βράδυ και μετά, θα έχουμε χιονόπτωση στις νότιες κυρίως περιοχές του νομού Λάρισας, που πιθανόν να επεκταθεί, ενώ παραμένουν οι χαμηλές θερμοκρασίες, σε πεδινά και ορεινά μέρη.

Επίσης την Παρασκευή το βράδυ, υπάρχει πιθανότητα να χιονίσει και πάλι στην πόλη της Λάρισας, ενώ οι χαμηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν γενικότερα μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη.

Την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου, θα ανέβει η θερμοκρασία πρόσκαιρα, αλλά δεν θα παραμείνει, καθώς στο εξής και μέχρι αρχές Μαρτίου, θα έχουμε χειμωνιάτικο καιρό…».

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) και τον μετεωρολόγο κ. Παν. Σκριμιζέα, «το πρωί στη Λάρισα θα παρατηρηθούν αρνητικές θερμοκρασίες και θα ακολουθήσει λιακάδα με τη μέγιστη θερμοκρασία να φτάνει στους 8 με 9 βαθμούς Κελσίου.

Επίσης και η Παρασκευή, ακολουθεί με λιακάδα στη Λάρισα, ενώ μεταβολή του καιρού παρατηρείται το βράδυ της ίδιας μέρας με ενδεχόμενο χιονόπτωσης.

Η περιοχή της Θεσσαλίας που το βράδυ της Παρασκευής και το Σάββατο, θα έχει μεγάλη χιονόπτωση είναι ο νομός Μαγνησίας.

Το Σαββατοκύριακο στη Λάρισα θα έχει συννεφιά και θα διατηρηθούν οι χαμηλές θερμοκρασίες».

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Από νωρίς το πρωί, κινητοποιήθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Λαρισαίων, προκειμένου να καθαρίσουν το οδικό δίκτυο, τόσο σε διάφορα κομβικά σημεία, με μεγάλη κίνηση, στην πόλη, όσο και περιφερειακά τους δρόμους προς Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, Τερψιθέα, Φαλάνη, Γιάννουλη κ.ά., με το συντονισμό να έχει η αντιδημαρχία Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο κ. Νίκο Καλτσά, «ο Δήμος Λαρισαίων κινητοποίησε όλες τις δυνάμεις του και συγκεκριμένα, δύο μηχανήματα πραγματοποιούσαν αποχιονισμό στην πόλη με ρίψη αλατιού και ειδικά σε διασταυρώσεις με συνεχή και μεγάλη κίνηση οχημάτων, καθώς και έξω από κάποια σχολεία και έξω από τα δύο νοσοκομεία, ενώ αντίστοιχα πραγματοποιήθηκε καθαρισμός στους δρόμους προς τα χωριά του δήμου.

Παράλληλα εφοδιάσαμε με αλάτι και τα δύο νοσοκομεία, σε περίπτωση που χρειαστούν να το χρησιμοποιήσουν στους περιβάλλοντες χώρους τους, τόσο για την ομαλή κυκλοφορία των οχημάτων που εισέρχονται σε αυτούς, όσο και στα σημεία διέλευσης πεζών (σκαλοπάτια, εισόδους κ.ά.)».

Όπως ανέφερε επίσης ο κ. Καλτσάς, υπήρχε συνεχής επικοινωνία με την Αστυνομία και την Πυροσβεστική Υπηρεσία Λάρισας, για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων και τόνισε «πως εκτός από μικροατυχήματα συγκρούσεων αυτοκινήτων, που σημειώθηκαν στους δρόμους της πόλης, κυρίως από απροσεξία οδηγών, δεν παρουσιάστηκαν άλλα προβλήματα».

Επίσης ο Δήμος Λαρισαίων, σε συνεννόηση με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, αποφάσισε χθες το πρωϊ να παραμείνουν κλειστά τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία της πόλης, λόγω της χιονόπτωσης και αργότερα με νέα απόφασή του, τις πρωινές ώρες (μετά από πιέσεις του εκπαιδευτικού κόσμου αλλά και γονέων) έκλεισαν τα γυμνάσια και τα λύκεια.

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΤΕΙ

Όπως ανακοίνωσε το ΤΕΙ Θεσσαλίας, χθες οι προγραμματισμένες εξετάσεις εργαστηριακών μαθημάτων στο Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας και στα Παραρτήματα (Καρδίτσα και Τρίκαλα) θα πραγματοποιηθούν κανονικά για τους φοιτητές που είχαν προσέλθει στο Ίδρυμα.

Για τους φοιτητές που αδυνατούσαν, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών να συμμετέχουν σε αυτές, τα Τμήματα των Σχολών του ΤΕΙ Θεσσαλίας, με ανακοίνωσή τους, θα ορίσουν ημέρα αναπλήρωσης των παραπάνω εξετάσεων.

ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΓΙΑΣ

Ο ανταποκριτής μας στην Αγιά, κ. Νίκος Γουργιώτης, αναφέρει: «Ημέρα με συνεχή χιονόπτωση, από τις πρωινές ώρες ως το μεσημέρι, ήταν η χθεσινή για το σύνολο σχεδόν του Δήμου Αγιάς.

Χιονόπτωση, πότε πυκνή και πότε πιο εξασθενημένη, η οποία δημιούργησε ένα πολύ όμορφο σκηνικό, χωρίς πολλά προβλήματα.

Οι δρόμοι παρέμειναν καθαροί, ενώ όπου υπήρξαν δυσκολίες επενέβησαν μηχανήματα αποχιονισμού και ρίχτηκε αλάτι.

Τα δημοτικά σχολεία του Στομίου και της Μελιβοίας δεν άνοιξαν μετά από απόφαση των Σχολικών Επιτροπών, ενώ, αν και κανονικά ξεκίνησαν το πρωί τη λειτουργία τους τα σχολεία της Αγιάς, κάποια στιγμή πάρθηκε η απόφαση να δοθεί άδεια σε μαθητές του Γυμνασίου και των Λυκείων της, που προέρχονται από ορεινά χωριά, να αποχωρήσουν νωρίτερα από το κανονικό ωράριο, γιατί υπήρχε ο φόβος να μην γίνουν περαιτέρω δρομολόγια του ΚΤΕΛ».

ΣΕ ΛΕΥΚΟ ΚΛΟΙΟ Ο ΤΥΡΝΑΒΟΣ

Χωρίς προβλήματα από τη χιονόπτωση, κύλησε η μέρα χθες στον Τύρναβο, αλλά ο δήμος εφιστά την προσοχή στους κατοίκους του και το επόμενο χρονικό διάστημα, να αποφεύγουν να διέρχονται από τις ράμπες του Τιταρήσιου ποταμού, διότι υπάρχει κίνδυνος παράσυρσής τους από το νερό.

Αναλυτικότερα, για την περιοχή, ο ανταποκριτής μας στον Δήμο Τυρνάβου, κ. Κώστας Τσόλας, επισημαίνει τα εξής: «Σε λευκό κλοιό και πάλι μέσα σε τρεις μέρες ο Δήμος Τυρνάβου με το χιόνι να πέφτει ασταμάτητα χθες από τις 5 τα ξημερώματα.

Το ύψος του χιονιού στην περιοχή του Τυρνάβου έφτασε σε μερικές περιοχές ακόμα και τα 3 εκατοστά, ενώ σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές, όπως Δαμάσι, Αργυροπούλι και Βοτανοχώρι, ο όγκος του χιονιού ήταν μεγαλύτερος.

Με απόφαση του δημάρχου Τυρνάβου, κ. Παναγιώτη Σαρχώση, χθες σε όλο τον Δήμο τα δημοτικά σχολεία έμειναν κλειστά.

Από νωρίς το πρωί, συνεργεία του Δήμου, έριξαν αλάτι σε δρόμους όπου υπήρχε κίνδυνος, καθώς επίσης και σε εισόδους σχολείων και δημόσιων υπηρεσιών.

Ο αντιδήμαρχος και υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με τον προϊστάμενο του αμαξοστασίου του Δήμου κ. Γιάννη Γκούλιο πραγματοποίησαν σύσκεψη με τους εργαζόμενους και δόθηκαν οδηγίες για την αντιμετώπιση του χιονιά και τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν.

Σε επιφυλακή και η ΔΕΥΑ Τυρνάβου με τον γενικό διευθυντή κ. Σταύρο Τσαγκαράκο, τον διευθυντή της τεχνικής υπηρεσίας κ. Κώστα Παπαϊωάννου και τους εργαζόμενους να είναι σε ετοιμότητα, κυρίως για το ενδεχόμενο- λόγω του παγετού -να υπάρξουν διαρροές νερού από τις σωληνώσεις. Ωστόσο μέχρι αργά το βράδυ δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα.

Πτωτική ήταν χθες η στάθμη στον Τιταρήσιο ποταμό ωστόσο ο κ. Τσιόπας καλεί τους πολίτες να μη διέρχονται τις ράμπες του με μικρά ή μεγάλα οχήματα, διότι υπάρχει κίνδυνος παράσυρσής τους από το νερό.

ΜΕ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΓΙΑ ΡΟΔΙΑ - ΣΚΑΜΝΙΑ

Χωρίς προβλήματα η κυκλοφορία στον δρόμο Καλλιθέας - Σκαμνιάς – Καρυάς χθες. Ωστόσο επικίνδυνη είναι η διέλευση του δρόμου Αμπελώνα – Ροδιάς - Σκαμνιάς, η οποία γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες. Μιλώντας χθες στην «Ε» ο πρόεδρος της Σκαμνιάς κ. Κώστας Μωραΐτης ενημέρωσε ότι ήδη σε συνεργασία με τον Δήμο Ελασσόνας, το εκχιονιστικό μηχάνημα το οποίο έχει μόνιμα έδρα στην Καρυά, επιχειρεί από χθες το πρωί να σπάσει τον πάγο και το χιόνι που έχει συσσωρευτεί στην κορυφογραμμή, στο Γκουνταμάνι σε υψόμετρο 1.100 μέτρα περίπου».

«ΠΑΓΩΣΑΝ» ΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ

Ο ανταποκριτής μας στα Φάρσαλα κ. Αχιλλέας Μπακαλέξης, τονίζει πως: «Ένα λευκό πέπλο, καλύπτει από προχθές το βράδυ, την πόλη των Φαρσάλων, μετά τη χιονόπτωση που έπληξε την περιοχή» και αναλυτικά αναφέρει: «Το χιόνι στην πόλη των Φαρσάλων έφτασε τους 12 πόντους, ενώ στα ορεινά χωριά της επαρχίας στους 25 με 30 πόντους. Η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της ημέρας κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα και κάτω του μηδενός έφτασε τις βραδινές ώρες.

Η κυκλοφορία στην πόλη διεξαγόταν κανονικά, αφού η δημοτική αρχή βρισκόταν σε επιφυλακή και φρόντισε ώστε οι δρόμοι να παραμείνουν ανοιχτοί, ενώ σε επικίνδυνα σημεία έριξε αλάτι, για την καλύτερη κίνηση των αυτοκινήτων.

Αρκετά σχολεία τόσο στην πόλη όσο και γενικότερα στην επαρχεία Φαρσάλων υπολειτούργησαν.

Τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ, από και προς τη Λάρισα, πραγματοποιήθηκαν κανονικά.

Η χιονόπτωση σταμάτησε χθες το μεσημέρι, αλλά υπάρχει μεγάλη επικινδυνότητα, από τον πάγο, σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου, γι’ αυτό όπου χρειαστεί, οι οδηγοί θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν αλυσίδες».

«ΗΠΙΟΣ Ο ΧΙΟΝΙΑΣ» ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

«Ο «χιονιάς», που σωστά είχε προβλέψει η Ε.Μ.Υ. για την Τετάρτη στην περιοχή της Ελασσόνας, ήρθε τελικά από τις νυχτερινές ώρες της Τρίτης, ξημερώματα Τετάρτης», αναφέρει ο ανταποκριτής μας στην Ελασσόνα κ. Γιάννης Μουκίδης και αναλυτικότερα τονίζει τα εξής: «Από χθες Τετάρτη, διαφορετική η εικόνα στην Ελασσόνα και στη γύρω περιοχή με το «λευκό πέπλο» να απλώνεται παντού…

Τις μεσημεριανές ώρες, οι χιονοπτώσεις κόπασαν και το χιόνι άρχισε να λιώνει σιγά – σιγά.

Τα μηχανήματα του Δήμου Ελασσόνας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας πηγαινοέρχονταν σε όλο το οδικό δίκτυο της περιοχής (εθνικό και επαρχιακό), προκειμένου να μην σημειωθούν προβλήματα στους δρόμους. Με απόφαση του δημάρχου Ελασσόνας κ. Ν. Ευαγγέλου, νωρίς χθες το πρωί, διακόπηκαν τα μαθήματα στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλων των Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου Ελασσόνας.

Σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις δεν σημειώθηκαν, ενώ οι αστυνομικές αρχές της περιοχής, λόγω του αναμενόμενου παγετού στις αμέσως επόμενες ώρες, συνιστούν στους οδηγούς ιδιαίτερη προσοχή ιδίως στο επαρχιακό δίκτυο της Ελασσόνας.

Για την Ελασσόνα, που χθες …είδε «άσπρη μέρα», ήταν ουσιαστικά η δεύτερη χιονόπτωση μέσα σε διάστημα μόλις λίγων ημερών.

Η θερμοκρασία κυμαινόταν από -6 έως 0 βαθμούς Κελσίου, και αργά το βράδυ ο υδράργυρος… είχε πάρει την κατιούσα.

Στο Λιβάδι, τη Βερδικούσια, την Κρανέα, την Καρυά, το Σαραντάπορο, στην παρολύμπια περιοχή έπεσε χιόνι, και βέβαια μεγάλος όγκος χιονιού κάλυψε τον επιβλητικό Όλυμπο.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται σε σημεία των εθνικών οδών Τυρνάβου – Ελασσόνας, Ελασσόνας – Κοζάνης, Ελασσόνας – Κατερίνης, Ελασσόνας – Δεσκάτης.

Τελικά, για την περιοχή της Ελασσόνας ήταν… ένας μάλλον ήπιος «χιονιάς», χωρίς προβλήματα και απρόβλεπτες καταστάσεις».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass