ΟΙ ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΤΩΝ ΦΑΡΣΑΛΩΝ

Τίμησαν τον προστάτη τους

Δημοσίευση: 18 Ιαν 2016 0:33

 

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο "Ε")

Του Αχ. Μπακαλέξη

Τον νεομάρτυρα Άγιο Γεώργιο εξ Ιωαννίνων τίμησαν χθες, Κυριακή 17 Ιανουαρίου, οι Ηπειρώτες των Φαρσάλων και περιχώρων. Μετά τη θεία λειτουργία και την αρτοκλασία στον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου οι Ηπειρώτες έκοψαν την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους στο "Αίγλη Palace" στην πλατεία Λαού στα Φάρσαλα.

Ο Άγιος Γεώργιος ο Νεομάρτυρας εξ Ιωαννίνων γεννήθηκε σ' ένα χωριό των Γρεβενών από ευσεβείς γονείς στην περίοδο της Τουρκοκρατίας τον 19ο αιώνα. Ορφάνεψε στα οκτώ του χρόνια και αργότερα αναγκάστηκε να εργαστεί ως ιπποκόμος ενός Αγά και όλοι τον φώναζαν Χασάν. Το 1836 εργάζεται στα Γιάννενα και όλοι τον θεωρούν Τούρκο. Ο Γεώργιος όμως ζούσε χριστιανικά και μάλιστα αρραβωνιάστηκε κρυφά μία Χριστιανή, με την οποία παντρεύτηκε αποκτώντας και ένα παιδί. Αργότερα συνελήφθη, βασανίστηκε και φυλακίστηκε για αρκετό καιρό. Καταδικάστηκε σε θάνατο με απαγχονισμό και υπέμενε το μαρτύριο με μεγάλο θάρρος στις 17 Ιανουαρίου 1838. Στα Ιωάννινα κτίστηκε ναός προς τιμήν του. Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν επίσημοι και πολύς κόσμος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass