ΜΕ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Αποθεματικά 7 εκ. ευρώ δίνει ο δήμος στην κυβέρνηση

* Κόντρα Νταή – Τζανακούλη για τα ταμειακά διαθέσιμα που παρέδωσε η προηγούμενη δημοτική αρχή – Συζήτηση για τα εγκαταλελειμμένα ακίνητα μετά την εκκένωση της ΕΛ.ΑΣ. στην κατάληψη Ντουγρού

Δημοσίευση: 20 Μαϊ 2015 11:05 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 17:29

 

Περί τα 7 εκατ. ευρώ (από τα 12 συνολικά εκατ. ευρώ) από τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου Λαρισαίων αποφάσισε χθες, κατά πλειοψηφία, το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας να παραχωρήσει στην κυβέρνηση, στο πλαίσιο του «εσωτερικού δανεισμού» με αφορμή και τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές της χώρας.

Τη θετική στάση στο αίτημα της κυβέρνησης εισηγήθηκε η δημοτική αρχή και υπερψήφισαν οι παρατάξεις της Ρένας Καραλαριώτου, του Εκτ. Νασιώκα και Ντίν. Διαμάντου ενώ μειοψήφησαν οι παρατάξεις, του Κων. Τζανακούλη και η Λαϊκή Συσπείρωση.

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ξεκίνησε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής με αφορμή τη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού ενώ μέλη της κατάληψης Ντουγρού (στην εγκαταλειμμένη μονοκατοικία στη διασταύρωση των οδών Ηπείρου και Οικ. Εξ Οικονόμων) επανέφεραν το θέμα, μετά και την εκκένωση του σπιτιού από την ΕΛ.ΑΣ., έπειτα από μήνυση που κατέθεσε ο «φερόμενος ως ιδιοκτήτης» όπως είπαν μέλη της κατάληψης.

Μέλη της κατάληψης κατήγγειλαν πως «η ΕΛ.ΑΣ. εισέβαλε στο σπίτι και πήρε σηκωτούς 26 από τους καταληψίες» και πως «στις γραμμές της ΕΛ.ΑΣ. ήταν γνωστό οργανωμένο μέλος της Χρυσής Αυγής με καλυμμένο πρόσωπο και σχολική τσάντα» ζητώντας επίσης από τον Δήμο να «καταγγείλει την επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ. η οποία ήθελε να πατάξει εν τη γενέσει της, αυτή τη συλλογική διεκδίκηση» .

Ο δημοτικός σύμβουλος Ντ. Διαμάντος, που έθεσε το θέμα στη συνεδρίαση, επιβεβαίωσε τα γεγονότα ως προς την επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ. επικρίνοντας τη δημοτική αρχή για την «αστυνομοκρατούμενη πόλη» σημειώνοντας πως και ο ίδιος προπηλακίστηκε από αστυνομικούς.

Ο πρώην δήμαρχος Κων. Τζανακούλης τόνισε ότι το θέμα με το ίδιο σπίτι είχε απασχολήσει και τα προηγούμενα χρόνια τη δημοτική αρχή αλλά το τότε συνοικιακό συμβούλιο υπαναχώρησε στη δέσμευσή του. Για να τονίσει πως «αποτελεί πρώτης τάξεως ευκαιρία να δεσμεύσουμε το ακίνητο» και να παραχωρηθεί οικόπεδο στον ιδιοκτήτη.

Ο κ. Καλογιάννης σημείωσε ότι ζήτησε από την αστυνομία να μην διαταραχθεί η λειτουργία της πόλης και πως η διαδικασία κινήθηκε από τους ιδιοκτήτες οι οποίοι και τον επισκέφθηκαν.

Υπενθυμίζοντας το παράδειγμα των Ενεργών Πολιτών που αξιοποίησαν παλαιό ακίνητο με τη συμφωνία του ιδιοκτήτη ο κ. Καλογιάννης τόνισε πως η δημοτική αρχή είναι ανοιχτή στην αξιοποίηση των ακινήτων αλλά με συζήτηση, τονίζοντας ότι ο Δήμος θα καταγράψει τα εγκαταλειμμένα ακίνητα στο πλαίσιο της αξιοποίησής τους.

Η κ. Καραλαριώτου σημείωσε πως για το συγκεκριμένο σπίτι υπήρξε νομικό θέμα συμφωνώντας στην αντιμετώπιση του προβλήματος των ακινήτων στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδιασμού και ο κ. Νασιώκας συμφώνησε με το ίδιο σκεπτικό προτείνοντας ανταλλαγή του σπιτιού με οικόπεδο.

 Τέλος ο δημοτικός σύμβουλος Π. Κρίκης καταδικάζοντας την καταστολή επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ αφού «το αστικό κράτος δεν μπορεί να γίνει φιλολαϊκό» αντιπροτείνοντας τη διεκδίκηση, τη δέσμευση και την απόδοση των ελεύθερων χώρων στους δημότες.

ΤΑΜΕΙΑΚΑ

Για το θέμα των αποθεματικών τώρα, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Παν. Νταής αφού επέκρινε την ΚΕΔΕ πως στο συνέδριό της «δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων» και αφού αναφέρθηκε στα όσα μεσολάβησαν από τη συζήτηση του θέματος στην προηγούμενη συνεδρίασή του, μετά και τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης, εισηγήθηκε τη διάθεση αποθεματικών σε λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδας. Για να διευκρινίσει μετά από ερωτήσεις δημοτικών συμβούλων πως το προτεινόμενο προς διάθεση ποσό ανέρχεται στα 7 εκατ. ευρώ.

Με τον κ. Καλογιάννη να αποσαφηνίζει πως «οι εισροές φθάνουν για να καλυφθούν τα πάντα, αυτή τη χρονιά περί τα 4 εκατ. ευρώ οδηγούνται σε νέα έργα της δημοτικής αρχής και πως, 5 εκατ. ευρώ αποτελούν ένα “μαξιλάρι” για τα οικονομικά του δήμου».

Με την εισήγηση, συμφώνησαν σε γενικές γραμμές η κ. Καραλαριώτου, ο κ. Νασιώκας και ο κ. Διαμάντος, θέτοντας επιμέρους ζητήματα, όπως για παράδειγμα η χώρα να παραμείνει στο ευρώ ή να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στον Δήμο Λαρισαίων κλπ.

Ριζικά αντίθετος ήταν ο κ. Τζανακούλης λέγοντας «μην κάνετε το λάθος και καταθέσετε τα χρήματα» αντιπροτείνοντας «να παζαρέψετε με τις τράπεζες για καλύτερα επιτόκια» ενώ σημείωσε πως «ο κ. Μάρδας έλεγε άλλα αντί άλλων στην ΚΕΔΕ ενώ ο κ. Τσίπρας πίστεψε ότι του εισηγήθηκαν από το Γενικό Λογιστήριο πως υπάρχουν στην άκρη 2 δισ. ευρώ».

Κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ πως «διαπραγματεύεται για τα συμφέροντα της αστικής τάξης για να ξεπληρώσει τους δανειστές» άσκησε ο κ. Κρίκης καταψηφίζοντας την εισήγηση αφού «πρόκειται για ληστεία των αποθεματικών», άποψη που μετέφερε στη συνεδρίαση και ο εκπρόσωπος του Συνδικάτου Εργαζομένων στην Τ.Α. ν. Λάρισας Ζ. Γκαραλιάκος. Τέλος την ανησυχία του για την ομαλή εκτέλεση των έργων μετέφερε και εκπρόσωπος της Δ.Ε. του ΤΕΕ Κεντρ. Και Δυτ. Ελλάδας.

ΚΟΝΤΡΑ

Η κατάληξη της τοποθέτησης του κ. Τζανακούλη πως η προηγούμενη δημοτική αρχή παρέδωσε 13 εκατ. ευρώ προκάλεσε την αντίδραση του κ. Νταή ο οποίος νωρίτερα είχε επισημάνει πως τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται σήμερα στα 12 εκατ. ευρώ

«Μας χρωστάτε ένα βιβλιάριο με 4 εκατ. ευρώ» είπε με ειρωνική διάθεση ο κ. Νταής απαντώντας στον «ινστρούχτορα κ. Τζανακούλη» τονίζοντας ότι η νέα δημοτική αρχή παρέλαβε 9 εκατ. ευρώ λέγοντας ακόμη πως ο πρώην δήμαρχος «μετέφερε στη συνεδρίαση τη θέση της ΚΕΔΕ μετά από κομματικό μασάζ του κ. Πατούλη».

«Δεν θα ακολουθήσω τον κ. Νταή στις ύβρεις, λυπάμαι για λογαριασμό του» ανταπάντησε ο κ. Τζανακούλης προσθέτοντας ότι «η ειρωνεία του κ. Νταή και οι χαρακτηρισμοί του με εκπλήσσουν δυσάρεστα. Σε εσάς που ήρθατε χθες» συμπλήρωσε «θέλω να πω πως δεν μου κάνει κανένας μασάζ, δεν θα απολογηθώ σε κανέναν, υπηρέτησα την αυτοδιοίκηση. Φέρτε τα πρωτόκολλα παραλαβής του Δήμου για να δείτε τι παραδώσαμε» κατέληξε ο πρώην δήμαρχος. Υπογραμμίζοντας ότι «εμείς στην 1η Ιανουαρίου του 1999 πήραμε ένα Δήμο με έλλειμμα 3 δισ. δραχμές» καλώντας τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δημ. Τάχο «να προστατεύει τους συμβούλους όταν πέφτει το επίπεδο».

Η συνεδρίαση συνεχιζόταν μέχρι αργά το βράδυ με σειρά θεμάτων, του συνόλου σχεδόν των Διευθύνσεων του Δήμου.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass