Η ΑΝΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ, ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΠΟΥ ΑΦΗΝΟΥΝ ΠΙΣΩ ΤΟΥΣ ΟΙ ΠΩΛΗΤΕΣ

Παράβαση οι «σκουπιδότοποι» των λαϊκών αγορών

* «Σεβόμαστε το μεροκάματό τους, αλλά κι αυτοί ας σεβαστούν την πόλη τηρώντας τον κανονισμό, να μην αφήνουν σκουπίδια όταν φεύγουν», αναφέρει ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος κ. Νικ. Καλτσάς για τους πωλητές

Δημοσίευση: 16 Ιαν 2016 19:28

 

Της Λένας Κισσάβου

Φωτ.: Βασίλης Ντάμπλης

«Βομβαρδισμένα τοπία» με πορτοκάλια, μήλα, μαρούλια, ντομάτες ...και όλα τα κηπευτικά, αφήνουν πίσω τους οι λαϊκές αγορές της Λάρισας. Εικόνες τριτοκοσμικές, με εμφανές το στοιχείο της έλλειψης σεβασμού του χώρου, αλλά και των κατοίκων του.

Κάθε λαϊκή αγορά στη Λάρισα, αφήνει πίσω της ένα μεγάλο σκουπιδότοπο, κάτι που απαγορεύει ρητά ο κανονισμός λειτουργίας της και γνωρίζουν οι συμμετέχοντες πωλητές της, αλλά παρ' όλα αυτά επιδεικνύουν συνεχώς αδιαφορία και ποτέ δεν τον τηρούν.

Για του λόγου το αληθές μεταξύ των υποχρεώσεών τους, αναφέρεται το εξής: «Απαγορεύεται αυστηρά η ρύπανση των χώρων με τα πάσης φύσεως αγροτικά απορρίμματα, άχρηστα προϊόντα και υλικά συσκευασίας. Ειδικότερα μετά τη λήξη του χρόνου λειτουργίας της λαϊκής, υποχρεούνται να απομακρύνουν από τους χώρους των Λαϊκών Αγορών τα εμπορεύματα, εργαλεία, κενά είδη συσκευασίας και να φροντίζουν οι ίδιοι (ο καθένας χωριστά) για την καθαριότητα του χώρου του καθώς και τη συγκέντρωση των απορριμμάτων που έχει δημιουργήσει ο καθένας σε σακούλες».

Στις φωτογραφίες, βέβαια είναι φανερό ότι δεν τηρείται ο κανονισμός και αυτό συμβαίνει σε όλες τις λαϊκές αγορές της πόλης, εδώ και χρόνια. Συνέπειες αυτής της συμπεριφοράς των πωλητών, είναι να προκαλούνται συνεχώς ζημιές στα μηχανήματα καθαρισμού του Δήμου Λαρισαίων, και κατά καιρούς να καταγράφονται ακόμη και ατυχήματα των υπαλλήλων Καθαριότητας.

Ο σκουπιδότοπος που δημιουργείται μετά τη λήξη κάθε λαϊκής αγοράς, έχει γίνει δεδομένο και συνήθεια, με την ανοχή του δήμου, η οποία όμως φαίνεται να έχει εξαντληθεί...

Ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος κ. Νίκος Καλτσάς αναφέρει συγκεκριμένα στην «Ε»: «Σεβόμαστε το μεροκάματό τους, αλλά κι αυτοί ας σεβαστούν την πόλη τηρώντας τον κανονισμό, να μην αφήνουν σκουπίδια όταν φεύγουν». Ο κ. Καλτσάς υποστηρίζει ότι έχει πραγματοποιήσει πολλές συναντήσεις με τα προεδρεία των Συλλόγων των πωλητών και παραγωγών, που συμμετέχουν στις λαϊκές αγορές, ζητώντας τους επανειλημμένα, να τηρήσουν τον κανονισμό και να μην ρυπαίνουν τους χώρους που φιλοξενούνται στην πόλη.

Επίσης αρκετές φορές έχει μεταβεί ο ίδιος στις λαϊκές αγορές και έχει ζητήσει τη συμμόρφωση των συμμετεχόντων, με τα όσα προβλέπει ο κανονισμός. Όμως μάταια...

«Ο χώρος που μας παραδίδεται μετά από κάθε λαϊκή, είναι απαράδεκτος. Σκουπίδια και προϊόντα παντού...

Εικόνα τραγική και τριτοκοσμική. Εξαντλήθηκε η υπομονή μας, από την αδιαφορία που επιδεικνύουν οι πωλητές να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους και δεν τους τιμά αυτή η συμπεριφορά», τονίζει ο κ. Καλτσάς, ο οποίος επισημαίνει ότι ο κανονισμός προβλέπει πρόστιμα, με αυστηρότερο αυτό της αποβολής πωλητών από τις λαϊκές αγορές.

«Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των πωλητών, θα επιβάλλεται η διοικητική ποινή της αποβολής από τις Λαϊκές Αγορές για χρονικό διάστημα μέχρι δύο μηνών και σε περίπτωση υποτροπής η οριστική αποβολή», αναφέρεται στον κανονισμό.

Παράλληλα στον εν λόγω κανονισμό, υπάρχουν και πολλές άλλες υποχρεώσεις των πωλητών που δεν τηρούνται και ενδεικτικά αναφέρουμε τις εξής:

«-Απαγορεύεται η στάθμευση των αυτοκινήτων και παντός είδους οχημάτων, εντός του χώρου της Λαϊκής Αγοράς και επάνω στα πεζοδρόμια.

-Οι πωλητές οφείλουν να φροντίζουν για την εξασφάλιση της τάξης και της καθαριότητας, να αποφεύγουν την ενόχληση των περιοίκων, την ρύπανση και την πρόκληση ζημιών στις κατοικίες της περιοχής.

−Ιδιαίτερη προσοχή συνιστάται στους ιχθυοπώλες οι οποίοι υποχρεούνται να καθαρίζουν καλά τον χώρο και να συλλέγουν τα απορρίμματα με επιμέλεια, καθώς και τα νερά από το λιώσιμο των πάγων που χρησιμοποιούνται για τη συντήρηση των ψαριών.

−Σε περίπτωση που πίσω από τον πάγκο των πωλητών υπάρχει ελεύθερος χώρος (πλατεία, πάρκο, οικόπεδο) απαγορεύεται η κατάληψη του χώρου αυτού από τον πωλητή. Επίσης στα πεζοδρόμια θα πρέπει να παραχωρείται ελεύθερος χώρος για την άνετη διέλευση των πεζών.

−Σε περίπτωση που στην οδό που διεξάγεται Λαϊκή Αγορά λειτουργεί στεγασμένο κατάστημα υποχρεωτικά παραχωρείται κενό 2 μέτρων».

ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ

ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Δήμος, είναι η αυθαίρετη κατάληψη του χώρου των λαϊκών αγορών από τους πωλητές, εκτός ωραρίου λειτουργίας τους.

Ειδικότερα ενώ σύμφωνα με τον κανονισμό οι πωλητές θα πρέπει να αποχωρήσουν από τη θέση που καταλαμβάνουν στη λαϊκή αγορά, στις 2.30 το μεσημέρι, παρατηρούνται συνεχώς φαινόμενα μεγάλων καθυστερήσεων, ακόμη και αποχωρήσεις τους δύο ώρες μετά την προκαθορισμένη ώρα.

Αυτό έχει ως συνέπεια να μην καταφέρνουν τα συνεργεία καθαρισμού του δήμου Λάρισας, να ολοκληρώσουν το έργο της καθαριότητας στις 5 το απόγευμα, όπου θα πρέπει να παραδώσουν τους δρόμους σε κυκλοφορία και έτσι να δημιουργούνται προβλήματα στην ομαλή επαναφορά των ρυθμών της καθημερινότητας των κατοίκων της περιοχής όπου πραγματοποιούνται οι λαϊκές αγορές.

Μάλιστα έχουν προκληθεί ακόμη και ατυχήματα, από οδηγούς αυτοκινήτων σε υπαλλήλους καθαριότητας, όπως πρόσφατα ένας οδηγός Ι.Χ., πιθανόν εκνευρισμένος από την απαγόρευση της διέλευσής του από τον χώρο λαϊκής αγοράς τη στιγμή που δούλευε συνεργείο του δήμου, βγήκε από το αυτοκίνητό του, μετέφερε την απαγορευτική μπάρα που εμπόδιζε την είσοδό του και από την ταχύτητα που ανέπτυξε παρέσυρε υπάλληλο της Kαθαριότητας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass