ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΑΡΟΔΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Μικρές πινελιές στο Αρχαίο Θέατρο

Δημοσίευση: 16 Ιαν 2016 0:49

 

Της Ζωής Παρμάκη

Φωτ. Κώστας Τσάντζος

Μπορεί τυπικά να ολοκληρώθηκαν οι εργασίες μετά και την τελευταία ένταξη του Α΄ Αρχαίου Θεάτρου στο ΕΣΠΑ, οι παρεμβάσεις ωστόσο συνεχίζονται.

Χθες το πρωί με μεγάλη προσοχή τοποθετήθηκαν οι έξι εκτυπωμένες φωτογραφίες σε αλουμίνιο, διαστάσεων 2,50 x 2,50 μέτρων, πλησίον της ανατολικής παρόδου. Οι φωτογραφίες απεικονίζουν ευρήματα αλλά και την περιοχή του Αρχαίου Θεάτρου, πώς ήταν αρχικά και πώς αποκαλύφθηκε στη συνέχεια αυτό το κόσμημα για την πόλη κάτω από τα τσιμέντα των πολυκατοικιών.

Οποιαδήποτε εργασία είτε βρίσκεται σε εξέλιξη, είτε ολοκληρώνεται μέρα με την ημέρα κερδίζει πάντοτε το ενδιαφέρον των περισσοτέρων Λαρισαίων, που διερχόμενοι μπροστά από το Αρχαίο Θέατρο της πόλης θα σταθούν λίγα λεπτά, προκειμένου να ενημερωθούν για την πορεία των εργασιών. «Σταματήσαμε ένα λεπτό τον περίπατό μας για να δούμε τις φωτογραφίες του θεάτρου», λέει ηλικιωμένος άντρας προσθέτοντας ότι «η αποκάλυψη του θεάτρου έχει προσφέρει στους Λαρισαίους μια άλλη σχέση με την πόλη».

Αν αναλογιστεί κανείς πώς ήταν το ίδιο σημείο πριν είκοσι, τριάντα χρόνια συνειδητοποιεί πως πρόκειται για ένα μικρό θαύμα. Η ανάδειξη δηλαδή του Αρχαίου Θεάτρου της Λάρισας που για χρόνια ήταν θαμμένο κάτω από το χώμα, κάτω από δρόμους, από πολυκατοικίες, από καταστήματα. Στις αρχές του 20ού αιώνα, καθώς η πόλη μεγάλωνε, οικοδομές και δρόμοι χτίζονταν πάνω του βυθίζοντάς το κι άλλο στη γη. Τριάντα ακίνητα απαλλοτριώθηκαν, ανάμεσά τους μία πενταώροφη και μία τετραώροφη πολυκατοικία. Βρέθηκαν εδώλια εντοιχισμένα στα θεμέλια οικοδομών, βόθροι με θραύσματα από το θέατρο σε τεράστιο βάθος. Ανασύρσεις, ταυτίσεις, συγκολλήσεις, καταγραφές χιλιάδων επιγραφών.

Ένα έργο πνοής και μεγαλείου. Η πόλη πλέον έχει εντάξει το Αρχαίο Θέατρο της στη ζωή της, στην καθημερινότητά της, στα ενδιαφέροντά της. Μπορεί να μην φιλοξενεί παραστάσεις αλλά και χωρίς αυτές μπορεί να συνδεθεί σε ένα διεθνές δίκτυο πολιτισμού. Εξάλλου κατά καιρούς έχουν φιλοξενηθεί δράσεις και στον εξωτερικό χώρο του θεάτρου, στον πεζόδρομο δηλαδή της οδού Βενιζέλου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass