ΤΡΙΖΕΙ Η ΣΕΝΚΕΝ ΜΕΤΑ ΤΑ ΜΑΖΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΑΠΟ ΕΜΠΟΛΕΜΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Κλείνουν σύνορα ευρωπαικών χωρών για πρόσφυγες

Σάλος για τη φιλοξενία προσφύγων σε πρώην ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης

Δημοσίευση: 15 Σεπ 2015 8:02

 

Βρυξέλλες
Η εποχή της ελεύθερης και απρόσκοπτης κίνησης των προσώπων στην Ευρώπη, που διήρκεσε δύο δεκαετίες, μοιάζει να τερματίζεται, καθώς πολλά-κράτη μέλη της ΕΕ επιβάλλουν πλέον ελέγχους στα σύνορά τους εξαιτίας της δίχως προηγούμενο μαζικής έλευσης προσφύγων και μεταναστών.
Μετά την αναστολή της Σένγκεν εκ μέρους της Γερμανίας, η Σλοβακία και η Τσεχία επανέφεραν τους ελέγχους στα σύνορά τους, η Αυστρία και η Ολλανδία ενισχύουν τους μεθοριακούς ελέγχους με την ανάπτυξη αστυνομικών δυνάμεων, ενώ ακολουθεί και η Ιταλία.
Την ίδια στιγμή, η Ουγγαρία μπλοκάρει το κεντρικό σημείο διέλευσης προσφύγων και μεταναστών από την Σερβία.
Δεκάδες αστυνομικοί με εξάρτυση, καθώς και στρατιώτες, παράχθηκαν κατά μήκος διασυνοριακής σιδηροδρομικής γραμμής από όπου έχουν εισέλθει εδώ και μήνες δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στο ουγγρικό έδαφος.
Το μπλόκο ήλθε λίγες ώρες πριν τεθεί σε ισχύ στις 12:00 τα μεσάνυχτα η νέα αμφιλεγόμενη αντιμεταναστευτική νομοθεσία που προβλέπει τη σύλληψη όσων επιχειρούν να εισέλθουν στην Ουγγαρία μέσω Σερβίας, και την κράτηση ή απέλαση αιτούντων άσυλο.
Η απροσδόκητη απόφαση της Γερμανίας να αποκαταστήσει τους συνοριακούς ελέγχους την Κυριακή προκάλεσε ντόμινο, αναγκάζοντας πολλές χώρες να επιβάλουν περιορισμούς και στα δικά τους σύνορα, καθώς χιλιάδες πρόσφυγες κινούνται προς βορρά και προς δυσμάς σε όλη την Ευρώπη.
Η Σλοβακία επανέφερε τους ελέγχους στα σύνορά της με την Αυστρία και την Ουγγαρία, η Αυστρία στέλνει αστυνομικούς στα σύνορά της για ενισχυμένους ελέγχους και η Ολλανδία ενισχύει επίσης άμεσα τις κινητές μονάδες ελέγχων στις περιοχές των συνόρων.
Το υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας αποφάσισε να αναπτύξει επιπλέον αστυνομικούς στα σύνορα με την Αυστρία, για να ελέγξουν την κατάσταση εν μέσω της ραγδαίας αύξησης των προσφύγων και των μεταναστών που κινούνται προς βορρά, μεταδίδουν την ίδια στιγμή τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.
Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Rai News 24, οι ιταλικές αρχές εντείνουν επίσης τους ελέγχους στους σιδηροδρομικούς συρμούς.
ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΠΟΥΧΕΝΒΑΛΝΤ
Εν τω μεταξύ , αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας να φιλοξενηθούν 21 πρόσφυγες που έχουν φτάσει στη χώρα στο πρώην ναζιστικό συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ, μεταδίδουν ξένα μέσα ενημέρωσης.
Οι πρόσφυγες έχουν μεταφερθεί στον χώρο του παλαιού στρατοπέδου, όπου είχαν χάσει τη ζωή τους και βασανιστεί χιλιάδες κρατούμενοι στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Οι πρόσφυγες, ορισμένοι από τους οποίους -σύμφωνα με τη Daily Mail- ζουν εδώ και αρκετούς μήνες στο στρατόπεδο, έχουν λάβει 135 ευρώ για τις πρώτες τους ανάγκες.
«Είναι μία λύση έκτακτης ανάγκης, αλλά είναι αναπόφευκτη» σημείωσε στην Daily Mail ο δήμαρχος της γερμανικής περιοχής Μίτε, Κρίστιαν Χάνκε, στη βρετανική εφημερίδα.
Οι αρχές της πόλης δήλωσαν ότι είχαν κατατεθεί περίπου 200 αιτήσεις ασύλου και ότι δεν υπήρχαν οι υποδομές για τη φιλοξενία των προσφύγων. Η εκπρόσωπος του κοινοτικού συμβουλίου είπε ότι η απόφαση ελήφθη για πρακτικούς λόγους.
Παρά το γεγονός ότι οι παλιοί κοιτώνες του στρατοπέδου έχουν κατεδαφιστεί και στη θέση τους έχουν χτιστεί νέοι κοιτώνες, η απόφαση έχει δεχθεί έντονα πυρά.
Σύμφωνα με την Μπιγκίτ Ναουτζόκς, επικεφαλής του συμβουλίου προσφύγων στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία -την οποία επικαλείται το Der Spiegel- το σχέδιο είναι «ανησυχητικό», ενώ σημείωσε ότι δείχνει αναισθησία.
Ο 20χρονος Αμπντουραμάν Μάσα από τη Βόρειο Ερυθραία είπε στην The Daily Express ότι δεν τον ενδιαφέρει η προηγούμενη χρήση του κτιρίου.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass