ΜΕ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ 2016, ΜΕΤΑΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ

"Δεν τίθεται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου"

Διχασμένοι οι εταίροι για το πότε θα αρχίσουν οι συνομιλίες για ελάφρυνση του χρέους

Δημοσίευση: 13 Σεπ 2015 8:00

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Δεν τίθεται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου, παρά μόνο μέσα στο πλαίσιο της αξιολόγησης, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ από το Λουξεμβούργο μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.

Επιπλέον, ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σημείωσε ότι η επόμενη δόση, ύψους τριών δισ. ευρώ μπορεί να εκταμιευτεί μέσα στον Νοέμβριο, εφόσον και αν νομοθετηθούν τα προαπαιτούμενα.

Προτεραιότητες για την πρώτη αξιολόγηση, όπως ανέφερε ο αρμόδιος επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί, αποτελούν: Η σύνταξη προϋπολογισμού για το 2016, μια σειρά από μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα και η διασφάλιση της ανεξαρτησίας των φορολογικών Αρχών.

Υπενθυμίζεται ότι στο άτυπο Eurogroup επρόκειτο να συζητηθούν η προετοιμασία των μέτρων που θα πρέπει να προωθηθούν από τη νέα κυβέρνηση, στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας που έχει συναφθεί, η πορεία της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών καθώς και ο χρόνος έναρξης των επίσημων συζητήσεων για το χρέος.

Πριν την έναρξη του Eurogroup, ο Γερουν Ντάισελμπλουμ είχε επισημάνει: «Θα ακούσουμε για τις εξελίξεις στην Ελλάδα» και τόνισε ότι είναι σημαντικό να συνεχιστεί η προετοιμασία. Πρόσθεσε: "Η πολιτική κατάσταση αυτή τη στιγμή δεν είναι ξεκάθαρη αλλά πρέπει να προχωρήσει όσο είναι δυνατό. Το ίδιο ισχύει και για τους θεσμούς.

Όπως σημείωσε: «πρέπει να ετοιμαστούν για την αξιολόγηση, πρέπει να καθοριστούν τα milestones για τους επόμενους μήνες».

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για Οικονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί είχε δηλώσει δήλωσε δεν ανησυχεί για το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα, εκτιμώντας ότι δεν πρόκειται να αμφισβητηθούν οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Αθήνα, όποιο κι αν είναι αυτό.

«Δεν πιστεύω ότι η καινούργια ελληνική κυβέρνηση θα αποδεσμευτεί από το νέο πακέτο βοήθειας», δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ο Αυστριακός υπουργός, Χανς Γιερκ Σέλινγκ.

Συνεχίζοντας, εκτίμησε ότι η πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος ενδέχεται να καθυστερήσει λόγω εκλογών, ωστόσο προειδοποίησε ότι αν δεν είναι επιτυχής, «η επόμενη δόση δε θα πληρωθεί και το πρόγραμμα θα σταματήσει».

«Γι’ αυτούς τους λόγους είμαι πεπεισμένος ότι όποια και να είναι η επόμενη κυβέρνηση θα μείνει προσηλωμένη στα συμφωνηθέντα. Αυτό αναμένω και σε αυτό επιμένω», τόνισε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών.

Διχασμένοι για το χρέος

Σύμφωνα με δημοσιεύματα και δηλώσεις αξιωματούχων, δεν υπάρχει ομοφωνία για το πότε θα αρχίσουν οι συνομιλίες για τη δεύτερη ελάφρυνση του χρέους, που θα γίνει μέσω της αύξησης της περιόδου χάριτος και της επιμήκυνσης των δανείων.

Μάλιστα η πολιτική αστάθεια που υπάρχει στη χώρα μας έχει ωθήσει την πλειονότητα των χωρών-μελών του ευρώ να ζητήσουν την αποσύνδεση της πρώτης αξιολόγησης του Οκτωβρίου από τη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.

Ωστόσο, υπάρχει μια μειοψηφική ομάδα που επιμένει ότι η συζήτηση πρέπει να ξεκινήσει γιατί αλλιώς θα δημιουργηθούν «ρωγμές» στην αξιοπιστία της ευρωζώνης, δεδομένου ότι ενώ όλοι συμφωνούν ότι το χρέος δεν είναι διαχειρίσιμο παράλληλα καθυστερούν να κάνουν κινήσεις.

Προσθέτουν δε ότι η επίσπευση του Debt Sustainability Report (DSA), θα βάλει γρηγορότερα στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα και το ΔΝΤ, που έχουν θέσει ως προϋπόθεση οι Γερμανοί και οι δορυφόροι τους και οι οποίοι παραδόξως στηρίζουν την αποσύνδεση της αξιολόγησης από τη συζήτηση για το χρέος.

Πρόθυμοι και για αλλαγές στο 3ο Μνημόνιο

Οι πιστωτές, περισσότερο οι Ευρωπαίοι και λιγότερο το ΔΝΤ, δείχνουν πρόθυμοι να έρθουν το ταχύτερο στην Αθήνα και να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις με τη νέα κυβέρνηση ακόμη και μέσα στην Σεπτέμβριο.

Μάλιστα, Κομισιόν και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)  αφήνουν και ένα «παράθυρο» για περιορισμένες αλλαγές στο τρίτο Μνημόνιο κατά την αξιολόγηση του Οκτωβρίου, εφόσον υπάρξει ξανά εμπιστοσύνη προς την νέα κυβέρνηση.

Και αυτό γιατί παρά την υστέρηση των εσόδων, η ύφεση λόγω των capital controls τελικώς μπορεί να αποδειχθεί και μικρότερη από όσο προέβλεπαν στο υπουργείο Οικονομικών, αφήνοντας και ένα περιθώριο ευελιξίας που δεν υπήρχε ως τώρα.

 Σε αυτό το περιθώριο ελιγμών αναφέρθηκε την Παρασκευή το «δεξί χέρι» του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, Μπενουά Κερέ ο οποίος δήλωσε: «Το σημαντικό είναι Ελλάδα και εταίροι να εμπιστεύονται και πάλι ο ένας τον άλλο. Σε αυτή τη βάση, θα υπάρξουν περιθώρια ελιγμών όταν πρόκειται για την προσαρμογή του προγράμματος μετά τις εκλογές, για παράδειγμα όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και την αντιμετώπιση των κεκτημένων συμφερόντων, υπό την προϋπόθεση ότι οι στόχοι του προγράμματος επιτυγχάνονται».

 Β. Κορέα ή Ν. Κορέα;

Βεβαίως, οι Ευρωπαίοι αρέσκονται στην τακτική "μαστίγιο και καρότο".

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε πως είναι στο χέρι της Ελλάδας να επιλέξει αν θα γίνει ... Βόρεια Κορέα (δηλαδή μία από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου) ή Νότιος Κορέα (που είναι από τις πλουσιότερες)  ενώ μία μέρα πριν υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ευρωζώνης έλεγε πως ότι «το Μνημόνιο είναι ζωντανός οργανισμός» και άρα «οι όροι του τελούν υπό διαρκή διαπραγμάτευση».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass