ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΠΕΖΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΙΕΝΗ

Πορεία των απελπισμένων

* Ο Ούγγρος πρωθυπουργός κατηγορεί την Ελλάδα για την κρίση στα σύνορά του!

Δημοσίευση: 05 Σεπ 2015 0:13

 

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ

Πορεία προς την Βιένη άρχισαν πεζή με ό,τι τους έχει απομείνει έως και 1.000 πρόσφυγες από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Βουδαπέστης μετά το μπλόκο στην αναχώρηση των τρένων. Σε σκηνές πρωτοφανείς για τη σημερινή Ευρώπη, οι πρόσφυγες, μικροί και μεγάλοι, διασχίζουν με τα πόδια τους δρόμους και τις γέφυρες της Βουδαπέστης -ακριβώς τη στιγμή που το ουγγρικό Κοινοβούλιο επικυρώνει νέους σκληρούς νόμους...

Εκατοντάδες άλλοι πρόσφυγες που επέβαιναν στο τρένο που ακινητοποιήθηκε στο Μπίτσκε και αρνούνται να οδηγηθούν σε καταυλισμό δηλώνουν ότι θα ενωθούν και εκείνοι με την πορεία που ξεκίνησε από τη Βουδαπέστη το Σάββατο εάν δεν τους επιτραπεί να συνεχίσουν με τρένο το ταξίδι τους.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις Αρχές, 2.300 πρόσφυγες οι οποίοι βρίσκονται σε στρατόπεδο υποδοχής στο Ρόζκε, στη Νότια Ουγγαρία, απειλούν να φύγουν εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, τα οποία ωστόσο δεν έχουν γίνει σαφή.

Στην Ουγγαρία, μία από τις κύριες χώρες διέλευσης στην κεντρική Ευρώπη, έφθασαν περίπου 3.300 πρόσφυγες μόνο την Πέμπτη, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Ο ΟΡΜΠΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Την ώρα που η Ουγγαρία ετοιμάζεται να ψηφίζει αυστηρότερα μέτρα με στόχο το μεταναστευτικό, και ενώ το χάος στη χώρα με τους πρόσφυγες παραμένει, ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν στρέφεται κατά της Ελλάδας: «Οι Έλληνες είναι υπεύθυνοι για τα δεινά στα σύνορα Ουγγαρίας-Σερβίας». Υπερασπίζεται εκ νέου την κατασκευή του φράχτη στα σύνορα με τη Σερβία προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα: Αν χρειαστεί, λέει ότι θα κάνει το ίδιο και στα σύνορα με την Κροατία.

«Θα καταλήξουμε μειονότητα στην ίδια μας την ήπειρο» λέει, υπογραμμίζοντας η Ουγγαρία «δεν θέλει μουσουλμάνους» και διαπιστώνοντας και ελληνική ευθύνη στη συρροή προσφύγων.

Ο ΚΑΜΕΡΟΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα δεχθεί χιλιάδες επιπλέον πρόσφυγες από την Συρία, ανακοίνωσε χθες ο Ντέιβιντ Κάμερον υπό το βάρος της κλιμάκωσης των πιέσεων προς την κυβέρνηση μετά τη δημοσίευση της φωτογραφίας του μικρού Αϊλάν Κουρντί που φόρτισε συναισθηματικά τη δημόσια συζήτηση στη Βρετανία.

Η υποδοχή θα γίνει απευθείας από καταυλισμούς του ΟΗΕ σε κράτη που συνορεύουν με τη Συρία, και δεν αφορά πρόσφυγες που έχουν φθάσει ήδη στην Ευρώπη.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNCHR) δήλωσε οι επιπλέον πρόσφυγες που θα δεχθεί η Βρετανία είναι 4.000, ωστόσο εν συνεχεία ανακάλεσε λέγοντας ότι δεν έχει υπάρξει συνεννόηση με τη βρετανική κυβέρνηση για τον συγκεκριμένο αριθμό.

ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΖΗΤΑ Ο ΦΑΪΜΑΝ

Τη σύγκληση εντός Σεπτεμβρίου έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό ζήτησε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι το δίκαιο παροχής ασύλου απαιτεί την ανθρώπινη μεταχείριση των προσφύγων και αυτό πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από κάθε ευρωπαϊκή χώρα.

Ειδικά η Ουγγαρία θα πρέπει να ταχθεί υπέρ των δεσμευτικών ποσοστώσεων και υπέρ της από κοινού ευρωπαϊκής προστασίας των συνόρων, σημείωσε ο καγκελάριος μετά τη συνάντηση που είχε το μεσημέρι με τον πρεσβευτή της Ουγγαρίας στην Αυστρία Γιάνος Πέρενι.

Ο Περένι είχε κληθεί στην καγκελαρία προκειμένου να του εκφραστεί η δυσαρέσκεια της Βιέννης για την-επικρινόμενη διεθνώς ως απαράδεκτη-στάση της δεξιάς κυβέρνησης του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν απέναντι στο δράμα που ζουν τις τελευταίες ημέρες χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ουγγαρία.

Όπως ανέφερε ο Αυστριακός καγκελάριος, ο ίδιος υποστηρίζει πλήρως το σχέδιο του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την εφαρμογή δίκαιων και υποχρεωτικών ποσοστώσεων στο θέμα των προσφύγων, ενώ θεωρεί ότι η συζήτηση για λύση του ζητήματος πρέπει να διεξαχθεί το ίδιο εντατικά σε επίπεδο ΕΕ, όπως είχε διεξαχθεί για τα πακέτα διάσωσης των τραπεζών, κάτι στο οποίο συμφωνούν με τον κ. Γιούνκερ, με τον οποίο υπάρχει στενός συντονισμός.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass