IΣΡΑΗΛ: Διακόπτει την ηλεκτροδότηση της Γάζας

Δημοσίευση: 10 Μαρ 2025 8:41

ΤΕΛ ΑΒΙΒ
Το Ισραήλ αποφασίζει να διακόψει «αμέσως» την ηλεκτροδότηση της Γάζας. Οι πλήρεις συνέπειες αυτού δεν είναι άμεσα σαφείς, αλλά οι εγκαταστάσεις αφαλάτωσης της περιοχής λαμβάνουν ενέργεια για την παραγωγή πόσιμου νερού. Η ανακοίνωση της Κυριακής έρχεται μια εβδομάδα μετά τη διακοπή από το Ισραήλ όλων των προμηθειών αγαθών στην περιοχή σε πάνω από 2 εκατομμύρια ανθρώπους.

Έχει προσπαθήσει να πιέσει τη Χαμάς να δεχθεί παράταση της πρώτης φάσης της εκεχειρίας. Η φάση αυτή έληξε το περασμένο Σαββατοκύριακο. Το Ισραήλ θέλει η Χαμάς να απελευθερώσει τους μισούς από τους εναπομείναντες ομήρους σε αντάλλαγμα για την υπόσχεση να διαπραγματευτεί μια μόνιμη εκεχειρία.
Η Χαμάς πίεσε να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την πιο δύσκολη δεύτερη φάση της εκεχειρίας. Η μαχητική οργάνωση δήλωσε την Κυριακή ότι ολοκλήρωσε τον τελευταίο γύρο συνομιλιών για την κατάπαυση του πυρός με Αιγύπτιους μεσολαβητές χωρίς αλλαγές στη θέση της, ζητώντας την άμεση έναρξη της δεύτερης φάσης της εκεχειρίας.
Η Γάζα έχει καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό από τον πόλεμο και οι γεννήτριες και οι ηλιακοί συλλέκτες χρησιμοποιούνται για μέρος της παροχής ενέργειας. Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν αποσυρθεί σε ζώνες απομόνωσης εντός της Γάζας, εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι επέστρεψαν στη βόρεια Γάζα για πρώτη φορά από τις αρχές του πολέμου και εκατοντάδες φορτηγά με βοήθεια εισέρχονταν καθημερινά μέχρι που το Ισραήλ ανέστειλε τις προμήθειες.

++++++++++++

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

XOREPSE

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass