Η εξαγορά γίνεται με φόντο τις πιέσεις που άσκησε τις τελευταίες εβδομάδες ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ώστε, σύμφωνα με τον ίδιο, να περιοριστούν τα κινεζικά συμφέροντα στην περιοχή.
Συγκεκριμένα, μια κοινοπραξία που περιλαμβάνει τις Black Rock, Global Infrastructure Partners και Terminal Investment κατέληξε σε καταρχήν συμφωνία πώλησης μεριδίων.
Η κοινοπραξία θα αποκτήσει το 90% θυγατρικής της CK Hutchison που διαχειρίζεται και λειτουργεί τα δύο λιμάνια κοντά στη διώρυγα του Παναμά, το Μπαλμπία και το Κρίστομπολ. Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης την πώληση του 80% των θυγατρικών της CK Hutchison που διαχειρίζονται 43 λιμάνια σε συνολικά 23 χώρες. Οι πωλήσεις θα αποφέρουν ταμειακά έσοδα ύψους 19 δισ. δολαρίων στην CK Hutchison, ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.
Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι θέλει οι Ηνωμένες Πολιτείες να ανακτήσουν τον έλεγχο της διώρυγας του Παναμά, η οποία παραδόθηκε στην κυβέρνηση της χώρας το 1999. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ισχυριστεί ότι τα κινεζικά συμφέροντα έχουν «καταλάβει» τη διώρυγα.