ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ: «Πάγωμα» στις άδειες για βραχυχρόνιες μισθώσεις

ΜΟΡΑΤΟΡΙΟΥΜ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΟΙ ΦΟΡΟΙ ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ

Δημοσίευση: 15 Οκτ 2024 8:21

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ
Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας εξετάζει την πρόταση να επιβάλει μορατόριουμ στην έκδοση νέων αδειών για βραχυχρόνιες μισθώσεις στη Βουδαπέστη και να αυξήσει τους φόρους στα έσοδα από ενοικιάσεις διαμερισμάτων για σύντομη διαμονή στην πρωτεύουσα, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών. Το μέτρο εξετάζεται έπειτα από δημοψήφισμα των κατοίκων του 6ου διαμερίσματος της πόλης, που ζητούν να απαγορευθούν πλήρως οι βραχυχρόνιες μισθώσεις από το 2026. Η Βουδαπέστη είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη και οι κάτοικοί της, όπως και οι κάτοικοι άλλων ευρωπαϊκών πόλεων που υποδέχονται εκατομμύρια τουρίστες ετησίως, αποδίδουν στις βραχυχρόνιες μισθώσεις ευθύνη για την αύξηση του κόστους κατοικίας. Οι γειτονιές που γεμίζουν τα Airbnb έξι μήνες τον χρόνο.

Στην Κεντρική Ευρώπη, η Βουδαπέστη ήταν η δημοφιλέστερη πόλη για βραχυχρόνια διαμονή το 2023, με 6,7 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις, σύμφωνα με τη Eurostat. Ακολουθούσαν η Βιέννη, η Πράγα, η Βαρσοβία, η Κρακοβία και άλλες πόλεις. Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι σχεδόν 719 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης κλείστηκαν μέσω κάποιας διαδικτυακής πλατφόρμας (Airbnb, Booking, Expedia Group ή Tripadvisor) πέρυσι. Το Παρίσι προηγείται απ’ όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με 19 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Ουγγαρίας, Μάρτον Νάγκι, η κυβέρνηση εξετάζει «ένα πιθανό μορατόριουμ στην έκδοση αδειών και αύξηση των τελών στη Βουδαπέστη». Ωστόσο, διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει λάβει την οριστική της απόφαση ακόμη. «Η αγορά αυτή θα αλλάξει και είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να μεγαλώσει περαιτέρω», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ζήτημα στεγαστικής πολιτικής.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass