Ισορροπία τρόμου μεταξύ Ιράν και Ισραήλ

ΜΕ ΤΙΣ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ ΝΑ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ ΣΤΑ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ - «ΦΡΕΝΟ» ΗΠΑ ΣΕ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΙΣ ΠΥΡΗΝΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΡΑΝ - ΣΤΗ ΔΥΣΗ ΞΥΠΝΑ Ο ΦΟΒΟΣ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Δημοσίευση: 03 Οκτ 2024 7:05

ΤΕΛ ΑΒΙΒ
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η υφήλιος τη σύγκρουση Ισραήλ – Ιράν. Είναι σαφές πως και στα δύο στρατόπεδα έχουν επικρατήσει οι σκληροπυρηνικοί με τα περί αυτοσυγκράτησης να γίνονται στάχτη.
Η επίθεση του Ιράν με 200 πυραύλους κατά του Ισραήλ ως αντίποινα στη δολοφονία του Χασάν Νασράλα θεωρείται δεδομένο ότι θα λάβει απάντηση.

Ο Νετανιάχου δηλώνει ότι η Τεχεράνη θα πληρώσει βαρύ τίμημα, και τα σενάρια για τη μορφή που θα πάρουν ποικίλλουν. Πάντως εκ μέρους των ΗΠΑ ο Τζο Μπάιντεν επανέλαβε μεν τη στήριξη της Ουάσινγκτον στο Ισραήλ, διεμήνυσε όμως την αντίθεσή του σε πλήγμα κατά πυρηνικών εγκαταστάσεων.
Παράλληλα το Ισραήλ επιδίδεται σε σκληρές χερσαίες μάχες στον νότιο Λίβανο, ενώ συνεχίζει και το σφυροκόπημα της Βηρυτού από αέρος. Ήδη ο ισραηλινός στρατός μετρά 8 στρατιώτες νεκρούς.
Στην άλλη όχθη, το ιρανικό καθεστώς δηλώνει έτοιμο για αντίποινα... στα αντίποινα. Μένει να φανεί εάν οι δύο πλευρές θα κάνουν ένα βήμα πίσω ή έχοντας μπει πλέον σε τροχιά χωρίς γυρισμό θα οδηγήσουν τη Μέση Ανατολή στο χείλος της αβύσσου. Στη Δύση ξυπνάει και πάλι ο φόβος της τρομοκρατίας. Εκρήξεις και επιθέσεις κοντά σε ισραηλινές πρεσβείες έχουν σημάνει συναγερμό. Σε χθεσινή τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ σκοτώθηκαν 7 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ο 26χρονος Ιωνάς Καρούσης.
«Οι ελληνικές αρχές παραμένουν σε εγρήγορση σε όλα τα επίπεδα κα εντείνουν τους ελέγχους», ανακοινώθηκε μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, ενώ σε αυξημένη επιφυλακή τελούν ΕΛ.ΑΣ. και ΕΥΠ.
Η ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ
Ο κίνδυνος γενικότερης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή προκαλεί έντονη ανησυχία στις ΗΠΑ οι οποίες καταβάλουν προσπάθειες να υπάρξει ευθυγράμμιση της πολιτικής της Ουάσινγκτον και του Τελ Αβίβ, με τον Τζο Μπάιντεν να βάζει ως κόκκινη γραμμή χτύπημα κατά πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν.
Κορυφαίος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι το «κυρίαρχο μήνυμα των ΗΠΑ είναι, «ας προσέξουμε πολύ σε ό,τι κάνουμε σε σχέση με το Ιράν»», μετά την πυραυλική επίθεση της Τεχεράνης στο Ισραήλ, δεδομένου ότι η χώρα βρίσκεται σχεδόν ένα μήνα πριν από τις προεδρικές εκλογές.
Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ότι μια απάντηση κάποιου είδους είναι σημαντική, αλλά αντιλαμβάνονται επίσης ότι η περιοχή «ισορροπεί πραγματικά στην κόψη του μαχαιριού και υπάρχουν πραγματικές ανησυχίες για μια ακόμη ευρύτερη κλιμάκωση ή μια συνεχιζόμενη κλιμάκωση, όχι απλώς μια ανταλλαγή μεμονωμένων πυροβολισμών, αλλά μια πιο συνεχή εχθρότητα, η οποία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο όχι μόνο το Ισραήλ, αλλά και τα στρατηγικά μας συμφέροντα», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Κουρτ Κάμπελ σε μια εικονική εκδήλωση στο Carnegie Endowment for International Peace.
«Έχουμε δηλώσει από την αρχή την αποφασιστικότητά μας να υποστηρίξουμε το Ισραήλ. Οι προκλήσεις για την ασφάλειά του είναι πραγματικές. Οι αντιδράσεις τους είναι θεμιτές. Αλλά ταυτόχρονα, νομίζω ότι αναγνωρίζουμε επίσης ότι όσο περισσότερο διαρκούν αυτές οι συγκρούσεις, οι προκλήσεις και οι αβεβαιότητες που σχετίζονται με απρόβλεπτα ζητήματα που συνδέονται με την κλιμάκωση, είναι απλά πολύ πραγματικές», δήλωσε ο Κάμπελ.
ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΛΙΒΑΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
Δύσκολο εγχείρημα για τους Ισραηλινούς παραμένει η επιχείρηση στο Λίβανο καθώς όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι τα νέα από εκεί δεν είναι ευοίωνα. Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι οκτώ ακόμη Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μάχη στο νότιο Λίβανο, ενώ συνεχίζει να βομβαρδίζει τη Βηρυτό, γεγονός που καταδεικνύει ότι η απόφαση του Τελ Αβίβ να πραγματοποιήσει χερσαία επιχείρηση θα έχει τίμημα σε ανθρώπινες ζωές και σε καμία περίπτωση δεν θα είναι περίπατος.
Πρόκειται για τους πρώτους ισραηλινούς νεκρούς σε μάχη που αναφέρθηκαν από την περιοχή, με τη Χεζμπολάχ να δηλώνει ότι μαχητές της συγκρούστηκαν με δυνάμεις του Ισραηλινού Στρατού (IDF) σε δύο συνοριακές πόλεις, τη Μαρούν Αλ Ρας και την Ανταϊσέ.
Σε μία άλλη εξέλιξη οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινό πλήγμα σε κτίριο σχολείου του ΟΗΕ στη Γάζα, δήλωσαν χθες νοσοκομειακοί αξιωματούχοι της περιοχής. Τραυματίες, μεταξύ των οποίων και παιδιά, μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο νοσοκομείο των Μαρτύρων του Αλ Ακσά μετά την επίθεση στο κτίριο του σχολείου της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass