Ετοιμο το εργοστάσιο «λευκού χρυσού» στην καρδιά της Ευρώπης

Η ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ - ΠΟΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ

Δημοσίευση: 24 Σεπ 2024 7:20

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Ένα σημαντικό βήμα προς την ενεργειακή αυτάρκεια της Ευρώπης ενόψει της μετάβασης της αυτοκινήσης στην εποχή της ηλεκτροκίνησης, έγινε πριν από λίγες ημέρες καθώς εγκαινιάστηκε η πρώτη μονάδα διύλισης υδροξειδίου του λιθίου επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Το διυλιστήριο κατασκευάστηκε στη γερμανική πόλη Μπίτερφελτ στο κρατίδιο Σαξονία – Άνχαλτ και ετησίως θα παράγει έως και 20.000 τόνους υδροξειδίου του λιθίου, το οποίο αρκεί για τις μπαταρίες περίπου 500.000 ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Σε μεταγενεστέριο στάδιο, η παραγωγή εκτιμάται ότι θα αυξηθεί σε 100.000 τόνους. Η μονάδα ανήκει στην εταιρεία AMG Lithium και κόστισε περίπου 140 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,5 εκατ. προήλθαν από προγράμματα περιφερειακής οικονομικής ανάπτυξης. Επιπλέον, με τα εγκαίνια του εργοστασίου δημιουργήθηκαν 80 θέσεις εργασίας. Το λίθιο που θα υποβάλλεται σε επεξεργασία στο εργοστάσιο της AMG Lithium θα εξορύσσεται από την ίδια την εταιρεία στη Βραζιλία και στη συνέχεια θα μεταφέρεται με καράβια στη μονάδα διύλισης, με στόχο να παράγεται υδροξείδιο του λιθίου για μπαταρίες, με μεγάλη ενεργειακή πυκνότητα. Σύμφωνα με γερμανικά ειδησεογραφικά μέσα, οι πρώτοι πελάτες έχουν ήδη επιβεβαιωθεί και είναι κατασκευαστές καθόδου και κελιών μπαταριών σε Ουγγαρία και Πολωνία. «Με το διυλιστήριο είμαστε οι πρώτοι που συμβάλλουμε στο να διασφαλιστεί η επάρκεια για αυτήν την κρίσιμη πρώτη ύλη (σ.σ. το λίθιο) τόσο για λογαριασμό της Γερμανίας όσο και της ευρωπαϊκής βιομηχανίας», εξήγησε ο  Heinz Schimmelbusch, διευθύνων σύμβουλος της AMG N.V. Μέχρι σήμερα, ηγέτες στην παραγωγή λιθίου είναι η Κίνα, η Νότια Αμερική και η Αυστραλία, αλλά η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να εισέλθει δυναμικά στον εν λόγω τομέα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass