Σύνοδος για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους

ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ΑΠΟ Ε.Ε. ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ

Δημοσίευση: 14 Σεπ 2024 7:25

ΜΑΔΡΙΤΗ
Συνάντηση υψηλού επιπέδου, με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης και μουσουλμανικών κρατών, πραγματοποιείται στη Μαδρίτη, με αίτημα να λυθεί η σύγκρουση Ισραήλ και Παλαιστινίων, στη Γάζα, μέσα από τη δημιουργία δύο κρατών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες, δήλωσε: «Συναντιόμαστε για να δώσουμε ακόμα μια ώθηση προς το τέλος του πολέμου στη Γάζα, για να υπάρξει διέξοδος από τον ατελείωτο φαύλο κύκλο της βίας μεταξύ των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών. Ο τρόπος είναι ξεκάθαρος: η εφαρμογή της λύσης των δύο κρατών είναι ο μόνος τρόπος».
Και πρόσθεσε: «Αν τα μέρη του πολέμου δεν επιθυμούν την ειρήνη, τότε η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να πράξει αναλόγως».
Στη σύνοδο της Μαδρίτης συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Νορβηγίας και της Σλοβενίας, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής Μοχάμεντ Μουστάφα, και μέλη της Αραβο-Ισλαμικής Ομάδας Επαφής για τη Γάζα, που περιλαμβάνει την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, την Ιορδανία, την Ινδονησία, τη Νιγηρία και την Τουρκία.
Στη σύνοδο δεν συμμετέχει το Ισραήλ. Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι υπήρξε «σαφής βούλησης» μεταξύ των συμμετεχόντων να μη συμπεριληφθεί το Ισραήλ, αλλά και «να προχωρήσουν από τα λόγια στα έργα και να κάνουν βήματα προς ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την αποτελεσματική εφαρμογή» μιας λύσης δύο κρατών. Πρώτο βήμα, θα είναι, όπως είπε, η ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ.
Το Ισραήλ δεν προσκλήθηκε, είπε, επειδή δεν είναι μέρος της ομάδας επαφής. Και πρόσθεσε: «Θα χαρούμε να δούμε το Ισραήλ σε οποιοδήποτε τραπέζι όπου θα συζητείται η ειρήνη και η λύση των δύο κρατών».
Το Ισραήλ έχει ταχθεί ξεκάθαρα ενάντια στη λύση των δύο κρατών.
Συνολικά 144 από τα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ αναγνωρίζουν ένα παλαιστινιακό κράτος, ανάμεσα στα οποία το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου νότου, η Ρωσία, η Κίνα και η Ινδία. Η Ισπανία, η Νορβηγία και η Ιρλανδία αναγνώρισαν το παλαιστινιακό κράτος τον περασμένο Μάιο, με τη σημείωση ότι ευελπιστούν ότι και άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα πράξουν το ίδιο. Ο Πέδρο Σάντσεθ, πρωθυπουργός της Ισπανίας, δήλωσε ότι η Μαδρίτη δεν θα αναγνωρίσει αλλαγές στα παλαιστινιακά σύνορα μετά το 1967, εκτός κι αν αυτές συμφωνηθούν από όλες τις πλευρές.
Μπορέλ: «Μια συλλογική προσπάθεια»
Ο Ζοζέπ Μπορέλ στη σύνοδο κάλεσε σε μια «νέα συλλογική προσπάθεια» για να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα και «τελικά να επιτευχθεί ο στόχος της Ε.Ε. για τη δημιουργία δύο κρατών, της Παλαιστίνης και του Ισραήλ, που θα ζουν το ένα δίπλα στο άλλο με ειρήνη και ασφάλεια».
Η δήλωσή του αυτή προκάλεσε την αντίδραση του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών, Ισραελ Κατζ, που κατηγόρησε τον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική ότι καλλιεργεί «τον αντισημιτισμό και το μίσος ενάντια στο Ισραήλ».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass