Ρωσική αντεπίθεση σε 3 μέτωπα

* Η Μόσχα ανακοίνωσε «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» σε τρεις περιφέρειες * Καταρρίφθηκαν 32 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη τη νύχτα * Ουκρανοί κατέλαβαν 12 χωριά

Δημοσίευση: 11 Αυγ 2024 8:10

ΜΟΣΧΑ
Η Ρωσία κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Κουρσκ, την περιοχή που δέχεται επίθεση από την Ουκρανία.

Η Ρωσία σήμανε συναγερμό στο Κουρσκ, κηρύσσοντας κατάσταση έκτακτης ανάγκης «ομοσπονδιακού επιπέδου» και έστειλε ενισχύσεις εκεί την Παρασκευή, τέσσερις ημέρες αφότου εκατοντάδες ουκρανικά στρατεύματα ξεχύθηκαν από τα σύνορα στη μεγαλύτερη επίθεση του Κιέβου σε ρωσικό έδαφος από την έναρξη του πολέμου. Πιο συγκεκριμένα η  Μόσχα ανακοίνωσε πως άρχισε να διεξάγεται «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» σε τρεις περιφέρειες οι οποίες γειτονεύουν με την Ουκρανία, μερικές ημέρες μετά τη μεγαλύτερη εισβολή ουκρανικών στρατευμάτων στη ρωσική επικράτεια από το ξέσπασμα του πολέμου, στα τέλη Φεβρουαρίου του 2022.
Η εθνική αντιτρομοκρατική επιτροπή ανακοίνωσε την έναρξη «αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων στις περιφέρειες Μπιέλγκοροντ, Μπριάνσκ και Κουρσκ (…) προκειμένου να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια των πολιτών και να λάβει τέλος η απειλή τρομοκρατικών ενεργειών που διαπράττονται από ομάδες δολιοφθορέων του εχθρού».
Η Ρωσία αναπτύσσει πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων, ρυμουλκούμενα πυροβόλα, άρματα μάχης που μεταφέρονται με ρυμουλκούμενα και βαριά ερπυστριοφόρα οχήματα, ανέφερε το νέο πρακτορείο RIA-Novosti, επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας.
Το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλέστηκε το υπουργείο λέγοντας ότι η Ρωσία στέλνει φάλαγγες ενισχύσεων με πυραυλικά συστήματα πολλαπλών εκτοξεύσεων Grad, πυροβολικό και άρματα μάχης.
«Η επιχειρησιακή κατάσταση στην περιοχή του Κουρσκ παραμένει δύσκολη» δήλωσε στο Telegram ο εκτελών χρέη κυβερνήτη του Κουρσκ, Αλεξέι Σμιρνόφ.
Οι κοινωνικές υπηρεσίες και οι ενώσεις πολιτών παρέχουν βοήθεια στους 3.000 ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, είπε.
Στο μεταξύ, ο περιφερειάρχης της Λίπετσκ ανακοίνωσε πως άμαχος σκοτώθηκε σε ουκρανική επίθεση με drone στην ομώνυμη πρωτεύουσά της, κάπου 300 χιλιόμετρα από τα σύνορα. Ο περιφερειάρχης, ο Ιγκόρ Αρταμόνοφ, ανέφερε ακόμη μέσω Telegram ότι η αντιαεροπορική άμυνα κατέστρεψε 19 ουκρανικά drones κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα ανακοίνωσε πως καταρρίφθηκαν 32 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη τη νύχτα, 26 στην περιφέρεια Κουρσκ —ανάμεσα στη Λίπετσκ και την Ουκρανία— και άλλα έξι στην περιφέρεια Γιαροσλάβ.

ΑΣΦΑΛΗΣ Ο ΠΥΡΗΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ
Στην Κουρσκ, η δημόσια επιχείρηση Rosatom διαβεβαίωσε πως ο πυρηνικός ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός λειτουργεί ομαλά. Ανέφερε επίσης πως αποφάσισε να μειωθεί ο αριθμός των εργαζομένων στο εργοτάξιο νέου, υπό ανέγερση πυρηνικού ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού, λόγω της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης.
Στην άλλη πλευρά των συνόρων, άμαχος σκοτώθηκε σε ρωσικά πυραυλικά πλήγματα στην πόλη Κραματόρσκ, στην περιφέρεια Ντονέτσκ, όπου μαίνονται μάχες, και άλλοι δύο στην βορειοανατολική περιφέρεια του Χαρκόβου, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι.
Ο περιφερειάρχης του Ντονέτσκ Βαντίμ Φιλασκίν ανέφερε πως οι Ρώσοι έπληξαν «με πύραυλο» «κρίσιμη υποδομή» που υπέστη σοβαρή ζημιά. Δεν διευκρίνισε τι είδους υποδομή, ούτε ποια.
Προχθές, 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν και και άλλοι 43 τραυματίστηκαν σε βομβαρδισμό σούπερ μάρκετ στην Κοσταντίνιβκα, επίσης στην περιφέρεια Ντονέτσκ, που η Μόσχα λέει πως έχει προσαρτήσει, μολονότι δεν ελέγχει πλήρως.
Στο Χάρκοβο, δυο άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν βομβαρδιστηκε σπίτι, σύμφωνα με την ουκρανική αστυνομία.
Εν τω μεταξύ, πύραυλος που εκτοξεύθηκε από ρωσικό αεροπλάνο έπεσε σε ουκρανικό εμπορικό κέντρο το μεσημέρι, σκοτώνοντας τουλάχιστον 10 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 35, ανακοίνωσαν οι Αρχές.
Το εμπορικό κέντρο στην Κοστιαντίνοβκα, στην ανατολική περιοχή του Ντονέτσκ, βρίσκεται σε κατοικημένη περιοχή της πόλης. Πυκνός μαύρος καπνός υψώθηκε πάνω από αυτό μετά το χτύπημα.
«Πρόκειται για άλλη μια στοχευμένη επίθεση σε ένα πολυσύχναστο μέρος, άλλη μια πράξη τρόμου από τους Ρώσους» ανέφερε ο επικεφαλής της περιφέρειας του Ντονέτσκ, Βαντίμ Φιλάσκιν, σε ανάρτησή του στο Telegram.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ουκρανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να σχολιάσουν συγκεκριμένα την εισβολή, η οποία λαμβάνει χώρα περίπου 500 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Μόσχας.
Ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, κορυφαίος σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, δήλωσε ότι οι επιθέσεις στη συνοριακή περιοχή θα κάνουν τη Ρωσία να «αρχίσει να συνειδητοποιεί ότι ο πόλεμος σέρνεται σιγά-σιγά μέσα στο ρωσικό έδαφος». Ο Ποντόλιακ υποστήριξε, επίσης, ότι η επιχείρηση θα βελτιώσει τη θέση του Κιέβου σε περίπτωση διαπραγματεύσεων με τη Μόσχα.

 

Sky News: Κάτι πολύ περισσότερο από μια επιδρομή

Η εισβολή της Ουκρανίας στη Ρωσία είναι «μεγάλη» και αντιπροσωπεύει κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή επιδρομή, λέει ο αναλυτής του Sky News σε θέματα ασφάλειας και άμυνας, καθηγητής Μάικλ Κλαρκ.
«Ξεκίνησε τα ξημερώματα της Τρίτης και έμοιαζε με μια από αυτές τις επιθέσεις της λεγεώνας της «Ελεύθερης Ρωσίας»» λέει, αναφερόμενος σε προηγούμενες εισβολές ομάδων κατά του Κρεμλίνου (όχι της ίδιας της Ουκρανίας).
«Έμοιαζε με μία από αυτές τις επιθέσεις -ένα είδος επίθεσης σαν «τσίμπημα»- που εξελίσσονται για να φέρουν σε δύσκολη θέση τους Ρώσους και να προκαλούν ένα μικρό πρόβλημα», προσθέτει.
Με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο, κατέστη σαφές ότι το Κίεβο θα μπορούσε να ενισχύσει τις θέσεις του στην περιοχή.
«Φαίνεται ότι οι Ουκρανοί προφανώς αποφάσισαν να ενισχύσουν το μέτωπο και μέσα σε περίπου 48 ώρες έστειλαν κάποιες αρκετά μεγάλες μονάδες» προσθέτει, σημειώνοντας αναφορές ότι αμερικανικά και γερμανικά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα που προμηθεύτηκαν από τους Γερμανούς βρίσκονται στο πεδίο της μάχης. «Φαίνεται ότι οι Ουκρανοί έχουν καταλάβει τουλάχιστον δώδεκα οικισμούς», λέει. «Έχουν προωθηθεί προς τη Σούντζα, που είναι κόμβος εφοδιασμού, και έχουν επεκταθεί βορειοανατολικά και νοτιοανατολικά», προσθέτει. Η Σούντζα είναι το τελευταίο λειτουργικό σημείο μεταφόρτωσης ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας. «Βρίσκονται χιλιόμετρα βαθιά μέσα στη Ρωσία… Αυτό είναι μεγάλο, δεν είναι απλώς μια επιδρομή», καταλήγει ο καθηγητής Κλαρκ.
Όσο για την αντίδραση της Ρωσίας, ο καθηγητής δεν έχει εντυπωσιαστεί. «Οι Ρώσοι νόμιζαν ότι θα μπορούσαν να το αντιμετωπίσουν με μερικά από τα εφεδρικά τους τάγματα» λέει, προσθέτοντας ότι «αυτό δεν συμβαίνει». Αν θέλουν να απωθήσουν τους Ουκρανούς, «θα πρέπει να δεσμεύσουν περισσότερους πόρους στο Κουρσκ».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass