ΙΡΑΝ: Στρατηγικό λάθος που θα κοστίσει ακριβά στο Ισραήλ η δολοφονία Χανίγια

ΝΕΤΑΝΑΧΙΟΥ: ΛΥΠΑΜΑΙ ΒΑΘΙΑ ΠΟΥ ΕΠΕΤΡΕΨΑ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ Η 7η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Δημοσίευση: 09 Αυγ 2024 8:40

ΤΕΧΕΡΑΝΗ
Το Ισραήλ διέπραξε ένα «στρατηγικό λάθος» που «θα του κοστίσει ακριβά» με τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια, δήλωσε ο μεταβατικός ΥΠΕΞ του Ιράν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η πράξη που διέπραξαν οι σιωνιστές στην Τεχεράνη είναι ένα στρατηγικό λάθος και θα τους κοστίσει ακριβά», δήλωσε χθες ο Αλί Μπαγκερί μιλώντας στη Τζέντα, την επομένη της έκτακτης συνεδρίασης του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ).
Ο ίδιος κατηγόρησε το Ισραήλ ότι θέλει να «επεκτείνει τον πόλεμο» στην περιοχή, κρίνοντας ότι το εβραϊκό κράτος «δεν έχει ούτε την ικανότητα ούτε τη δύναμη» να πολεμήσει το Ιράν.
Ιρανοί αξιωματούχοι αυξάνουν τις απειλές για αντίποινα στο Ισραήλ για τη δολοφονία Χανίγια στις 31 Ιουλίου. Το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει, ούτε αρνηθεί την ευθύνη για τη δολοφονία του. Η προχθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών ή εκπροσώπων τους από τα 57 μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας κατέληξε στην έκδοση ενός ανακοινωθέντος στο οποίο το Ισραήλ θεωρείται «απόλυτα υπεύθυνο» για την «ειδεχθή» δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς.
Η ένταση στην περιοχή ανέβηκε κατακόρυφα μετά τους θανάτους Χανίγια και του Φουάντ Σουκρ, ηγετικού στελέχους του στρατιωτική βραχίονα της Χεζμπολάχ, την 30ή Ιουλίου σε ισραηλινό βομβαρδισμό σε νότιο προάστιο της Βηρυτού. Η Χεζμπολάχ, σύμμαχος του Ιράν, και η Ισλαμική Δημοκρατία έχουν ορκιστεί εκδίκηση, διαμηνύοντας στο Ισραήλ πως θα υπάρξουν αντίποινα «όποιες κι αν είναι οι συνέπειες».
ΜΗΝΥΜΑ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ
Εν τω μεταξύ ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου ζήτησε «συγγνώμη» για την «αποτυχία της 7ης Οκτωβρίου».
Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Time, είπε ότι «λυπάται βαθιά», ενώ ερωτηθείς για το αν θα ζητούσε συγγνώμη για τα γεγονότα εκείνης της ημέρας που συνέβησαν επί πρωθυπουργίας του, απάντησε: «Aν απολογούμαι; Φυσικά, φυσικά. Λυπάμαι, βαθιά, που συνέβη κάτι τέτοιο. Και πάντα κοιτάς πίσω και λες, Θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει πράγματα που θα το είχαν αποτρέψει;».
Ο Iσραηλινός πρωθυπουργός ρωτήθηκε για το τι θα έλεγε εάν ήταν στην αντιπολίτευση, για την παραμονή στην εξουσία ενός ηγέτη που στη διάρκεια της θητείας του το Ισραήλ βρέθηκε αντιμέτωπο με μία από τις χειρότερες αποτυχίες ασφαλείας.
«Εξαρτάται τι κάνουν. Τι κάνουν; Είναι ικανοί να οδηγήσουν τη χώρα σε πόλεμο; Μπορούν να την οδηγήσουν στη νίκη; Μπορούν να διαβεβαιώσουν ότι στη μεταπολεμική κατάσταση θα υπάρξει ειρήνη και ασφάλεια; Εάν η απάντηση είναι “ναι”, θα πρέπει να παραμείνουν στην εξουσία. Σε κάθε περίπτωση αυτή είναι απόφαση του λαού» σχολίασε.
Μεταξύ άλλων, ο Νετανιάχου, υπερασπίστηκε την παραμονή του στην εξουσία μετά την αποτυχία των υπηρεσιών ασφαλείας που οδήγησε στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς και διαμήνυσε ότι «θα παραμείνω στην εξουσία όσο πιστεύω ότι μπορώ να βοηθήσω στο να οδηγηθεί το Ισραήλ σε ένα μέλλον με ασφάλεια και ευημερία».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass