Πρόβα πολέμου στη Μέση Ανατολή

*ΥΠΕΡΠΤΗΣΕΙΣ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΜΑΧΗΤΙΚΩΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΥΡΗΤΟ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΑΠΟ ΝΑΣΡΑΛΑ *ΝΕΟ ΠΥΡΑΥΛΙΚΟ ΜΠΑΡΑΖ ΑΠΟ ΤΗ ΧΕΖΜΠΟΛΑΧ

Δημοσίευση: 07 Αυγ 2024 8:21

ΤΕΛ ΑΒΙΒ
Χαμηλές πτήσεις πάνω από τη Βηρυτό, με τα αεροσκάφη να σπάνε το φράγμα του ήχου, πραγματοποίησαν ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη, ανεβάζοντας την ένταση στη Μέση Ανατολή. Είχε προηγηθεί επίθεση της Χεζμπολάχ με drones και πυραύλους σε περιοχές στο βόρειο Ισράηλ, για τις οποίες είχε διευκρινίσει ότι η απάντηση στη δολοφονία του Νο2 της οργάνωσης, Φουάντ Σουκρ, «δεν έχει έρθει ακόμη».

Τις τελευταίες ημέρες τα τύμπανα του πολέμου στη Μέση Ανατολή ακούγονται όλο και πιο δυνατά, καθώς το Ιράν έχει απειλήσει το Ισραήλ ότι «οφείλει» και θα εκδικηθεί για τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, και η Χεζμπολάχ του Λιβάνου έχει ορκιστεί ότι θα κάνει το ίδιο για τη δολοφονία του στρατιωτικού διοικητή της Φουάντ Σουκρ.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο και στο Reuters, στη Βηρυτό, τα ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη κατά τις υπερπτήσεις τους πάνω από την πρωτεύουσα του Λιβάνου προκάλεσαν από τους πιο εκκωφαντικούς κρότους που έχουν ακούσει οι κάτοικοι τα τελευταία χρόνια.
Το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου μετέδωσε επίσης ότι «ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη έσπασαν το φράγμα του ήχου πετώντας πάνω από την πρωτεύουσα και άλλες περιοχές».
Οι υπερπτήσεις και οι υπερηχητικοί κρότοι συνέβησαν λίγα λεπτά πριν ο αρχηγός της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, απευθύνει ομιλία για το μνημόσυνο στον ανώτατο στρατιωτικό διοικητή της οργάνωσης Φουάντ Σουκρ.
ΑΠΕΙΛΕΣ ΝΑΣΡΑΛΑ
ΚΑΤΑ ΙΣΡΑΗΛ
Σχολιάζοντας τις υπερπτήσεις, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ είπε ότι είχαν στόχο να προκαλέσουν όσους συγκεντρώθηκαν για το μνημόσυνο και εξαπέλυσε απειλές εναντίον του Ισραήλ, λέγοντας ότι το Τελ Αβίβ έχει δίκιο να φοβάται επίθεση από το Ιράν και τον «άξονα αντίστασης».
Ο Χασάν Νασράλα ισχυρίστηκε ότι το Ισραήλ δεν είναι πλέον η ανίκητη δύναμη που κέρδισε τους μεγαλύτερους αραβικούς στρατούς σε προηγούμενους πολέμους, διότι σήμερα πρέπει να βασίζεται στην υποστήριξη των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και ορισμένων αραβικών χωρών για να αμυνθεί.
Και πρόσθεσε: «Τα εργοστάσια του Ισραήλ που χρειάστηκαν 34 χρόνια για να κατασκευαστούν, μπορούν να καταστραφούν σε μια στιγμή».
«Η απάντησή μας έρχεται, αν θέλει ο Θεός, από εμάς και τον άξονα της αντίστασης — και θα είναι ισχυρή», πρόσθεσε.
Ο Νασράλα είπε ότι το Ισραήλ κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να αποτρέψει την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους, ενώ καταδίκασε και τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών του Ισραήλ ότι η λιμοκτονία δύο εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας θα μπορούσε να είναι «δικαιολογημένη και ηθική».
«ΜΕΙΝΕΤΕ ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ»
Στο μεταξύ νέες επιθέσεις κατά του Ισραήλ πραγματοποιήσε η Χεζμπολάχ χθες το απόγευμα, εκτοξεύοντας περισσότερες από 30 ρουκέτες προς τις βόρειες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τις IDF.
Η πρώτη «καταιγίδα» περίπου 20 ρουκετών είχε στόχο τα βόρεια υψίπεδα του Γκολάν, με τον ισραηλινό στρατό να επισημαίνει πως «όλες οι ρουκέτες έπεσαν σε ανοιχτές περιοχές».
Λίγη ώρα αργότερα, άλλες 10 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν προς την περιοχή της Γαλιλαίας. Σύμφωνα με τις IDF, μερικές από τις ρουκέτες αναχαιτίστηκαν από το Iron Dome, ενώ άλλες έπεσαν σε εδάφη, προκαλώντας πυρκαγιές. Δεν υπήρξαν αναφορές για τραυματισμούς από τις επιθέσεις αυτές.
Στο βόρειο Ισραήλ, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, σύμφωνα με τους Times of Israel, αρκετές τοπικές αρχές, συμπεριλαμβανομένης αυτής της πόλης Ναχαρίγια, κάλεσαν τους κατοίκους να παραμείνουν κοντά σε καταφύγια βομβών. Η οδηγία δεν έχει εκδοθεί από τη Διοίκηση Εσωτερικού Μετώπου των ισραλινών ενόπλων δυνάμεων, IDF, ωστόσο από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα οι τοπικές αρχές εκδίδουν τακτικά συστάσεις προς τους αμάχους.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass