«Βράζει» ο αραβικός κόσμος

* ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΗΓΕΤΗ ΤΗΣ ΧΑΜΑΣ ΙΣΜΑΗΛ ΧΑΝΙΓΙΑ * ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΠΕΝΘΟΣ ΣΤΟ ΙΡΑΝ * ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΕΡΑΝΗ Η ΝΕΚΡΩΣΙΜΗ ΤΕΛΕΤΗ, ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΝΤΟΧΑ Η ΚΗΔΕΙΑ * ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΑΠΟ ΙΡΑΝ, ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ, ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑ

Δημοσίευση: 01 Αυγ 2024 8:20

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται ο αραβικός κόσμος μετά τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη, με τους ηγέτες της περιοχής να εκφράζουν φόβους για κλιμάκωση της σύρραξης. Ο εκπρόσωπος του υπ. Εξωτερικών του Ιράν, Νάσερ Καναάνι, υποστήριξε χθες ότι το αίμα του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, που δολοφονήθηκε νωρίτερα στην Τεχεράνη, «δεν θα πάει χαμένο». «Η μαρτυρία του Χανίγια στην Τεχεράνη θα ενισχύσει τον βαθύ και άρρηκτο δεσμό» του Ιράν, της Παλαιστίνης «και της αντίστασης», δήλωσε ο κ. Καναάνι, σύμφωνα με ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης. Το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν, που κήρυξε χθες τριήμερο εθνικό πένθος, πραγματοποιεί έκτακτη συνεδρίαση στην κατοικία του ανώτατου ηγέτη, γεγονός που συμβαίνει σε έκτακτες συνθήκες, σύμφωνα με τους New York Times. Ο διοικητής των δυνάμεων Αλ-Κουντς συμμετέχει επίσης στη συνάντηση.

ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΑΜΠΑΣ
Ο Μαχμούντ Αμπάς, πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής και ηγέτης της Φατάχ, καταδίκασε χθες «σθεναρά», με ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα, την «άνανδρη δολοφονία» του επικεφαλής του (αντίπαλου της Φατάχ) παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς, του Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος σύμφωνα με το κίνημά του σκοτώθηκε σε «σιωνιστική επιδρομή» στην Τεχεράνη.

ΕΝΗΜΕΡΟΣ Ο ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ
Ο Λευκός Οίκος είδε τις αναφορές για τον θάνατο του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στο Ιράν, δήλωσε εκπρόσωπος στο CNNi, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει αμέσως περαιτέρω. Ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν είπε ότι δεν πιστεύει ότι ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή είναι αναπόφευκτος, αλλά εάν το Ισραήλ δεχόταν επίθεση, οι ΗΠΑ θα βοηθούσαν στην υπεράσπισή του.
Η ΤΟΥΡΚΙΑ
Η Τουρκία καταδίκασε την «ειδεχθή δολοφονία» - όπως την χαρακτήρισε - του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, πολιτικού ιδεολογικά κοντινού στον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε το υπ. Εξωτερικών στην Άγκυρα. «Καταδικάζουμε τη δολοφονία του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια», αυτή την «ειδεχθή πράξη στην Τεχεράνη», ανέφερε η τουρκική διπλωματία, για την οποία «σκοπός της επίθεσης ήταν να εξαπλωθεί ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας», να αποκτήσει «περιφερειακή διάσταση». «Αποκαλύφθηκε για ακόμη μια φορά ότι η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν έχει καμιά πρόθεση» να επιτρέψει να υπάρξει ειρήνη, έκρινε ακόμη το τουρκικό υπ. Εξωτερικών.

Η ΡΩΣΙΑ
Η Ρωσία καταδίκασε «την απαράδεκτη πολιτική δολοφονία», όπως τη χαρακτήρισε, του πολιτικού ηγέτη του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος σκοτώθηκε σε πλήγμα στην Τεχεράνη. «Είναι μια απολύτως απαράδεκτη πολιτική δολοφονία, και αυτό θα οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Μιχαήλ Μπογκντάνοφ στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΧΕΖΜΠΟΛΑΧ
Το υποστηριζόμενο από το Ιράν σιιτικό κίνημα του Λιβάνου είπε ότι μοιράζονται «αισθήματα πόνου» και εκφράζουν τα «βαθιά τους συλλυπητήρια» στη Χαμάς για τη δολοφονία του Χανίγια, τον οποίο περιέγραψαν ως «έναν από τους μεγάλους ηγέτες της αντίστασης της εποχής μας». Ο Μοχάμεντ Αλί αλ Χούθι, ανώτατος αξιωματούχος της μαχητικής ομάδας που υποστηρίζεται από το Ιράν στην Υεμένη, χαρακτήρισε τη δολοφονία «κατάφωρη παραβίαση των νόμων και των ιδανικών αξιών».

ΤΟ ΚΑΤΑΡ
Το Κατάρ καταδικάζει τη δολοφονία του αρχηγού της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη, ανέφερε σε δήλωση την Τετάρτη το υπ. Εξωτερικών της χώρας. Στην ίδια ανακοίνωση, το ΥΠΕΞ του Κατάρ αναφέρει ότι η δολοφονία του Χανίγια αποτελεί επικίνδυνη κλιμάκωση.

ΣΤΟ ΚΑΤΑΡ Η ΚΗΔΕΙΑ
Στην Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ, θα γίνει την Παρασκευή 2 Αυγούστου η ταφή του Ισμαήλ Χανίγια. Η νεκρώσιμη τελετή θα τελεστεί σήμερα στην Τεχεράνη και η σορός του θα μεταφερθεί στην Ντόχα, όπου ο «μάρτυρας» θα ενταφιαστεί την Παρασκευή παρουσία εκπροσώπων παλαιστινιακών κινημάτων όπως και αράβων και μουσουλμάνων ηγετών, διευκρίνισε η Χαμάς σε ανακοίνωσή της.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ
Ο γραμματέας του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, ο Ισμαήλ Χανίγια, σκοτώθηκε σε επιδρομή στην Τεχεράνη, ανακοίνωσε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, κατηγορώντας το Ισραήλ, με το οποίο βρίσκεται σε πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας για σχεδόν δέκα μήνες, πως τον δολοφόνησε. Η ηγεσία του Ισραήλ ορκίστηκε να αφανίσει τη Χαμάς μετά την άνευ προηγουένου έφοδο του στρατιωτικού βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου κι εξαπέλυσε καταστροφικές στρατιωτικές επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, ο Ισμαήλ Χανίγια, 62 ετών, είχε βάση την Ντόχα. Παραβρέθηκε χθες Τρίτη στην Τεχεράνη στην τελετή ορκωμοσίας του νέου ιρανού προέδρου, του μεταρρυθμιστή Μασούντ Πεζεσκιάν.
Σύμφωνα με ιρανικά ΜΜΕ, δολοφονήθηκε περί τις 02:00, ενώ βρισκόταν σε «ειδική κατοικία για βετεράνους πολέμου» στο βόρειο τμήμα της ιρανικής πρωτεύουσας. Το Ιράν, ορισμένος εχθρός του Ισραήλ, είναι σύμμαχος της Χαμάς και της λιβανικής Χεζμπολά, κορυφαίο στέλεχος της οποίας «εξαλείφθηκε», σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, σε βομβαρδισμό που διεξήχθη χθες βράδυ σε νότιο προάστιο της Βηρυτού. «Ο αδελφός, ο ηγέτης, ο μουτζάχιντ (σ.σ. ‘ιερός πολεμιστής’) Ισμαήλ Χανίγια, ο επικεφαλής του κινήματος, σκοτώθηκε σε σιωνιστική επιδρομή εναντίον της οικίας του στην Τεχεράνη αφού παραβρέθηκε στην ορκωμοσία του νέου προέδρου» της Ισλαμικής Δημοκρατίας Πεζεσκιάν, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Χαμάς. Οι Φρουροί της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, ανακοίνωσε πως «η κατοικία του Ισμαήλ Χανίγια, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, επλήγη στην Τεχεράνη και (...) ο ίδιος κι ένας από τους σωματοφύλακές του έπεσαν μάρτυρες», με ανακοίνωσή τους στον ενημερωτικό ιστότοπό τους Sepah. Δεν διευκρίνισαν τις περιστάσεις, περιοριζόμενοι να προσθέσουν πως διενεργείται έρευνα. Ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, μέλος του ΠΓ της Χαμάς, διεμήνυσε σε δική του ανακοίνωση πως η δολοφονία «δεν θα μείνει αναπάντητη». Ο Ισμαήλ Χανίγια, ενταγμένος στη Χαμάς από την ίδρυσή της το 1987, προσέλκυσε πάνω του τους προβολείς της δημοσιότητας σε διεθνές επίπεδο το 2006, όταν έγινε πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, μετά την απρόσμενη νίκη του κινήματός του στις εκλογές. Εξελέγη επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς το 2017, διαδεχόμενος τον Χάλεντ Μεσάαλ. Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων που διεξάγει στη Λωρίδα της Γάζας, ο ισραηλινός στρατός σκότωσε πολλά μέλη της οικογένειας του Ισμαήλ Χανίγια - συμπεριλαμβανομένων τριών γιων και τεσσάρων εγγονιών του.

 

Τρεις οι πιθανοί διάδοχοι

Η διαδικασία διαδοχής εικάζεται ότι θα είναι χαοτική. Ο Χανίγια ήταν αδιαφιλονίκητος ηγέτης και ιδιαίτερα ισχυρός, ενώ δεν φαινόταν στον ορίζοντα η ανάγκη αντικατάστασής του. Οι πιθανοί διάδοχοί του είναι τρεις, ενώ ανάλογα με το ποιος θα είναι ο νέος ηγέτης της Χαμάς είναι πολύ πιθανό να αλλάξουν οι ισορροπίες στις σχέσεις της οργάνωσης με τον αραβικό κόσμο και το Ιράν. Ο Γιαχία Σινουάρ – ο σημερινός επικεφαλής της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας είναι ένας πιθανός διάδοχος του Χανίγια. Πιστεύεται ότι είναι ο εγκέφαλος της σφαγής στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023. Ο Χαλίντ Μεσαάλ, είναι ο έτερος πιθανός διάδοχος. Θεωρείται λιγότερο ακραίος. Στην πραγματικότητα, είχε ηγηθεί της Χαμάς για χρόνια πριν από τον Χανίγια – αλλά πάντα είχε δύσκολες σχέσεις με το Ιράν. Ένας άλλος πιθανός υποψήφιος είναι ο Μαχμούντ Ζαχάρ. Θεωρείται ένας από τους πιο εξέχοντες ηγέτες της Χαμάς και μέλος της πολιτικής ηγεσίας του κινήματος. Πήγε σχολείο στη Γάζα και πανεπιστήμιο στο Κάιρο, στη συνέχεια εργάστηκε ως γιατρός στη Γάζα. Το Ισραήλ επιχείρησε να δολοφονήσει τον Ζαχάρ το 2003, όταν ένα αεροπλάνο έριξε βόμβα στο σπίτι του στην πόλη της Γάζας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass