Σκληρή η μάχη για την Καμάλα Χάρις

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις * Απόψε το Διάγγελμα Μπάιντεν

Δημοσίευση: 24 Ιουλ 2024 8:41

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα δώσει εξηγήσεις σημερα  το βράδυ σχετικά με την απόφασή του να μην διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία στον προεδρικό θώκο, κατά τη διάρκεια ενός τηλεοπτικού διαγγέλματος, ανέφερε ο ίδιος χθες , σε ένα μήνυμα στο Χ.

«Αύριο το βράδυ στις 8 μ.μ (3 τα ξημερώματα Πέμπτης ώρα Ελλάδας), θα απευθύνω ένα διάγγελμα προς το έθνος από το Οβάλ Γραφείο για το τι πρόκειται να συμβεί και πώς θα ολοκληρώσω το έργο μου για τον αμερικανικό λαό», έγραψε στο Χ ο Μπάιντεν, ο οποίος αναρρώνει από την Covid-19. Ο Δημοκρατικός ηγέτης ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την κούρσα για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου σε μια επιστολή που αναρτήθηκε στο Χ την Κυριακή, όμως δεν εξήγησε τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση.
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΜΑΛΑ
Εν τω μεταξύ η επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση για την προεδρία των ΗΠΑ κλειδώνει σε μια μονομαχία μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και της Κάμαλα Χάρις. Η διάδοχος του Τζο Μπάιντεν καλείται άμεσα να πείσει τους Αμερικανούς ότι μπορεί να κάνει τη διαφορά, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Το πρόσωπο αυτό είναι η Κάμαλα Χάρις, η εισαγγελέας που σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιογραφικές πληροφορίες κλειδώνει ως η υποψήφια πρόεδρος που θα μονομαχήσει με τον Ντόναλντ Τραμπ, δεχόμενη τη στήριξη της πλειοψηφίας -τουλάχιστον 1.967- των αντιπροσώπων του Δημοκρατικού Κόμματος στο συνέδριό του τον Αύγουστο.
Η σκιά του προέδρου
Όπως μεταδίδει το axios.com, η Χάρις υπολείπεται οριακά του πρώην προέδρου Τραμπ στις πιο πρόσφατες εθνικές δημοσκοπήσεις - προσεγγίζοντας παρόμοια ποσοστά με τον πρόεδρο Μπάιντεν. Σε αυτό το σημείο έχει σημασία να τονιστεί ότι συνήθως σε δημοσκοπικό επίπεδο η αποδοχή ή όχι ενός προέδρου ακολουθεί και τον/την αντιπρόεδρό του. Η διαφορά όμως βρίσκεται στην προοπτική, με την Κάμαλα Χάρις να μοιάζει η καλύτερη επιλογή που θα κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους του κόμματος για να μπουν στη μάχη των προεδρικών εκλογών, αλλάζοντας τα δεδομένα. Αυτή η προοπτική θα διαφανεί όταν κλειδώσει και επίσημα η υποψηφιότητα της Χάρις τον Αύγουστο στο συνέδριο του κόμματος, μια υποψηφιότητα που θα σηματοδοτεί και την πολιτική «απαγκίστρωση» της αντιπροέδρου από τον Μπάιντεν. Με βάση το σύνολο των δημοσκοπήσεων που έχουν διενεργηθεί, τον τελευταίο μήνα περίπου προκύπτουν τα εξής: Ο Ντόναλντ Τραμπ προηγείται της Κάμαλα Χάρις κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα στον μέσο όρο 11 δημοσκοπήσεων σε εθνικό επίπεδο, που διεξήχθησαν μετά το καταστροφικό ντιμπέιτ του Μπάιντεν στις 27 Ιουνίου, σύμφωνα με την Washington Post. Στις ίδιες δημοσκοπήσεις ο Μπάιντεν υπολείπεται του Τραμπ κατά 1,9 ποσοστιαίες μονάδες. Πριν από το προεδρικό ντιμπέιτ του Ιουνίου, πολλές δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι ο Μπάιντεν υπερείχε της Χάρις έναντι του Τραμπ - κάτι που οι υποστηρικτές του Μπάιντεν έθεσαν επανειλημμένως ως επιχείρημα για να παραμείνει ο Αμερικανός πρόεδρος στην κούρσα.
Ωστόσο, το ντιμπέιτ άλλαξε τα δεδομένα. Οι δημοσκοπήσεις μετά το ντιμπέιτ τείνουν να δείχνουν ότι η Χάρις τα πήγαινε λίγο καλύτερα από τον Μπάιντεν.
Σε εννέα εθνικές δημοσκοπήσεις πριν από το ντιμπέιτ, η Χάρις είχε περίπου 3 μονάδες χαμηλότερη επίδοση από τον Μπάιντεν κατά μέσο όρο απέναντι στον Τραμπ, αλλά σε 25 δημοσκοπήσεις μετά το ντιμπέιτ είχε μόνο περίπου 1 μονάδα χαμηλότερη επίδοση από τον Μπάιντεν κατά μέσο όρο.
ΜΠΡΟΣΤΑ Ο ΤΡΑΜΠ
Μια δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos που διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα -δηλαδή πριν την απόσυρση του Μπάιντεν και μετά το ντιμπέιτ- έδειξε ότι η Χάρις έφτασε τον Tραμπ ενώ ο Μπάιντεν έμεινε πίσω κατά 2 μονάδες μεταξύ των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Και σε δημοσκόπηση του CBS/YouGov, που διεξήχθη επίσης την περασμένη εβδομάδα, η Χάρις βρέθηκε μπροστά από τον Μπάιντεν σε μια υποθετική αναμέτρηση με τον Τραμπ. Ωστόσο, και οι δύο Δημοκρατικοί ήταν πίσω από τον Τραμπ, με τη Χάρις να υπολείπεται 3 μονάδες και τον Μπάιντεν 5, έναντι του Τραμπ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass