20χρονος ο δράστης, αναζητείται το κίνητρο

Δημοσίευση: 15 Ιουλ 2024 7:38 | Τελευταία ενημέρωση: 16 Ιουλ 2024 11:50

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Το FBI ταυτοποίησε τον 20χρονο Τόμας Μάθιου Κρουκς από το Μπέθελ Παρκ της Πενσιλβάνια ως δράστη της απόπειρας δολοφονίας του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, στη διάρκεια μιας προεκλογικής ομιλίας. Ο ύποπτος δέχθηκε πυρά και σκοτώθηκε από τη Μυστική Αστυνομία, δευτερόλεπτα μετά από την κίνησή του να πυροβολήσει κατά της εξέδρας, από την οποία μιλούσε ο Τραμπ στο Μπάτλερ της Πενσιλβάνια.

Το FBI ανακοίνωσε ότι εργάζεται προκειμένου να προσδιοριστεί το κίνητρο της επίθεσης, που στοίχισε τη ζωή σε έναν από τους παρευρισκόμενους στη συγκέντρωση του Τραμπ, ενώ δύο άλλοι άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά.
Τα πολιτειακά αρχεία των ψηφοφόρων δείχνουν ότι ο Κρουκς ήταν εγγεγραμμένος ψηφοφόρος των Ρεπουμπλικανών. Οι επικείμενες προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, θα ήταν οι πρώτες εκλογές στις οποίες θα ψήφιζε ο Κρουκς. Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ στο αυτοκίνητο του ενόπλου το οποίο βρισκόταν σταθμευμένο κοντά στον χώρο της ομιλίας εντοπίστηκαν εκρηκτικά.
Σύμφωνα με το πρακτορείο AP βρέθηκαν υλικά για την κατασκευή βομβών τόσο στο αυτοκίνητο όσο και στο σπίτι του υπόπτου. Το τηλεοπτικό δίκτυο ABC ανέφερε επίσης ότι το όπλο που χρησιμοποίησε ο Κρουκς είχε αγοραστεί νόμιμα από τον πατέρα του. Το 2022, ήταν μεταξύ πολλών μαθητών που βραβεύτηκαν για τα μαθηματικά και τις επιστήμες.
*Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του από την επίθεση του 20χρονου Τόμας Μάθιου Κρουκς εναντίον του πρώην προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ στην Πενσιλβάνια.
Σύμφωνα με ανάρτηση της οικογένειάς του στο Facebook και τον κυβερνήτη της Πολιτείας, πρόκειται για τον 50χρονο Κόρεϊ Κομπερατόρε, ο οποίος βρισκόταν στο κοινό και παρακολουθούσε την ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ.
Το ημιαυτόματο τουφέκι τύπου AR, το όπλο που σύμφωνα με τις αμερικάνικες αρχές βρέθηκε στον τόπο της απόπειρας δολοφονίας, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή όπλα της Αμερικής. Στον απόηχο της απόπειρας δολοφονίας στη συγκέντρωση στο Μπάτλερ της Πενσιλβάνια, η προσοχή θα στραφεί αναπόφευκτα στην οπλοκατοχή των ΗΠΑ. Ένα AR-15 βρέθηκε κοντά στο πτώμα του δράστη, σύμφωνα με πηγές, το οποίο ο πατέρας του φέρεται να είχε αγοράσει νόμιμα.
Οι ομάδες ελέγχου της οπλοκατοχής υποστηρίζουν εδώ και καιρό ότι το τουφέκι —τα αρχικά του οποίου προέρχονται από την εταιρεία φορητών όπλων ArmaLite που το ανέπτυξε— δεν έχει θέση σε χέρια πολιτών.
«Πρόκειται για ένα πολεμικό όπλο που είναι πραγματικά κατάλληλο μόνο για στρατιώτες σε ζώνη μάχης», δήλωσε στο NBC η Λίντσεϊ Νίκολς, διευθύντρια πολιτικής στο Νομικό Κέντρο Γκίφορντς, το οποίο πιέζει για τη ρύθμιση των όπλων. «Η ικανότητά του να σκοτώνει πολλούς ανθρώπους γρήγορα είναι ο λόγος για τον οποίο θέλουμε την απαγόρευσή του». Ωστόσο πολλοί το χρησιμοποιούν ως σύμβολο του δικαιώματος στην οπλοκατοχή. Ο Cameron McWhirter, δημοσιογράφος και συν-συγγραφέας του βιβλίου American Gun: The True Story of the AR-15, δήλωσε ότι το τουφέκι είχε καταλάβει μια ισχυρή θέση στη λαϊκή συνείδηση των ΗΠΑ. «Αυτό το όπλο έχει γίνει ένα σύμβολο στο οποίο ο κόσμος εστιάζει», δήλωσε στον Guardian τον περασμένο Νοέμβριο. Οι έλεγχοι ιστορικού για τους αγοραστές όπλων απαιτούνται στα σημεία πώλησης στην Πενσιλβάνια, όπου υπάρχουν περισσότεροι από 2.500 ομοσπονδιακά αδειοδοτημένοι έμποροι πυροβόλων όπλων. Η πολιτεία επιτρέπει την ελεύθερη οπλοφορία δίχως άδεια, ωστόσο απαιτείται για τη μεταφορά του όπλο με όχημα. Τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, η κυβέρνηση Μπάιντεν προχώρησε στο κλείσιμο του λεγόμενου «gun show loophole» που επιτρέπει στους ανθρώπους να αγοράζουν όπλα από μη αδειοδοτημένους εμπόρους σε εκθέσεις, στο Διαδίκτυο και σε σπίτια, χωρίς να απαιτείται έλεγχος του ιστορικού τους.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass