Τραμπ: Με πυροβόλησαν, αλλά δεν θα φοβηθούμε

Δημοσίευση: 15 Ιουλ 2024 8:28 | Τελευταία ενημέρωση: 16 Ιουλ 2024 11:49

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ
Στην πρώτη του δήλωση μετά την απόπειρα δολοφονίας, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε: «Με πυροβόλησαν με μια σφαίρα που διαπέρασε το πάνω μέρος του δεξιού μου αυτιού. Κατάλαβα αμέσως ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, καθώς άκουσα έναν ήχο σφυρίγματος, πυροβολισμούς και αμέσως ένιωσα τη σφαίρα να διαπερνά το δέρμα».

Ο Τραμπ ευχαρίστησε επίσης τη Secret Service και τις Αρχές επιβολής νόμου της χώρας για την «ταχεία ανταπόκρισή» τους. Πρόσθεσε: «Θέλω να ευχαριστήσω τη Secret Service των Ηνωμένων Πολιτειών και όλες τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου για την ταχεία ανταπόκρισή τους στους πυροβολισμούς που μόλις έλαβαν χώρα στο Μπάτλερ της Πενσυλβάνια. Το πιο σημαντικό είναι ότι θέλω να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια του ατόμου που βρισκόταν στο συλλαλητήριο και σκοτώθηκε, καθώς και στην οικογένεια ενός άλλου ατόμου που τραυματίστηκε σοβαρά». Σε νεότερη δήλωσή του και πάλι στην πλατφόρμα Truth Social ο Τραμπ έγραψε μεταξύ άλλων πως «δεν θα φοβηθούμε». «Σας ευχαριστώ όλους για τις σκέψεις και τις προσευχές σας χθες, καθώς μόνο ο Θεός απέτρεψε το αδιανόητο από το να συμβεί. Εμείς δεν θα φοβηθούμε (σ.σ. με κεφαλαία στο αρχικό κείμενο), αλλά αντίθετα θα παραμείνουμε ακλόνητοι στην Πίστη μας και ανυποχώρητοι απέναντι στην κακία», έγραψε ο πρώην πρόεδρος. «Η αγάπη μας πηγαίνει στα άλλα θύματα και τις οικογένειές τους. Προσευχόμαστε για την ανάρρωση όσων τραυματίστηκαν και κρατάμε στην καρδιά μας τη μνήμη του πολίτη που σκοτώθηκε με τόσο φρικτό τρόπο. Αυτή τη στιγμή, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να μείνουμε ενωμένοι και να δείξουμε τον αληθινό μας χαρακτήρα ως Αμερικανοί, παραμένοντας δυνατοί και αποφασισμένοι και μην επιτρέποντας στο Κακό να νικήσει. Αγαπώ πραγματικά τη χώρα μας και σας αγαπώ όλους και ανυπομονώ να μιλήσω στο μεγάλο μας έθνος αυτή την εβδομάδα από το Ουισκόνσιν», πρόσθεσε.
ΜΗΝΥΜΑ ΜΠΑΪΝΤΕΝ
Διάγγελμα στον αμερικανικό λαό μετά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ απηύθυνε το βράδυ της Κυριακής ο Τζο Μπάιντεν. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι μίλησε με τον Τραμπ μετά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του και εξέφρασε τα συλληπητήριά του στην οικογένεια του θύματος «Είχαμε μια σύντομη αλλά καλή συζήτηση. Η Τζιλ κι εγώ προσευχόμαστε για εκείνον. Εκφράζουμε επίσης τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του θύματος που σκοτώθηκε. Ήταν πατέρας, προστάτευε την οικογένειά του από τις σφαίρες που έπεφταν», είπε ο Μπάιντεν. Και τόνισε ότι «δεν υπάρχει χώρος στην Αμερική για τέτοιου είδους βία ή οποιαδήποτε βία». «Για αυτό, η απόπειρα δολοφονίας είναι αντίθετη με όλα όσα υποστηρίζουμε ως έθνος, τα πάντα. Δεν είναι αυτό που είμαστε ως έθνος. Δεν είναι η Αμερική και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβεί αυτό. Η ενότητα είναι ο πιο άπιαστος στόχος από όλους, αλλά τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από αυτό», πρόσθεσε.
ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ
- ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ  
Με δήλωσή της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, καταδικάζει τη δολοφονική απόπειρα και τονίζει ότι η πολιτική βία, όπως και κάθε άλλη μορφή της, δεν έχει καμία θέση στις δημοκρατικές κοινωνίες. Ειδικότερα στη δήλωσή της, η κυρία Σακελλαροπούλου αναφέρει:
«Εκφράζω την απερίφραστη καταδίκη μου για την αποτρόπαιη δολοφονική επίθεση κατά του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, καθώς και τα συλλυπητήριά μου για τον θάνατο ενός πολίτη. Η πολιτική βία, όπως και κάθε άλλη μορφή της, δεν έχει καμία θέση στις δημοκρατικές κοινωνίες. Στον πρώην Πρόεδρο και τους τραυματίες εύχομαι ταχεία ανάρρωση». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, ευχήθηκε στον Τραμπ πλήρη ανάρρωση. «Η πολιτική βία είναι απαράδεκτη στις δημοκρατικές μας κοινωνίες. Του ευχόμαστε πλήρη και ταχεία ανάρρωση. Εκφράζουμε επίσης τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των παρευρισκομένων που έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν στην επίθεση», σημείωσε ακόμη ο πρωθυπουργός σε ανάρτησή του στο X.

ΑΛΛΟΙ ΗΓΕΤΕΣ
Ηγέτες από όλο τον κόσμο καταδικάζουν την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Τραμπ. Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, καταδίκασε την επίθεση: «Για μια ακόμη φορά γινόμαστε μάρτυρες απαράδεκτων πράξεων βίας εναντίον πολιτικών εκπροσώπων», ανέφερε. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, δήλωσε «σοκαρισμένος». «Η πολιτική βία υπό οποιαδήποτε μορφή δεν έχει θέση στις κοινωνίες μας. Οι σκέψεις μου είναι με όλα τα θύματα αυτής της επίθεσης», επεσήμανε.
Ο Ούγγρος ομόλογός του, Βίκτορ Ορμπάν, σημείωσε ότι «οι σκέψεις και οι προσευχές μου» είναι με τον Ντόναλντ Τραμπ «αυτές τις σκοτεινές ώρες».
Ο πρόεδρος της Αργεντινής, Χαβιέρ Μιλέι, κατηγόρησε «τη διεθνή αριστερά» και την «επιβλαβή της ιδεολογία»
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι επεσήμανε ότι «παρακολουθώ με τρόμο» την κατάσταση στην Πενσιλβάνια και ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στον Αμερικανό πρώην πρόεδρο. Εξέφρασε εξάλλου την ελπίδα «ο διάλογος και η υπευθυνότητα να επικρατήσουν επί του μίσους και της βίας» στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος της Αργεντινής, Χαβιέρ Μιλέι, κατηγόρησε «τη διεθνή αριστερά» και την «επιβλαβή της ιδεολογία». «Φοβούμενοι πως θα χάσουν τις εκλογές, καταφεύγουν στην τρομοκρατία για να επιβάλουν το οπισθοδρομικό και αυταρχικό πρόγραμμά τους», πρόσθεσε μέσω του X.
Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ζήτησε από τους υπέρμαχους της δημοκρατίας και του πολιτικού διαλόγου να «καταδικάσουν σθεναρά» την επίθεση εναντίον του Τραμπ. Ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Άντονι Αλμπανέζι, χαρακτήρισε «ανησυχητική» την επίθεση, ενώ εξέφρασε την ανακούφισή του που ο Ρεπουμπλικάνος είναι σώος και αβλαβής. «Δεν υπάρχει θέση για τη βία στη δημοκρατική διαδικασία», υπογράμμισε.
Αντίστοιχη δήλωση έκανε και ο Νεοζηλανδός πρωθυπουργός, Κρις Λούξον. «Καμία χώρα δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζει τέτοια πολιτική βία», επισήμανε.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass