ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΕΚΛΟΓΕΣ

Σε τροχιά συντριπτικής νίκης οι Εργατικοί

ΣΑΡΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΥΣ ΥΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ, ΡΙΣΙ ΣΟΥΝΑΚ

Δημοσίευση: 05 Ιουλ 2024 7:05

ΛΟΝΔΙΝΟ

Οι Βρετανοί μαζικά στις κάλπες χθες, και αναμένεται να φέρουν και πάλι στην εξουσία το Εργατικό Κόμμα υπό τον Κιρ Στάρμερ, έπειτα από 14 συχνά ταραχώδη χρόνια, σαρώνοντας τους Συντηρητικούς υπό τον πρωθυπουργό, Ρίσι Σούνακ.

Οι δημοσκοπήσεις εκτιμούν πως το κεντροαριστερό κόμμα του Στάρμερ βρίσκεται σε τροχιά μεγάλης νίκης, αλλά δείχνουν επίσης ότι πολλοί ψηφοφόροι επιδιώκουν απλώς αλλαγή έπειτα από μία περίοδο εσωτερικών αντιπαραθέσεων και μεγάλης αναταραχής υπό τους Συντηρητικούς, που είχε ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, την αλλαγή πέντε πρωθυπουργών μέσα σε μία οκταετία.
Ο Στάρμερ, 61χρονος πρώην δικηγόρος με εξειδίκευση στα ανθρώπινα δικαιώματα, θα μπορούσε να αναλάβει καθήκοντα πρωθυπουργού σε μία περίοδο μεγάλων προκλήσεων για τη χώρα, αλλά χωρίς να έχει την απαιτούμενη υποστήριξη ούτε τους οικονομικούς πόρους για την αντιμετώπισή τους. «Σήμερα, η Βρετανία μπορεί να ξεκινήσει νέο κεφάλαιο», δήλωσε ο Στάρμερ χθες. «Δεν μπορούμε να αντέξουμε άλλα πέντε χρόνια υπό τους Συντηρητικούς. Αλλά η αλλαγή θα έρθει μόνο αν ψηφίσετε τους Εργατικούς», τόνισε, απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους, οι οποίοι καλούνται να προσέλθουν σε 40.000 εκλογικά τμήματα σε ολόκληρη τη χώρα. Ο 44χρονος Σούνακ ψήφισε νωρίς μαζί με τη σύζυγό του στην εκλογική περιφέρεια του Ρίτσμοντ στη βόρεια Αγγλία, την οποία εκπροσωπεί στο Κοινοβούλιο. Ο Στάρμερ ψήφισε επίσης μαζί με τη σύζυγό του στην εκλογική του περιφέρεια στο βόρειο Λονδίνο.
Εχοντας προκηρύξει τις εκλογές αρκετούς μήνες νωρίτερα από το προβλεπόμενο, ο Σούνακ εγκατέλειψε τις τελευταίες εβδομάδες τα καλέσματα για πέμπτη συνεχόμενη νίκη των Συντηρητικών. Αντ’ αυτού, προειδοποίησε για τους κινδύνους ενός πανίσχυρου Εργατικού Κόμματος στο Κοινοβούλιο. Ο Σούνακ προειδοποίησε ακόμη τους ψηφοφόρους ότι μία κυβέρνηση Εργατικών θα αυξήσει τους φόρους, θα εμποδίσει την οικονομική ανάκαμψη και θα καταστήσει τη Βρετανία πιο ευάλωτη σε μία περίοδο γεωπολιτικών εντάσεων.
«Θα προκαλέσουν μόνιμη ζημιά στη χώρα και την οικονομία μας – όπως ακριβώς έκαναν την τελευταία φορά που ήταν στην εξουσία», τόνισε την Πέμπτη ο Σούνακ. «Μην το αφήσετε να συμβεί», πρόσθεσε.
Οι κάλπες έκλεισαν χθες βράδυ και αναλυτικά, επίσημα αποτελέσματα αναμένονται τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα. Εάν οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν, η Βρετανία θα ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών που «τιμώρησαν» τις κυβερνήσεις τους για την κρίση του κόστους διαβίωσης που προκάλεσαν η πανδημία COVID-19 και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σε αντίθεση με τη Γαλλία όμως, η Βρετανία φαίνεται ότι θα κινηθεί προς την Κεντροαριστερά και όχι πιο δεξιά.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass