ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ: Επετεύχθη συμφωνία για τα πρόσωπα της ευρωπαϊκής ηγεσίας

* ΣΑΡΛ ΜΙΣΕΛ: ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΩΝ ΟΥΡΣΟΥΛΑ ΦΟΝ ΝΤΕΡ ΛΑΪΕΝ, ΚΑΓΙΑ ΚΑΛΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΟΝΙΟ ΚΟΣΤΑ

Δημοσίευση: 29 Ιουν 2024 7:20

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
«Λευκός καπνός» βγήκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τα πρόσωπα της ευρωπαϊκής ηγεσίας, της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Κομισιόν, του Αντόνιο Κόστα για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κάγια Κάλας για τη θέση της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Ωστόσο, καμία από τις τρεις υποψηφιότητες δεν πέρασε με ομοφωνία, σύμφωνα με πληροφορίες. Συγκεκριμένα, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι ψήφισε κατά της Κάλας και του Κόστα, ενώ απείχε για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ ο Βίκτορ Ορμπαν ψήφισε υπέρ του Κόστα, κατά της Φον ντερ Λάιεν και απείχε για την Κάλας.
Νωρίτερα, πάντως, απειλήθηκαν με «εκτροχιασμό» οι συζητήσεις για τη στρατηγική ατζέντα της Ε.Ε. όταν Γερμανία και Γαλλία κατέθεσαν την τελευταία στιγμή νέο κείμενο με σειρά τροποποιήσεων, τις οποίες αρνήθηκε η Ελλάδα, στο πλευρό της οποίας τάχθηκε η πλειονότητα των εταίρων. Η Γερμανία, μάλιστα, επεδίωκε να μην γίνει καμία αναφορά σε «πρωτοπόρα πρότζεκτ» και πρωτοβουλίες κοινού ενδιαφέροντος σε όλη την Ε.Ε., σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές.
Ωστόσο, ο Ελληνας πρωθυπουργός αντέδρασε έντονα εγείροντας θέμα αρχής και θεσμικής διαδικασίας, υπενθυμίζοντας μάλιστα ότι το κείμενο είχε συζητηθεί εκτενώς σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων της Ε.Ε., θέση με την οποία συμφώνησαν άμεσα η Ιταλίδα ομόλογός του, Τζόρτζια Μελόνι ζητώντας να παραμείνει το κείμενο ως έχει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Η «παρέμβαση» υπέρ της διατήρησης του κειμένου υποστηρίχθηκε από την πλειονότητα των χωρών, μεταξύ των οποίων η Κύπρος, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Σουηδία, το Λουξεμβούργο, η Φινλανδία, η Εσθονία, η Τσεχία, η Λιθουανία και το Βέλγιο.
«Αποστολή εξετελέσθη», «τα καταφέραμε», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη συμφωνία που επετεύχθη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τρία πρόσωπα που αναλαμβάνουν την ηγεσία της ΕΕ και τη Στρατηγική Ατζέντα της περιόδου 2024-2029.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass