ΙΣΡΑΗΛ: Στράτευση των υπερορθόδοξων Εβραίων

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ – ΝΕΟΙ ΚΛΥΔΩΝΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Δημοσίευση: 26 Ιουν 2024 7:50

ΤΕΛ ΑΒΙΒ
Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ αποφάσισε χθες ομόφωνα ότι ο στρατός πρέπει να αρχίσει να επιστρατεύει υπερορθόδοξους άνδρες για στρατιωτική θητεία, μια απόφαση που ενδέχεται να προκαλέσει οξύτατες αντιδράσεις στην κυβέρνηση έως και κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στη Γάζα.

Το δικαστήριο αποφάσισε πως απουσία νομοθεσίας που διασφαλίζει σαφή διάκριση μεταξύ των Εβραίων των ιερατικών σχολών και άλλων εφέδρων, η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία του Ισραήλ ισχύει για τους υπερορθόδοξους εβραίους όπως ακριβώς και για τους υπόλοιπους πολίτες.
Μετά από δεκαετίες ειδικών διευθυτήσεων, οι υπερορθόδοξοι εξαιρούνταν από τη στράτευση, η οποία είναι υποχρεωτική για τους περισσότερους Εβραίους άνδρες και γυναίκες. Η εξαίρεση αυτή παρέμενε επί χρόνια ένα «αγκάθι» στη χώρα και λόγος οργής στο κοσμικό κράτος, κάτι που εντάθηκε κατά τη διάρκεια των οκτώ αυτών τελευταίων μηνών πολέμου, κατά τους οποίους έχουν επιστρατευτεί δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι και σκοτωθεί εκατοντάδες στρατιώτες.
Σύμφωνα με την απόφαση, το κράτος διατηρούσε μια «άτοπη, επιλεκτική εφαρμογή του νόμου που συνιστά σοβαρή παραβίαση του κράτους δικαίου και της αρχής βάσει της οποίας όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι ενώπιον του νόμου».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass