Έκκληση για ειρήνη και διεθνή συνεργασία από τη ματωμένη Ομάχα

* Γιορτάστηκαν τα 80 χρόνια από την Απόβαση στη Νορμανδία * Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων που ήταν παρόντες

Δημοσίευση: 07 Ιουν 2024 7:20

ΠΑΡΙΣΙ
Οκτώ δεκαετίες μετά, στη «ματωμένη» παραλία που λέγεται Ομάχα, οι Σύμμαχοι συναντήθηκαν χθες χωρίς τη Ρωσία, στη Νορμανδία, αλλά στο πλευρό του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για να γιορτάσουν τη νίκη κατά του ναζισμού την ώρα που ο πόλεμος μαίνεται και πάλι στην Ευρώπη.

Παρουσία σχεδόν 20 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, περίπου 4.500 καλεσμένων, αλλά και με τιμώμενα πρόσωπα τους 200 βετεράνους πολεμιστές που έλαβαν μέρος στη στρατιωτική επιχείρηση, ξεκίνησαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 80η επέτειο της απόβασης των συμμαχικών δυνάμεων.
Από ελληνικής πλευράς, παρών είναι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ από πλευράς αρχηγών κρατών είναι οι εξής: ο οικοδεσπότης πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, ο βασιλιάς της Αγγλίας, Κάρολος, ο ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η πρόεδρος της Σλοβακίας, Ζουζάνα Τσαπούτοβα, ο πρόεδρος της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα, ο πρόεδρος της Ιταλίας, Σέρτζο Ματαρέλα, ο πρόεδρος της Τσεχικής Δημοκρατίας, Πετρ Πάβελ, ο μέγας δούκας του Λουξεμβούργου, Ερρίκος, ο πρίγκιπας του Μονακό, Αλβέρτος Β’, ο βασιλιάς Γουλιέλμος–Αλέξανδρος της Ολλανδίας, ο βασιλιάς Φίλιππος του Βελγίου, ο βασιλιάς της Δανίας, Φρειδερίκος, ο γενικός κυβερνήτης της Αυστραλίας, Ντέιβιντ Χέρλι, ενώ ο βασιλιάς της Νορβηγίας έστειλε τον διάδοχο πρίγκιπα Χάακον.
Παρόντες ήταν, επίσης, οι εξής πρωθυπουργοί: Η Μέττε Φρεντέρικσεν για τη Δανία, ο Λυκ Φρίντεν για το Λουξεμβούργο, ο Μαρκ Ρούτε για την Ολλανδία, ο Όλαφ Σολτζ για τη Γερμανία, ο Ρίσι Σούνακ για το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Γιόνας Γκαρ Στέρε για τη Νορβηγία, και ο Τζάστιν Τριντό για τον Καναδά, ενώ την Ευρωπαϊκή Ένωση εκπροσωπεί ο Σαρλ Μισέλ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Η ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, απηύθυνε θερμή έκκληση να προστατευθεί η ελευθερία και η δημοκρατία κατά την 80ή επέτειο της απόβασης των συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία (D-Day), καλώντας τις δυτικές δυνάμεις να συνεχίσουν την υποστήριξη στην Ουκρανία και να μην παραδοθούν στη ρωσική τυραννία.
Σε κοινή τελετή με τον Γάλλο πρόεδρο και Αμερικανούς βετεράνους στο Αμερικανικό Κοιμητήριο της Νορμανδίας, ο Μπάιντεν είπε πως είναι «απλώς αδιανόητη» η παράδοση στη ρωσική επιθετικότητα και υποσχέθηκε ότι η υποστήριξη στην Ουκρανία δεν θα μειωθεί.
Κάλεσε τους συμμάχους στη Δύση και στο ΝΑΤΟ να αναβιώσουν το πνεύμα της D-Day και να εργαστούν από κοινού σε μια περίοδο όπου, όπως είπε, η δημοκρατία αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη απειλή από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
«Ο απομονωτισμός δεν ήταν η απάντηση πριν από 80 χρόνια και δεν είναι η απάντηση σήμερα», ανέφερε ο Μπάιντεν στην ομιλία του.
Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΑΡΟΛΟΣ
Μιλώντας σε μια βρετανική τελετή στο Βερ-σιρ-Μερ νωρίτερα χθες , ο βασιλιάς Κάρολος της Βρετανίας, με στρατιωτική στολή, απηύθυνε επίσης έκκληση για μεγαλύτερη διεθνή συνεργασία στη μάχη για ειρήνη.
«Θυμόμαστε το δίδαγμα που φθάνει σ’ εμάς ξανά και ξανά μέσα από τις δεκαετίες: τα ελεύθερα έθνη πρέπει να ενώνονται, για να αντισταθούν μαζί στην τυραννία», δήλωσε ο Κάρολος, ο οποίος μίλησε τόσο στα αγγλικά όσο και στα γαλλικά.
Οι ηγέτες αναμένονταν να εγκρίνουν Διακήρυξη, που θα λέει πως η δημοκρατία βρίσκεται για ακόμη μία φορά υπό απειλή στην Ευρώπη και θα δίνεται η υπόσχεση για προάσπιση της ελευθερίας και της δημοκρατίας, όπως δήλωσαν δύο πηγές.
Στην αμερικανική τελετή στο κοιμητήριο του Κολβίλ-σιρ-Μερ, ο Μακρόν απένειμε το μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής στους αμερικανούς βετεράνους. Πολλοί ήταν σε αναπηρικά καροτσάκια, φορώντας καπελάκια με την επιγραφή “WWII veteran.” (Βετεράνος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου”)
«Επιστρέψατε σήμερα εδώ στην πατρίδα», είπε ο Μακρόν στους Αμερικανούς βετεράνους στα αγγλικά, λέγοντας πως η Γαλλία δεν θα ξεχάσει τη θυσία τους.
Μετά τις εθνικές εκδηλώσεις μνήμης του Ηνωμένου Βασιλείου στην κωμόπολη Vers sur Mer, ο πρίγκιπας της Ουαλίας, Ουίλιαμ, παραβρέθηκε σε τελετή προς τιμήν των Καναδών στρατιωτών, που χάθηκαν την ημέρα της απόβασης στη Νορμανδία.
Η απόβαση οργανώθηκε με άκρα μυστικότητα από τους Αμερικανούς, τους Βρετανούς και τους Καναδούς. Άνοιξε τον δρόμο για την απελευθέρωση της Γαλλίας και την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας.
Πλέον, 80 χρόνια μετά την τιτάνια αυτή επιχείρηση, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Ουκρανία, θέατρο από τον Φεβρουάριο 2022 μίας πολυαίμακτης ρωσικής επίθεσης. Το τέλος αυτού του πολέμου δεν είναι ακόμη ορατό.
Πηγή: ΑΠΕ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass