«Κόλαση» επί Γης στη Ράφα

*ΠΑΝΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣTΡΟΦΗ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟ *ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗ ΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΗ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ

Δημοσίευση: 28 Μαϊ 2024 7:20

ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
Εφιαλτική νύχτα στη Ράφα. καθώς ύστερα από ισραηλινό βομβαρδισμό, στις φλόγες τυλίχθηκε καταυλισμός των Ηνωμένων Εθνών, όπου είχαν αναζητήσει καταφύγιο χιλιάδες εκτοπισμένοι. Για δεκάδες νεκρούς και τραυματίες, στην πλειονότητά τους παιδιά και γυναίκες, κάνουν λόγο οι Παλαιστίνιοι.

Την ισραηλινή επιδρομή ακολούθησε χάος και πανικός. Διασώστες αναζητούσαν επιζώντες κάτω από τα συντρίμμια. Ενώ έντρομοι κάτοικοι άρχισαν να τρέχουν στους δρόμους.
Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες από τα νοσοκομεία, με τραυματισμένα νήπια σε κατάσταση σοκ. Γονείς θρηνούν τον χαμό των παιδιών τους.
Για τρομακτική σφαγή μιλάει η Χαμάς. Ο ισραηλινός στρατός κάνει λόγο για χτύπημα ακριβείας σε συγκρότημα στη Ράφα, στο οποίο επιχειρούσαν τρομοκράτες της Χαμάς. Οπως αναφέρει, σκοτώθηκαν δύο στελέχη της, ενώ διεξάγει έρευνες για τις απώλειες αμάχων.
To xτύπημα στη Ράφα σημειώνεται λίγες ημέρες αφότου το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ζήτησε από τον Ισραήλ να σταματήσει τις επιθέσεις του στην πόλη αυτή της νότιας Γάζας. Το θέμα τέθηκε επί τάπητος στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε με τον Ζοζέπ Μπορέλ να ζητεί την εφαρμογή της απόφασης.
Η ισραηλινή επίθεση στη Ράφα προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή με το Κατάρ να προειδοποιεί θα έχει αντίκτυπο στις συνομιλίες για εκεχειρία.
Είχε προηγηθεί μπαράζ ρουκετών της Χαμάς από τη Ράφα στο Τελ Αβίβ, για πρώτη φορά μετά τα τέλη Ιανουαρίου.
Στην τελευταία του συνεδρίαση το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ πάντως αποφάσισε να συνεχιστούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗ
Σειρά επαφών με υπουργούς και επικεφαλής κυβερνήσεων των αραβικών χωρών είχε o υπουργός εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης μεταξύ αυτών, ο πρωθυπουργός και υπεξ του Κατάρ, ο υπουργός εξωτερικών Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου ενώ και εχθές στο πλαίσιο της διάσκεψης διεθνών εταίρων για την Παλαιστίνη είχε σύντομη συνομιλία με τον Τουρκο ομόλογό του και τον Ιορδανό.
Ο κ. Γεραπετρίτης πρότεινε τη δημιουργία τασκ φορς στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι αραβικών χωρών και χωρών της ΕΕ, για παράδειγμα τρεις ή τέσσερις από κάθε πλευρά που θα απευθυνθούν και στα δύο μέρη δηλαδή και στους Παλαιστίνιους και στους Ισραηλινούς έτσι ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικές διαπραγματεύσεις προς επίτευξη εκεχειρίας αλλά και τη διερεύνηση των δυνατοτήτων για λύση δύο κρατών.

ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΑΠΟ ΜΠΟΡΕΛ
Από την πλευρά του, ο Ζοζέπ Μπορέλ καταδίκασε τις επιθέσεις στη Ράφα και τόνισε ότι πρέπει να γίνονται σεβαστές οι εντολές διεθνούς δικαστηρίου.
Τέλος, υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια για τη στάση της Ουγγαρίας για τη στάση της στα θέματα εξωτερικών υποθέσεων και δη της Ουκρανίας διότι μπλοκάρουν σχεδόν τα πάντα και δημιουργού πρόβλημα στην ενότητα της ΕΕ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass