Συμφωνία για μείωση εκπομπών CO2

*Μεταξύ Κομισιόν και Eυρωβουλής για τα βαρέα οχήματα

Δημοσίευση: 19 Ιαν 2024 7:20

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Κομισιόν και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατέληξαν την Πέμπτη σε προσωρινή πολιτική συμφωνία σχετικά με τα πρότυπα εκπομπών CO2 για τα βαρέα οχήματα (HDV).

Στόχος είναι η περαιτέρω μείωση των εκπομπών CO2 στον τομέα των οδικών μεταφορών και η θέσπιση νέων στόχων για το 2030, το 2035 και το 2040. Οι νέοι κανόνες θα συμβάλουν στην εκπλήρωση των κλιματικών φιλοδοξιών της ΕΕ για το 2030 και στην επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.
Η πρόταση αποσκοπεί επίσης στην ενθάρρυνση της αύξησης του μεριδίου των οχημάτων με μηδενικές εκπομπές ρύπων (ZEV) στον στόλο βαρέων οχημάτων σε ολόκληρη την ΕΕ, διασφαλίζοντας παράλληλα τη διατήρηση και ενίσχυση της καινοτομίας στον τομέα και της ανταγωνιστικότητάς του. Η συμφωνία είναι προσωρινή, εν αναμονή της επίσημης έγκρισης από τα δύο θεσμικά όργανα.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να επεκτείνουν το πεδίο εφαρμογής του κανονισμού, ώστε σχεδόν όλα τα νέα βαρέα οχήματα με πιστοποιημένες εκπομπές CO2 - συμπεριλαμβανομένων των μικρότερων φορτηγών, των αστικών λεωφορείων, των πούλμαν και των ρυμουλκούμενων - να υπόκεινται σε στόχους μείωσης των εκπομπών.
ΠΟΙΑ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ
Εξαιρούνται από τους στόχους μείωσης του CO2 που καθορίζονται στον κανονισμό:
κατασκευαστές μικρού όγκου και οχήματα που χρησιμοποιούνται για την εξόρυξη, τη δασοκομία και τη γεωργία
οχήματα για χρήση από τις ένοπλες δυνάμεις και τις πυροσβεστικές υπηρεσίες
οχήματα για χρήση στην πολιτική προστασία, τη δημόσια τάξη και την ιατρική περίθαλψη
Η προσωρινή συμφωνία επεκτείνει επίσης το πεδίο εφαρμογής του κανονισμού σε επαγγελματικά οχήματα, όπως απορριμματοφόρα ή μπετονιέρες, σε μεταγενέστερο στάδιο (2035). Επιπλέον, η Επιτροπή θα αναλύσει τη δυνατότητα συμπερίληψης μικρότερων φορτηγών (κάτω των 5 τόνων) στο πεδίο εφαρμογής.
Η προσωρινή συμφωνία αντιμετωπίζει επίσης το ζήτημα των μετασκευασμένων οχημάτων, δηλαδή των συμβατικών οχημάτων που μετατρέπονται σε οχήματα ZEV, επιτρέποντας τη μεταβίβαση τέτοιων οχημάτων μεταξύ κατασκευαστών. Κομισιόν και Ευρωκοινοβούλιο συμφώνησαν να αναθέσουν στην Επιτροπή να αξιολογήσει, έως το 2025, την ανάγκη διευκόλυνσης της εισαγωγής στην αγορά των μετασκευασμένων οχημάτων HDV μέσω εναρμονισμένων κανόνων για την έγκρισή τους.
Επιπλέον, συμφωνήθηκε να καθορίσουν τους στόχους για τα ρυμουλκούμενα σε 7,5% και για τα ημιρυμουλκούμενα σε 10%.
Η προτεινόμενη τροποποίηση εισάγει στόχο μηδενικών εκπομπών 100% για τα αστικά λεωφορεία έως το 2035, ενώ θέτει ενδιάμεσο στόχο 90% για την κατηγορία αυτή έως το 2030. Οι συννομοθέτες συμφώνησαν να εξαιρέσουν τα υπεραστικά λεωφορεία από αυτόν τον στόχο και να υπαγάγουν αυτόν τον τύπο HDV στους γενικούς στόχους για τα πούλμαν.
Ο τομέας των βαρέων οχημάτων (HDV) είναι υπεύθυνος για πάνω από το 25% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τις οδικές μεταφορές στην ΕΕ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass