ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ

Παράταση δύο ημερών στην εκεχειρία

ΜΕ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ 20 ΟΜΗΡΩΝ ΠΟΥ ΚΡΑΤΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗ ΓΑΖΑ -ΓΚΟΥΤΕΡΕΣ: «ΑΧΤΙΔΑ ΕΛΠΙΔΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ» Η ΠΑΡΑΤΑΣΗ

Δημοσίευση: 28 Νοε 2023 7:10

ΤΕΛ ΑΒΙΒ

Το Ισραήλ επιβεβαίωσε χθες την πληροφορία για διήμερη παράταση της κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, προσφέροντας λεπτομέρειες και για τους ομήρους που επρόκειτο να απελευθερωθούν.

Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, η συμφωνία με τη Χαμάς προβλέπει σαν αντάλλαγμα την απελευθέρωση επιπλέον 20 αιχμαλώτων, που κρατούνται στη Γάζα. Για τους 20 ομήρους που δεσμεύτηκε να απελευθερώσει η παλαιστινιακή οργάνωση, μίλησε και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, λέγοντας: «Προκειμένου να παραταθεί η κατάπαυση του πυρός, η Χαμάς δεσμεύτηκε να απελευθερώσει άλλες 20 γυναίκες και παιδιά μέσα στις επόμενες δύο ημέρες. Θα χαιρόμασταν φυσικά να δούμε την εκεχειρία να παρατείνεται ακόμη περισσότερο... αυτό εξαρτάται από το αν η Χαμάς θα συνεχίσει να απελευθερώνει ομήρους».
Στο μεταξύ, νωρίτερα, η Χαμάς ενημέρωσε την Αίγυπτο και το Κατάρ ότι εντόπισε περισσότερους Ισραηλινούς απαχθέντες στη Λωρίδα της Γάζας, όπως δήλωσε μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς σε καταριανό τηλεοπτικό κανάλι. Σύμφωνα με τον ίδιο, η παλαιστινιακή οργάνωση είναι επίσης έτοιμη να διαπραγματευτεί και για τους στρατιώτες που αιχμαλωτίστηκαν, αλλά η συζήτηση αυτή δεν έχει ακόμη ξεκινήσει και «θα είναι ξεχωριστή σε σχέση με τους πολίτες, κάτι που γνωρίζει και ο Νετανιάχου».

ΤΟ ΚΑΤΑΡ
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ ανακοίνωσε πως η εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς έχει πλέον παραταθεί για δύο επιπλέον ημέρες.
«Το κράτος του Κατάρ ανακοινώνει ότι, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης διαμεσολάβησης, επιτεύχθηκε συμφωνία για την παράταση της ανθρωπιστικής εκεχειρίας για δύο επιπλέον ημέρες στη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε ο Δρ Majed al Ansari.

Η ΧΑΜΑΣ
Η Χαμάς επιβεβαίωσε επίσης την παράταση στην παύση των εχθροπραξιών. «Το Ισλαμικό Κίνημα Αντίστασης Χαμάς ανακοινώνει ότι συμφωνήθηκε με τους αδελφούς στο Κατάρ και την Αίγυπτο να παραταθεί η προσωρινή ανθρωπιστική εκεχειρία για δύο επιπλέον ημέρες υπό τους ίδιους όρους με την προηγούμενη εκεχειρία», αναφέρεται σε ανακοίνωση της παλαιστινιακής οργάνωσης. Σε επιβεβαίωση προχώρησε και ο Λευκός Οίκος, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Λίγο νωρίτερα, ένας ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς και εκπρόσωπος της οργάνωσης στον Λίβανο, ο Οσάμα Χαμντάν, προανήγγειλε τη συμφωνία, λέγοντας, σε συνέντευξή του στο κανάλι Al Arabi του Κατάρ, πως «ετοιμάζουμε νέους καταλόγους απαχθέντων που θα απελευθερωθούν για να εξασφαλίσουμε την προώθηση της παράτασης της εκεχειρίας».Ο ΓΚΟΥΤΕΡΕΣ
Η παράταση της εκεχειρίας στη Γάζα για δύο ημέρες είναι «μια αχτίδα ελπίδας και ανθρωπιάς», έστω και αν δεν επαρκεί προκειμένου να προωθηθεί η αναγκαία βοήθεια στους κατοίκους του θύλακα που την χρειάζονται, δήλωσε χθες βράδυ ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ. «Είναι μια αχτίδα ελπίδας και ανθρωπιάς εν μέσω του ζόφου και του πολέμου και ελπίζω ότι θα μας επιτρέψει να αυξήσουμε (τις παραδόσεις) ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους της Γάζας που υποφέρουν τόσο, γνωρίζοντας ότι, ακόμη και με αυτόν τον πρόσθετο χρόνο, θα είναι αδύνατον να ικανοποιήσουμε όλες τις τεράστιες ανάγκες του πληθυσμού», είπε ο Αντόνιο Γκουτέρες μιλώντας σε δημοσιογράφους. Ο Γκουτέρες εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα μπορούσε να ανοίξει άλλο ένα μεθοριακό πέρασμα ώστε να προωθηθεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass