Ξυπνούν μνήμες «Mavi Marmara»

1.000 ΣΚΑΦΗ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΖΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΝ ΤΟΝ ΝΑΥΤΙΚΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ

Δημοσίευση: 22 Νοε 2023 8:41

ΑΓΚΥΡΑ
Πανστρατιά για να σπάσει ο ισραηλινός αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας με περίπου 1.000 σκάφη που θα συγκεντρωθούν στην Τουρκία σήμερα για να κατευθυνθούν στο νοτιοανατολικό άκρο της Μεσογείο. 

Η πρωτοβουλία θυμίζει τα γεγονότα του 2010, όταν ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν κατά νηοπομπής που επιχείρησε να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας. Εννέα επιβάτες του πλοίου «Mavi Marmara» είχαν σκοτωθεί κατά την επίθεση, γράφουν οι Times of Israel.
Η  ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΕΝ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σε συνέντευξή του στον τουρκικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Haber7, ο Βολκάν Οξού, ένας από τους διοργανωτές της νηοπομπής, ανέφερε ότι τα σκάφη θα μεταφέρουν 4.500 άτομα από 40 χώρες, «συμπεριλαμβανομένων αντισιωνιστών Εβραίων». Με tweet του ξεκαθαρίζει πως η πρωτοβουλία δεν συνδέεται με την τουρκική κυβέρνηση.
Μεταξύ των 1.000 σκαφών θα είναι 313 σκάφη με Ρώσους ακτιβιστές και 104 με Ισπανούς. Μόνο 12 τουρκικά σκάφη θα συμμετάσχουν στον στολίσκο, δήλωσε στη Haber7 ο Οξού.
Ο στολίσκος έχει προγραμματίσει να αναχωρήσει από τις τουρκικές ακτές την Πέμπτη να κάνει μια πρώτη στάση στην Κύπρο πριν συνεχίσει προς το ισραηλινό λιμάνι του Ασντόντ.
Ο Βολκάν Οξού δήλωσε ότι ο κύριος στόχος της επιχείρησης είναι να προκληθεί αναστάτωση στα διεθνή ύδατα ανοιχτά των ισραηλινών ακτών ώστε να διακοπεί ο εφοδιασμός του Ισραήλ με αγαθά για μια εβδομάδα ή ακόμη και για 10 ημέρες.
Ο «ΣΤΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ»
Η ακτιβιστική δράση θυμίζει την προσπάθεια του «Στόλου της Ελευθερίας της Γάζας» όταν τον Μάιο του 2010 προσπάθησε να παραβιάσει τον θαλάσσιο αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, αλλά αναχαιτίστηκε από το ισραηλινό ναυτικό.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass