Πρόωρες κάλπες στην Πορτογαλία

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΤΟΝΙΟ ΚΟΣΤΑ

Δημοσίευση: 08 Νοε 2023 8:23

ΛΙΣΑΒΟΝΑ
Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας, Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, ανακοίνωσε χθες το απόγευμα ότι έκανε δεκτή την παραίτηση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα ο οποίος βρέθηκε στη δίνη σκανδάλου διαφθοράς που τον οδήγησε στην έξοδο.

Ενόψει της προκήρυξης πρόωρων εκλογών, ο Πορτογάλος πρόεδρος καλεί σε συνεδρίαση τα κόμματα που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο. Η εν λόγω συνεδρίαση αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα ενώ αύριο θα συνεδριάσει, για τον ίδιο λόγο, και το Κρατικό Συμβούλιο.
Προτού προκηρύξει εκλογές, ο πρόεδρος οφείλει, με βάση το Σύνταγμα, να ακούσει την άποψη των εκπροσώπων των κομμάτων και στη συνέχεια να συγκαλέσει το Κρατικό Συμβούλιο.
Ο πρόεδρος Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, όπως έγινε γνωστό, «θα απευθυνθεί στο έθνος» αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Κρατικού Συμβουλίου αύριο. Το σκάνδαλο που ώθησε τον Αντόνιο Κόστα σε παραίτηση αφορά, σύμφωνα με τις εισαγγελικές Αρχές, σε «υποψίες για κατάχρηση δημοσίου χρήματος, διαφθορά και αθέμιτη επιρροή» στο πλαίσιο της έγκρισης συμβάσεων για την εξόρυξη λιθίου και την παραγωγή υδρογόνου.
«Τα καθήκοντα του πρωθυπουργού είναι ασύμβατα με οποιαδήποτε υποψία που θα βαραίνει την ακεραιότητά μου», δήλωσε ο Κόστα, ανακοινώνοντας την παραίτησή του. Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας υπέβαλε την παραίτησή του με φόντο την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη για φερόμενες παρατυπίες που διέπραξε η κυβέρνησή του στη διαχείριση προγραμμάτων εξόρυξης λιθίου και υδρογόνου.
Ο Κόστα ανακοίνωσε την απόφασή του να παραιτηθεί στο πλαίσιο τηλεοπτικού διαγγέλματος χθες. Ο ίδιος είπε ότι η συνείδησή του είναι καθαρή, πλην όμως ξεκαθάρισε ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιος πρωθυπουργός.
Νωρίτερα χθες, Πορτογάλοι εισαγγελείς κατονόμασαν τον υπουργό Υποδομών Ζοάο Γκαλάμπα ως ύποπτο και έθεσαν υπό κράτηση σειρά αξιωματούχων, μεταξύ αυτών και τον προσωπάρχη του Κόστα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass