ΙΡΑΝ:

Το Ισραήλ πέρασε τις «κόκκινες γραμμές»

Και άλλες πλευρές μπορεί «να περάσουν στη δράση», προειδοποίησε…

Δημοσίευση: 30 Οκτ 2023 9:05

Ο πρόεδρος του Ιράν Ιμπραχίμ Ραϊσί έκρινε χθες ότι το Ισραήλ πέρασε «τις κόκκινες γραμμές» εντείνοντας την επίθεσή του κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, κάτι το οποίο «θα μπορούσε» να οδηγήσει άλλες πλευρές «να περάσουν στη δράση».


Η Τεχεράνη υποστηρίζει το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, το οποίο βρίσκεται σε πόλεμο με το Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου, μετά την άνευ προηγουμένου φονική του επίθεση στο ισραηλινό έδαφος.
«Τα εγκλήματα του σιωνιστικού καθεστώτος πέρασαν τις κόκκινες γραμμές, κάτι το οποίο θα μπορούσε να ωθήσει όλους τους άλλους να περάσουν στη δράση», προειδοποίησε ο Ιρανός πρόεδρος Ραϊσί σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X (πρώην Twitter).
«Η Ουάσινγκτον μας ζήτησε να μην κάνουμε τίποτα, αλλά αυτοί συνεχίζουν να προσφέρουν ευρεία υποστήριξη στο Ισραήλ», πρόσθεσε.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, ο Ραϊσί διευκρίνισε ότι «το Ιράν θεωρεί καθήκον του» να υποστηρίξει «τον άξονα της αντίστασης», ο οποίος περιλαμβάνει ένοπλες οργανώσεις, όπως η Χαμάς ή η Χεζμπολάχ στον Λίβανο. «Αλλά», πρόσθεσε, «οι οργανώσεις της αντίστασης είναι ανεξάρτητες όσον αφορά τις απόψεις τους, τις αποφάσεις τους και τις ενέργειές τους».
Η Ουάσινγκτον επέρριψε στο Ιράν μέρος της ευθύνης για επιθέσεις που είχαν στόχο τις τελευταίες μέρες τον αμερικανικό στρατό στη Συρία και στο Ιράκ και στις οποίες τραυματίστηκαν περίπου είκοσι Αμερικανοί στρατιώτες.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε σε «απευθείας μήνυμα» που απηύθυνε στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, τον αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, κατά οποιασδήποτε νέας επίθεσης αυτών των οργανώσεων.
«Οι ΗΠΑ γνωρίζουν πολύ καλά τις δυνατότητές μας», τις στρατιωτικές, και «γνωρίζουν ότι είναι αδύνατο αυτές να νικηθούν», προειδοποίησε ο Ραϊσί στη συνέντευξή του στο δίκτυο του Κατάρ.
Το Ιράν χαιρέτισε «την επιτυχία» της επίθεσης που πραγματοποίησε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος, υπογραμμίζοντας ωστόσο ταυτοχρόνως ότι δεν είχε ανάμειξη.

 

ΗΠΑ: Να κάνει διάκριση μεταξύ Χαμάς και αμάχων

Οι ΗΠΑ πιστεύουν πως το Ισραήλ θα πρέπει να λάβει κάθε μέτρο που μπορεί προκειμένου να διακρίνει τους Παλαιστίνιους αμάχους από τους μαχητές της Χαμάς στη στρατιωτική επιχείρησή του στη Γάζα, δήλωσε χθες ο σύμβουλος ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν. Σε συνέντευξη στο CNN, ο Σάλιβαν κάλεσε επίσης τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να «συγκρατήσει» τη βία εξτρεμιστών Εβραίων εποίκων εναντίον αθώων ανθρώπων στη Δυτική Όχθη.
Επίσης, ο Σάλιβαν δεν είπε αν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στις ΗΠΑ και στο Ισραήλ για τη στρατιωτική επίθεση στη Γάζα, τόνισε όμως πως η Ουάσινγκτον είναι ειλικρινής με τη σύμμαχό της.
Απέναντι στην αυξανόμενη κατακραυγή για τον βομβαρδισμό της Γάζας από το Ισραήλ μετά τις φονικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου που εξαπέλυσε η Χαμάς μέσα στο έδαφος του Ισραήλ, ο Σάλιβαν είπε «Δεν υποστηρίζουμε τον σκοτωμό αθώων ανθρώπων, είτε είναι Παλαιστίνιοι, είτε είναι Ισραηλινοί ή κάτι άλλο».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass