Νόμιζε ότι θα διαλυθούμε, αλλά θα συντρίψουμε τη Χαμάς

Δήλωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου * Τεθωρακισμένα του Ισραήλ προς τη Γάζα* Νεκρός διοικητής της Χαμάς

Δημοσίευση: 16 Οκτ 2023 7:04

ΤΕΛ ΑΒΙΒ

Προ των πυλών βρίσκεται η χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα μετά τη λήξη του τρίτου

τελεσιγράφου για απομάκρυνση των αμάχων από την βόρεια περιοχή της Γάζας και την πόλη της Γάζας. Σε βίντεο εμφανίζονται τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (APC) που κατευθύνονταν χθες προς τα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας στο νότιο Ισραήλ. Τα ξένα πρακτορεία κάνουν λόγο για ετοιμοπόλεμη δύναμη πυρός 10.000 Ισραηλινών στρατιωτών. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου συγκάλεσε χθες , για πρώτη φορά, συνεδρίαση του διευρυμένου υπουργικού συμβουλίου εκτάκτου ανάγκης, υπογραμμίζοντας ότι η εθνική ενότητα που επιδεικνύουν οι Ισραηλινοί στέλνει ένα μήνυμα, στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας. «Η Χαμάς νόμιζε ότι θα διαλυθούμε αλλά εμείς θα συντρίψουμε τη Χαμάς», είπε ο Νετανιάχου στους υπουργούς του. «Οι ισραηλινές δυνάμεις γνωρίζουν ότι ολόκληρη η χώρα είναι στο πλευρό τους και κατανοούν ότι αυτή είναι μια αποφασιστική στιγμή», πρόσθεσε. Η συνεδρίαση γίνεται στην έδρα του στρατού στο Τελ Αβίβ και ξεκίνησε με τους υπουργούς να τηρούν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των 1.300 Ισραηλινών που σκοτώθηκαν στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

ΝΕΚΡΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΧΑΜΑΣ
Ο Ισραηλινός στρατός υποστηρίζει πως στο τελευταίο κύμα επιθέσεων σκότωσε τον Μπιλάλ Αλ Κέντρα, τον διοικητή της επίλεκτης δύναμης Νούκμπα των Ταξιαρχιών αλ Κασάμ, στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς. Όπως ανακοίνωσαν, ο αξιωματούχος ήταν υπεύθυνος για τις μαζικές δολοφονίες Ισραηλινών αμάχων στο κιμπούτζ Νιρίμ του νότιου Ισραήλ, το περασμένο Σάββατο.

ΧΩΡΙΣ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΡΕΥΜΑ
Στο μεταξύ, δεκάδες χιλιάδες άμαχοι Παλαιστίνιοι παραμένουν χωρίς νερό, ρεύμα και τροφή ενώ μια ατέλειωτη ουρά από φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Τουρκία και αραβικές χώρες, παραμένουν ακινητοποιημένα στο μεθοριακό πέρασμα Ράφα της Αιγύπτου.

Γιατι δεν ξεκινα χερσαια επιχειρηση
Ο στρατιωτικός αναλυτής, Σον Μπελ, δήλωσε χθες ότι υπάρχουν τρεις βασικοί πιθανοί λόγοι για τους οποίους το Ισραήλ δεν έχει ακόμα αρχίσει τη χερσαία επίθεσή του στη Γάζα. Συγκεκριμένα, ο ένας είναι «η διεθνής πίεση που έχει αυξηθεί – ιδιαίτερα με τις ΗΠΑ προς τον Νετανιάχου, για να προσπαθήσει να διασφαλίσει ότι θα μετριάσει την αντίδρασή του». Ο δεύτερος λόγος, που ο Σον Μπελ πιστεύει ότι είναι «ο πιο επιτακτικός», είναι ότι το Ισραήλ χρειάζεται χρόνο για να προετοιμαστεί. Επίσης, ο τρίτος λόγος είναι ότι το Ισραήλ μπορεί να συγκεντρώνει «περισσότερες πληροφορίες», κατά τον Σον Μπελ. Το Ισραήλ θα αρχίσει «σημαντικές στρατιωτικές επιχειρήσεις» στη Γάζα μόνο όταν δει ότι οι άμαχοι έχουν φύγει, δήλωσε την Κυριακή (15/10) εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF). «Το σημαντικό πράγμα στο οποίο πρέπει να εστιάσουμε εδώ είναι ότι θα αρχίσουμε σημαντικές στρατιωτικές επιχειρήσεις μόνο όταν δούμε ότι οι άμαχοι έχουν εγκαταλείψει την περιοχή» δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κονρίκους στο CNN, προσθέτοντας: «Είναι πραγματικά σημαντικό οι άνθρωποι στη Γάζα να γνωρίζουν ότι ήμασταν πολύ, πολύ γενναιόδωροι με τον χρόνο. Δώσαμε άφθονο χρόνο, πάνω από 25 ώρες. Δεν μπορώ να τονίσω περισσότερα απ’ όσα χρειάζεται για να πω ότι τώρα είναι η ώρα για τους κατοίκους της Γάζας να φύγουν». Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαφεύγουν νότια μέσα από τους κακοτράχαλους δρόμους της Γάζας αφού ο ισραηλινός στρατός τούς είπε να εγκαταλείψουν τις βόρειες περιοχές της πυκνοκατοικημένης περιοχής. Τμήματα του νότου υπερφορτώνονται, όπως λένε οι κάτοικοι της Γάζας, καθώς κύματα Παλαιστινίων εγκαταλείπουν τα σπίτια τους μετά τη δήλωση του Ισραήλ, ενόψει της αναμενόμενης χερσαίας επίθεσης των IDF. Σύμφωνα με τον αντισυνταγματάρχη Τζόναθαν Κονρίκους, η περιοχή γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας είναι πυκνοκατοικημένη με «εκατοντάδες χιλιάδες ισραηλινές εφεδρικές μονάδες», που προετοιμάζονται για διάφορες αποστολές. «Η πρόκληση και η αποστολή είναι να έχουμε όλους αυτούς, τους περισσότερους από 360.000 εφέδρους, τόσο στον νότο όσο και στον βορρά, να τους καταστήσουμε έτοιμους για αποστολές, εξοπλισμένους, προετοιμασμένους, να τους δώσουμε καθήκοντα και να είναι έτοιμοι για οποιεσδήποτε αποστολές θα έχουν στο μέλλον» είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

ΤΟ ΙΡΑΝ
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν προειδοποίησε χθες από την Ντόχα του Κατάρ ότι «κανείς» δεν θα μπορούσε «να εγγυηθεί τον έλεγχο της κατάστασης» εάν το Ισραήλ εξαπέλυε χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας. «Εάν οι επιθέσεις του σιωνιστικού καθεστώτος εναντίον του απροστάτευτου πληθυσμού της Γάζας συνεχιστούν, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τον έλεγχο της κατάστασης και την προοπτική μιας διεύρυνσης της σύγκρουσης», είπε ο υπουργός, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέπτυξαν ένα δεύτερο αεροπλανοφόρο στη Μεσόγειο «για να αποτρέψουν εχθρικές ενέργειες εναντίον του Ισραήλ ή οποιεσδήποτε προσπάθειες διεύρυνσης αυτού του πολέμου», καθώς οι κάτοικοι της πόλης της Γάζας διέφυγαν νότια για να γλιτώσουν από μια επικείμενη ισραηλινή χερσαία επίθεση ως απάντηση σε μια δολοφονική ορμή της Χαμάς το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, δήλωσε αργά το Σάββατο ότι η παρουσία του USS Eisenhower και των θυγατρικών του πολεμικών πλοίων στην ανατολική Μεσόγειο σηματοδοτεί τη «σιδηρά δέσμευση της Ουάσιγκτον στην ασφάλεια του Ισραήλ και την αποφασιστικότητά μας να αποτρέψουμε κάθε κρατικό ή μη κρατικό παράγοντα που επιδιώκει να κλιμακωθεί. αυτός ο πόλεμος».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass