Φλέγεται το Ναγκόρνο Καραμπάχ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ - ΓΙΑ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΕΘΝΟΚΑΘΑΡΣΗΣ ΜΙΛΑ Η ΑΡΜΕΝΙΑ

Δημοσίευση: 20 Σεπ 2023 7:39

ΣΤΕΠΑΝΑΚΕΡΤ
Αδιάκοπος ήχος εκρήξεων και πανικός επικρατεί στους δρόμους του Στεπανακέρτ. Η μεγαλύτερη πόλη του Ναγκόρνο Καραμπάχ -υπό τον έλεγχο των Αρμένιων αυτονομιστών- δέχεται το σφυροκόπημα των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν, το οποίο λέει ότι διεξάγει αντιτρομοκρατική επιχείρηση κατά των αυτονομιστών και απαιτεί να αποσυρθούν πλήρως οι αρμένικες δυνάμεις από την περιοχή.
Οι αυτονομιστές ανακοινώνουν ότι αντιστέκονται και σταματούν την προέλαση των Αζέρων.


Το Αζερμπαϊτζάν λέει ότι περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από νάρκες από το τέλος του πολέμου του 2020, κατά τον οποίο το Ερεβάν έχασε μεγάλο τμήμα των εδαφών που ήλεγχε στην περιοχή σε μια ταπεινωτική ήττα. Η νέα ανάφλεξη προκαλεί φόβους ότι ξεσπά πάλι πόλεμος, με την Αρμενία να δηλώνει ότι δεν έχει δυνάμεις στον θύλακα και να κατηγορεί το Αζερμπαϊτζάν ότι επιχειρεί εθνοκάθαρση του αρμένικου πληθυσμού.
Εν τω μεταξύ, οι περιοχές του Ναγκόρνο Καραμπάχ που βρίσκονται στο στόχαστρο των Αζέρων είναι εδώ και μήνες αντιμέτωπες με ανθρωπιστική κρίση. Οι Αζέροι έχουν μπλοκάρει από τον Δεκέμβριο τον διάδρομο Λατσίν, τον μοναδικό που συνδέει την Αρμενία με το Ναγκόρνο Καραμπάχ, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ελλείψεις σε βασικά είδη, ενώ πολλά μαγαζιά είναι κλειστά.
Η Αρμενία λέει ότι η Μόσχα, που διατηρεί ειρηνευτική δύναμη στην περιοχή, οφείλει να παρέμβει και να σταματήσει το Αζερμπαϊτζάν. Το Μπακού ισχυρίζεται ότι είχε ενημερώσει τη Ρωσία και την Τουρκία εκ των προτέρων για την επιχείρηση, όμως η Μαρία Ζαχάροβα λέει ότι οι Ρώσοι στρατιώτες την πληροφορήθηκαν ελάχιστα λεπτά πριν. «Η Ρωσία ενθαρρύνει έντονα τις δύο πλευρές να σταματήσουν την αιματοχυσία, να σταματήσουν τις στρατιωτικές ενέργειες και να επιστρέψουν στην πολιτική και διπλωματική διευθέτηση» διαμήνυσε η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών.
Εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, η Ρωσία φαίνεται ότι χάνει την επιρροή της στην περιοχή του Καυκάσου. Πρόσφατα ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν είχε πει ότι ήταν λάθος η στρατηγική συνεργασία με τη Ρωσία και ο στρατός του συμμετείχε σε κοινές ασκήσεις με τους Αμερικανούς.
ΖΗΤΟΥΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
Στο μεταξύ ταραχές ξέσπασαν χθες το βράδυ στο Γερεβάν μεταξύ αστυνομικών που προστατεύουν την έδρα της αρμενικής κυβέρνησης και διαδηλωτών, μετά τη στρατιωτική επιχείρηση που εξαπέλυσε το Αζερμπαϊτζάν εναντίον των Αρμένιων αυτονομιστών της περιοχής του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Η Αστυνομία έκανε χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης.
Νωρίτερα, διαδηλωτές είχαν ζητήσει την παραίτηση του πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν, κατηγορώντας τον ότι δεν υπερασπίστηκε το Ναγκόρνο Καραμπάχ.
ΟΙ ΗΠΑ
Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ εκφράζουν την ανησυχία τους για τις στρατιωτικές ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και καλούν το Μπακού να σταματήσει αμέσως τις επιχειρήσεις που ξεκίνησαν, δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass