ΛΙΒΥΗ

Πάνω από 3.000 οι νεκροί από τις πλημμύρες

Τουλάχιστον 10.000 οι αγνοούμενοι, λέει ο Ερυθρός Σταυρός από την κακοκαιρία Daniel - Οι πλημμύρες κατέστρεψαν το 25% της Ντέρνα στην ανατολική χώρα

Δημοσίευση: 13 Σεπ 2023 9:40

ΤΡΙΠΟΛΗ
Δέκα χιλιάδες άνθρωποι αγνοούνται μετά τις φονικές πλημμύρες στη Λιβύη, λέει ο Ερυθρός Σταυρός, καθώς αρχίζει να αποκαλύπτεται η έκταση της καταστροφής στο λιμάνι της Ντέρνα, όπου κατέρρευσαν δύο φράγματα το Σαββατοκύριακο.


Ο Ταμέρ Ραμαντάν, εκπρόσωπος της Λιβύης στον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο, έκανε λόγο για «τεράστιο αριθμό» νεκρών σε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του ΟΗΕ στη Γενεύη.
Ο υπουργός Υγείας της κυβέρνησης που ελέγχει την ανατολική Λιβύη ανέφερε ότι επιβεβαιώθηκε ο θάνατος άνω των 3.000 ανθρώπων από τις πλημμύρες.
Όπως δήλωσε ο Οτμάν Αμπντέλ Τζαλίλ στο τηλεοπτικό δίκτυο Al-Massar, «ο αριθμός των αγνοουμένων είναι χιλιάδες και ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να φθάσει τις 10.000».
Τα νερά των πλημμυρών σάρωσαν ολόκληρες γειτονιές στην Ντέρνα, στο νεκροταφείο της οποίας οι Αρχές προσπαθούν να ταυτοποιήσουν πάνω από 700 σορούς, με τοπικούς αξιωματούχους να κάνουν λόγο για έως και 5.000 αγνοούμενους.

 

ΧΑΘΗΚΕ ΤΟ 25% ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
«Η κατάσταση στην Ντέρνα είναι ολοένα και τραγικότερη, δεν υπάρχουν οριστικά στοιχεία για τον αριθμό των νεκρών. Η πρόσβαση είναι αδύνατη σε πολλές γειτονιές της», τόνισε ο Τζαλίλ.
Ο υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας, Χισέμ Τσκιουάτ, χαρακτήρισε «καταστροφική» την κατάσταση στην Ντέρνα.
«Σοροί κείτονται παντού, στη θάλασσα, τις κοιλάδες, κάτω από κτίρια. Δεν υπερβάλλω λέγοντας ότι το 25% της πόλης έχει εξαφανιστεί. Πάρα πολλά κτίρια έχουν καταρρεύσει» είπε στο Reuters, σημειώνοντας ότι ο τελικός απολογισμός των θυμάτων θα είναι «πολύ μεγάλος».
Κάτοικοι σε απόγνωση απευθύνουν μέσω των social media έκκληση για πληροφορίες για αγνοούμενους συγγενείς τους. Πολλοί είναι οργισμένοι με τη βραδεία αντίδραση των Αρχών, ενώ ξεκινούν έρευνες για τις προειδοποιήσεις πριν από την καταστροφή για την κατάσταση των φραγμάτων που κατέρρευσαν.

 

ΔΙΕΘΝΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑ
Αεροσκάφος που μετέφερε 14 τόνους προμηθειών, φάρμακα, εξοπλισμό, σάκους για πτώματα και 87μελές ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό κατευθυνόταν προς τη Βεγγάζη για να υποστηρίξει τις περιοχές που επλήγησαν από την πλημμύρα, δήλωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας στην Τρίπολη, Αμπντούλ Χαμίντ Ντιμπέιμπε. Ο στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ, επικεφαλής στρατού που ελέγχει την ανατολική Λιβύη, είπε επίσης ότι φθάνει βοήθεια από άλλες χώρες.
Οι πλημμύρες που προκάλεσε η καταιγίδα Daniel οδήγησαν σε πλήρη διακοπή των επικοινωνιών και κατάρρευση του Διαδικτύου στην Ντέρνα.
Ολόκληρες γειτονιές στην όχθη ενός φουσκωμένου ποταμού σαρώθηκαν από τα ορμητικά νερά. Οι Αρχές δεν είχαν ειδοποιήσει τους κατοίκους ότι κινδύνευαν να καταρρεύσουν τα φράγματα, μεταδίδει ο Guardian.
Μηχανικοί είχαν προηγουμένως εκδώσει γενικευμένες προειδοποιήσεις σχετικά με τον κίνδυνο ρήξης των φραγμάτων και την επείγουσα ανάγκη ενίσχυσης της άμυνάς τους.
Υπήρχαν αντικρουόμενες αναφορές σχετικά με το εάν είχαν υποβληθεί αιτήματα για εκκένωση της πόλης το Σαββατοκύριακο και, αν ναι, γιατί το σχέδιο απορρίφθηκε.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass