Γενναία στήριξη από την ΕΕ στην Ελλάδα

Αναζητά ο πρωθυπουργός που συναντάται σήμερα με την πρόεδρο της Κομισιόν * Ευρωπαϊκό διακύβευμα η αποκατάσταση της Θεσσαλίας δήλωσε ο Μαργ. Σχοινάς

Δημοσίευση: 12 Σεπ 2023 8:10

Στο Στρασβούργο θα μεταβεί σημερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και κύριο θέμα της συζήτησης θα είναι οι καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την Ελλάδα και το ενδεχόμενο οικονομικής ενίσχυσης της χώρας. Τον κ. Μητσοτάκη θα συνοδεύουν μέλη του υπουργικού συμβουλίου.


ΣΧΟΙΝΑΣ ΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
«Πεποίθησή μου ότι η Ευρώπη θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας και σε αυτήν κρίση» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς, αναφερόμενος στις καταστροφές που άφησε πίσω της η κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία.
Ο Έλληνας Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τόνισε πως «η αποκατάσταση της Θεσσαλίας δεν είναι ένα ζήτημα της Ελλάδας, αλλά ένα ευρωπαϊκό διακύβευμα, και ως τέτοιο θα αντιμετωπιστεί, αρχής γενομένης από τη συνάντηση του Πρωθυπουργού στο Στρασβούργο, με την Πρόεδρο φον ντερ Λάιεν». «Μιλάμε σε μία συγκυρία ευνοϊκή, γιατί ποτέ δεν είχαμε τόσους κοινοτικούς πόρους στη διάθεσή μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μαργαρίτης Σχοινάς, εξηγώντας πως το γεγονός αυτό δίνει μια πραγματική «δύναμη πυρός» ώστε να μπορέσει το Ταμείο Ανάκαμψης να βοηθήσει του πληγέντες πραγματικά.
Η ΜΕΤΣΟΛΑ
«Αύριο θα καλωσορίσω τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη όπου θα επαναλάβω την αλληλεγγύη του Ε. Κ. προς την Ελλάδα και τον λαό της», δήλωσε χθες (11/9) η Ρομπέρτα Μέτσολα, κατά την έναρξη της Συνόδου της Ολομέλειας της ευρωβουλής στο Στρασβούργο.
«Θα συνεχίσουμε να συζητάμε για τη βοήθεια της ΕΕ. Η καρδιά μας είναι με όλους εκείνους που καταστράφηκαν οι ζωές τους και το βιος τους αυτό το καλοκαίρι και υπογραμμίζουμε ότι τα θεσμικά όργανα της ΕΕ θα συνεχίσουν να στηρίζουν τις χώρες που το έχουν ανάγκη» , τόνισε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα.
Η ίδια τόνισε ότι «επικίνδυνες καιρικές συνθήκες έχουν επηρεάσει τεράστιες περιοχές της Ευρώπης προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές, καταστροφές και θανάτους» και ότι μεγάλες πυρκαγιές και πλημμύρες έχουν προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις σε κράτη-μέλη, όπως η Ισπανία, η Βουλγαρία, η Σλοβενία και η Ιταλία.
Ειδικότερα για την Ελλάδα, η Ρ. Μέτσολα ανέφερε ότι, συνεχίζει να αντιμετωπίζει καταστροφικές πλημμύρες που έχουν ήδη στοιχίσει τη ζωή σε 15 ανθρώπους, μετά από πολλές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα. «Η ΕΕ έχει ήδη παράσχει ζωτική βοήθεια στις χώρες και στις περιοχές που επλήγησαν και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο», πρόσθεσε.
Ο ΤΖΕΝΤΙΛΟΝΙ
«Καλά νέα» η επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα, τόνισε ο επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, ερωτηθείς σχετικά.
«Το γεγονός ότι η Ελλάδα επέστρεψε στην επενδυτική βαθμίδα σε αυτόν τον πρώτο οίκο αξιολόγησης είναι καλά νέα, βεβαίως για την ΕΕ, την ευρωζώνη και ειδικά για την Ελλάδα» υπογράμμισε ο Πάολο Τζεντιλόνι.
«Αυτά τα θετικά νέα είναι ιδιαίτερα σημαντικά καθώς τους τελευταίους μήνες η Ελλάδα βρέθηκε αντιμέτωπη με έναν αριθμό φυσικών καταστροφών, και το ότι από μακροοικονομική και οικονομική άποψη υπάρχει αυτή η πρόοδος είναι πολύ καλό για τη χώρα» πρόσθεσε.
Παράλληλα, τη βεβαιότητά του ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα στηρίξει την Ελλάδα, μέσω του Ταμείου Αλληλεγγύης αλλά και άλλων εργαλείων, για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες που προκάλεσαν οι καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες εξέφρασε ο Πάολο Τζεντιλόνι, μία ημέρα πριν τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass