Στα ύψη ξανά οι τιμές των σιτηρών

Μετά τους ρωσικούς βομβαρδισμούς σε ουκρανικές αποθήκες - Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν-Πούτιν

Δημοσίευση: 03 Αυγ 2023 7:35

ΚΙΕΒΟ  
Τεράστιες είναι οι καταστροφές στα ουκρανικά σιτηρά που έχουν προκαλέσει οι ρωσικοί βομβαρδισμοί, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Ουκρανίας, Ολεξάντρ Κουμπρακόφ.
Οι ρωσικές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη που πραγματοποιήθηκαν χθες νωρίς το πρωί κατέστρεψαν σχεδόν 40.000 τόνους σιτηρών που προορίζονταν για χώρες της Αφρικής, αλλά και την Κίνα και το Ισραήλ, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Ολεξάντρ Κουμπρακόφ.
Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πλήξει επανειλημμένα τις τελευταίες εβδομάδες λιμενικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, κυρίως στην Οδησσό, από όπου μέχρι πρότινος γινόταν η εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών προς τον υπόλοιπο κόσμο.
Οι βομβαρδισμοί ξεκίνησαν μετά τις 17 Ιουλίου, αφού η Ρωσία δεν δέχθηκε να ανανεωθεί η συμφωνία για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας, σε ανακοίνωσή του πριν από δύο ημέρες, είχε αναφέρει πως οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές κατέστρεψαν περίπου 180.000 μετρικούς τόνους σιτηρών μέσα σε εννέα ημέρες τον Ιούλιο.
Έκτοτε, μικρά λιμάνια στον ποταμό Δούναβη, στις πόλεις Ρένι και Ισμαΐλ, στην επαρχία της Οδησσού που συνορεύει με τη Ρουμανία, έχουν γίνει οι βασικές οδοί εξαγωγής των ουκρανικών γεωργικών προϊόντων. Όμως και αυτά τα λιμάνια έχουν γίνει στόχος ρωσικών επιθέσεων: στις 24 Ιουλίου το λιμάνι της Ρένι δέχθηκε επίθεση με drones.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΥΤΙΝ ΜΕ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Ταγίπ Ερντογάν και του Βλαντίμιρ Πούτιν πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης, με βασικό θέμα τη συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας και την απόφαση της Μόσχας να αποσυρθεί από αυτή, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε από τον Ρώσο ομόλογό του να αποφύγει την «κλιμάκωση» στο πεδίο των μαχών.
Ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι δεν θα ήταν προς το συμφέρον κανενός η ακύρωση της συμφωνίας για τη Μαύρη Θάλασσα, την οποία θεωρεί «γέφυρα ειρήνης», και πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να καταβάλλει έντονες προσπάθειες για τη συνέχιση της συγκεκριμένης συμφωνίας. Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε πως οι τιμές των δημητριακών, οι οποίες μειώθηκαν κατά 23% κατά τη διάρκεια της περιόδου εφαρμογής της πρωτοβουλίας, αυξήθηκαν κατά 15% τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Παράλληλα, ο Ερντογάν κάλεσε τον Πούτιν «να αποφύγει οποιαδήποτε ενέργεια θα μπορούσε να προκαλέσει κλιμάκωση της έντασης στον πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας».
Από την πλευρά του, ο Πούτιν είπε στον Ερντογάν, σύμφωνα με την ενημέρωση του Κρεμλίνου, ότι ελλείψει προόδου στην εφαρμογή των ρωσικών αιτημάτων, η παράταση της συμφωνίας για τα σιτηρά έχει χάσει το νόημά της.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass