Φονική έκρηξη σε εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου

ΚΑΘΗΣΥΧΑΖΕΙ Η ΡΩΣΙΚΗ ROSATOM

Δημοσίευση: 15 Ιουλ 2023 9:00

ΜΟΣΧΑ
Μια φονική έκρηξη σε εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου στην περιοχή των Ουραλίων της Ρωσίας χθες ώθησε την κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της χώρας να προβεί σε καθησυχαστική δήλωση για να αμβλύνει τους φόβους. Γύρω στις 9 π.μ. ώρα Ρωσίας, ένας κύλινδρος με εξαφθοριούχο απεμπλουτισμένο ουράνιο «αποσυμπιέστηκε» σύμφωνα με τη διεύθυνση της πυρηνικής εγκατάστασης, Urals Electrochemical Combine, αλλά όπως ανέφερε η Rostatom, στην οποία ανήκει το εργοστάσιο, τα επίπεδα ραδιενέργειας τόσο στις εγκαταστάσεις όσο και στη γύρω περιοχή «είναι φυσιολογικά».


Το εξαφθοριούχο ουράνιο είναι μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται κατά τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου. Ένα άτομο πέθανε ως αποτέλεσμα «μηχανικής πρόσκρουσης», σύμφωνα με πηγή στις ρωσικές υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, που επικαλείται το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti .
Η Rosatom ανέφερε ότι το περιστατικό «εντοπίστηκε αμέσως» και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για όσους ζουν κοντά στο εργοστάσιο. «Το εργαστήριο απολυμαίνεται. Οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις λειτουργούν κανονικά», ανέφερε. Το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο E1 ανέφερε ότι περισσότεροι από 100 εργαζόμενοι του εργοστασίου μεταφέρθηκαν σε κοντινό νοσοκομείο. Η Urals Electrochemical Combine δηλώνει ότι εμπλουτίζει ουράνιο για χρήση σε ηλεκτροπαραγωγικούς πυρηνικούς σταθμούς και είναι η μεγαλύτερη εταιρεία του είδους στον κόσμο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass