ΓΚΟΥΤΕΡΕΣ:

Τώρα δεν είναι ώρα να ξεχάσουμε την Αϊτή

Δημοσίευση: 03 Ιουλ 2023 7:50

ΠΟΡΤ Ο ΠΡΕΝΣ
Από το «περικυκλωμένο» από συμμορίες «αρπακτικών» Πορτ-ο-Πρενς, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να αναγάγει το «δράμα» των Αϊτινών σε «προτεραιότητα», επικρίνοντας τους «δισταγμούς» να σταλεί διεθνής δύναμη για να συνδράμει την αστυνομία της χώρας.


«Πρέπει να βάλουμε την Αϊτή στον χάρτη της διεθνούς πολιτικής ζωής και να αναγάγουμε το δράμα του αϊτινού λαού σε βασική προτεραιότητα της διεθνούς κοινότητας», τόνισε ο Γκουτέρες έπειτα από μια επίσκεψη «αλληλεγγύης» μερικών ωρών, την πρώτη που πραγματοποιεί στην πιο φτωχή χώρα της Καραϊβικής ως επικεφαλής του ΟΗΕ.
«Τώρα δεν είναι η ώρα να ξεχάσουμε την Αϊτή», υπογράμμισε ο Γκουτέρες μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αριέλ Ενρί, στελέχη διάφορων πολιτικών κομμάτων και με μέλη της κοινωνίας των πολιτών. Ο Γκουτέρες κάλεσε κυρίως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο αναμένεται να συζητήσει εκ νέου την κατάσταση στην Αϊτή τον Ιούλιο, «να επιτρέψει την άμεση ανάπτυξη μιας ισχυρής διεθνούς δύναμης ασφαλείας». Πολλοί αξιωματούχοι του ΟΗΕ έχουν περιγράψει τους τελευταίους μήνες τον εφιάλτη που ζουν οι Αϊτινοί, με ελεύθερους σκοπευτές στις στέγες, απαγωγές, σχολεία που γίνονται στόχος επιθέσεων…
Τον Απρίλιο ο Γκουτέρες είχε δηλώσει ότι η κατάσταση ασφαλείας στο Πορτ-ο-Πρενς συγκρίνεται με αυτή που επικρατεί σε εμπόλεμες χώρες και ότι οι Αϊτινοί είναι αντιμέτωποι με μία από τις χειρότερες κρίσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εδώ και δεκαετίες.
Τον Σεπτέμβριο οι ένοπλες συμμορίες επιδείνωσαν την ανθρωπιστική κατάσταση αποκλείοντας την πρόσβαση σε διυλιστήριο επί έξι εβδομάδες, με αποτέλεσμα να ανασταλεί το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επέβαλε τον Οκτώβριο κυρώσεις στον πιο ισχυρό επικεφαλής συμμορίας της Αϊτής, ο οποίος έχει κατηγορηθεί ότι ηγήθηκε του αποκλεισμού του διυλιστηρίου.
Ο Γκουτέρες επισήμανε ότι η αστυνομία της χώρας εκτιμά πως υπάρχουν επτά μεγάλοι συνασπισμοί συμμοριών και περίπου 200 άλλες ομάδες που έχουν δηλώσει πίστη σε αυτούς. Αυτές έχουν στήσει ενέδρα και έχουν επιτεθεί στις δυνάμεις ασφαλείας, ενώ «άλλες τακτικές τους περιλαμβάνουν την τρομοκράτηση (του πληθυσμού) πυροβολώντας αδιακρίτως εναντίον επιβατών στα μέσα μεταφοράς και διαπράττοντας βιασμούς».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass