Απειλή εμφυλίου μετά την ανταρσία Πριγκόζιν

Παγκόσμια ανησυχία για τις δραματικές εξελίξεις στη Ρωσία * Στρατιωτικό νόμο στα σύνορα με την Ουκρανία κήρυξε ο Πούτιν * Οχυρώνεται η Μόσχα

Δημοσίευση: 25 Ιουν 2023 9:00

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά την ανταρσία της Wagner, υπέγραψε νόμο που προβλέπει την κράτηση για 30 ημέρες για την παραβίαση του στρατιωτικού νόμου σε μέρη όπου έχει επιβληθεί, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.


Παράλληλα, αναβάθμισε το επίπεδο συναγερμού σε ρωσικές πόλεις που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, κηρύσσοντας στρατιωτικό νόμο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι καθεστώς στρατιωτικού νόμου κηρύχθηκε για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της Ρωσίας.
Και αυτό, γιατί η τελευταία φορά που επιβλήθηκε στρατιωτικός νόμος στο έδαφός της έγινε από την ΕΣΣΔ τον Μάιο του 1943, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
ΟΧΥΡΩΝΕΤΑΙ Η ΜΟΣΧΑ
Οχυρώνεται η Μόσχα υπό τον φόβο να φτάσουν στην πόλη οι μαχητές της Βάγκνερ. Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης στρατιώτες οργάνωσαν χθες θέση μάχης στα νοτιοδυτικά της Μόσχας.
Η εφημερίδα «Bedomosti» αναφέρει πως ένοπλοι αστυνομικοί συγκεντρώνονται στον αυτοκινητόδρομο Μ4, πρόκειται για τον δρόμο που οδηγεί από τον νότο στη Μόσχα και διασχίζουν μισθοφόροι της Βάγκνερ. Η εφημερίδα αναφέρει ότι στο νοτιοδυτικό άκρο της Μόσχας τοποθετούνται πυροβόλα.
Ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν ανακοίνωσε στο Telegram πως από το πρωί της 24ης Ιουνίου τα μέτρα ασφαλείας στην πόλη έχουν ενισχυθεί.
Προκειμένου να αποφευχθούν πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις στο έδαφος της Μόσχας και στην περιοχή της Μόσχας, καθιερώθηκε καθεστώς αντιτρομοκρατικής επιχείρησης, ανακοίνωσε αργότερα η Εθνική Αντιτρομοκρατική Επιτροπή.
ΠΥΡΑ ΣΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΠΟΜΠΗ
Νωρίτερα ελικόπτερα του ρωσικού στρατού άνοιξαν πυρ κατά αυτοκινητοπομπής της Wagner, αναφέρει το Reuters. Η στρατιωτική αυτοκινητοπομπή της Wagner κινούταν στον αυτοκινητόδρομο M4 έξω από την πόλη Βορονέζ, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων.
O αυτοκινητόδρομοw M-4 συνδέει την πρωτεύουσα Μόσχα με περιοχές της νότιας Ρωσίας οι οποίες γειτονεύουν με την Ουκρανία.
Σκληρές μάχες διεξάγονται στη ρωσική πόλη Βορονέζ μετά την ανταρσία της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner που φαίνεται να ελέγχει στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην περιοχή.
Ο κυβερνήτης της ρωσικής περιφέρειας Βορόνεζ δήλωσε ότι οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης προσπαθούν να κατασβέσουν τις φλόγες που ξέσπασαν σε μια δεξαμενή καυσίμων σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης πετρελαίου.
Περισσότεροι από 100 πυροσβέστες και 30 μονάδες έχουν αναπτυχθεί στο σημείο, δήλωσε ο περιφερειάρχης Αλεξάντερ Γκούσεφ.
Νωρίτερα, ρωσική πηγή ασφαλείας είχε δηλώσει επίσης στο Reuters ότι οι μαχητές της Wagner έθεσαν υπό τον έλεγχό τους στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην πόλη Βορονέζ. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει από ανεξάρτητες πηγές την πληροφορία αυτή. Η Βορονέζ βρίσκεται στα μέσα της απόστασης ανάμεσα στη Μόσχα και την πόλη Ροστόφ, στη νότια Ρωσία, όπου η Wagner δήλωνε νωρίς χθες το πρωί ότι έθεσε υπό τον έλεγχό της στρατιωτικές υποδομές.
Σύμφωνα με το Ukraine 24/7, ρωσικό αεροπλάνο έπεσε πάνω σε φορτηγό στην περιοχή της Βορονέζ με την εικόνα να είναι σοκαριστική.
Νωρίτερα, οι δυνάμεις της Wagner φέρεται να κατέρριψαν ένα αεροσκάφος γενικής χρήσης Antonov AN-24 του ρωσικού στρατού πάνω από τη Βορονέζ. Μάχες γίνονται σε αυτοκινητόδρομους και γέφυρες έξω από την πόλη. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, χτυπήθηκε ένα αυτοκίνητο οικογένειας, με τον άντρα να σκοτώνεται ακαριαία, ενώ η γυναίκα και η κόρη τραυματίστηκαν σοβαρά.
ΕΛΕΓΧΕΙ ΡΟΣΤΟΦ ΚΑΙ ΒΟΡΟΝΕΖ Ο ΠΡΙΓΚΟΖΙΝ
Όπως παραδέχθηκε και ο Ρώσος πρόεδρος, η κατάσταση στη Ροστόφ είναι δύσκολη αφού οι δυνάμεις της Wagner ελέγχουν τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της πόλης, ανάμεσά τους και το αεροδρόμιο, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Πριγκόζιν στο μήνυμά του.
Ρωσική πηγή ασφαλείας δήλωσε χθες στο Reuters ότι οι μαχητές της μισθοφορικής οργάνωσης έθεσαν υπό τον έλεγχό τους όλες τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην πόλη Βορονέζ, η οποία βρίσκεται περίπου 500 χιλιόμετρα νότια της Μόσχας.
Ο ιδρυτής της μισθοφορικής οργάνωσης κάλεσε να πάνε στη Ροστόφ ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και ο Βαλέρι Γκεράσιμοφ, κορυφαίος Ρώσος στρατηγός, αλλιώς απείλησε ότι θα κινηθεί προς τη Μόσχα όπου έχει επιβληθεί αντιτρομοκρατικό καθεστώς.
Ο ΠΡΙΓΚΟΖΙΝ
Ο αρχηγός της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν δήλωσε χθες το μεσημέρι ότι οι μαχητές του δεν χρειάστηκε να ρίξουν ούτε μια σφαίρα για να καταλάβουν τον έλεγχο του αρχηγείου του ρωσικού στρατού στην πόλη Ροστόφ.
Σε ένα νέο ηχητικό μήνυμα είπε ότι οι άνδρες του δέχθηκαν ωστόσο πυρά από πυροβολικό και ελικόπτερα καθ’ οδόν προς το Ροστόφ.
Τόνισε ότι πιστεύει ότι έχει τη στήριξη του ρωσικού λαού σε αυτό που αποκαλεί «πορεία για τη δικαιοσύνη».
Οι αρχές στη ρωσική περιφέρεια Λιπέτσκ, που βρίσκεται σε απόσταση 420 χλμ. νότια της Μόσχας, κάλεσαν τους κατοίκους της περιφέρειας να μείνουν στα σπίτια τους, μπροστά στην ανταρσία των μισθοφόρων της Wagner.

 

«Σύντομα θα έχουμε νέο πρόεδρο»
Απάντησε ο διοικητής της Wagner στο Διάγγελμα Πούτιν * Ο ρόλος του Καντίροφ


ΜΟΣΧΑ
Με ένα μήνυμα στο Telegram, οι μισθοφόροι της Wagner φέρεται να απαντούν στο κάλεσμα του Πούτιν «να αφήσουν τις εγκληματικές τους ενέργειες» και στην προειδοποίησή του ότι «όσοι οργάνωσαν την ένοπλη εξέγερση θα λογοδοτήσουν». «Ο Πούτιν έκανε λάθος επιλογή. Τόσο το χειρότερο γι’ αυτόν. Σύντομα θα έχουμε νέο πρόεδρο», αναφέρει το μήνυμα που φέρει το λογότυπο της μισθοφορικής οργάνωσης και κοινοποιούν τις τελευταίες ώρες Ουκρανοί αξιωματούχοι, δίχως να είναι γνωστό ακόμη εάν πρόκειται για επίσημη θέση της Wagner.
*Νωρίτερα, στο διάγγελμά του σήμερα το πρωί, ο Ρώσος πρόεδρος έκανε λόγο για «απόπειρα ανατροπής του καθεστώτος από μέσα» και υπογράμμισε πως οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας μάχονται για τη ζωή και την ασφάλεια του ρωσικού λαού.
ΚΑΝΤΙΡΟΦ ΚΑΤΑ ΠΡΙΓΚΟΖΙΝ
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Ρωσία, με τον Ραμζάν Καντίροφ να τονίζει ότι η ανταρσία της Wagner πρέπει να συντριβεί. Όπως και ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Ραμζάν Καντίροφ χαρακτήρισε ως «πισώπλατη μαχαιριά» την ανταρσία της Wagner του Γεβγκένι Πριγκόζιν και δήλωσε ότι οι δυνάμεις των Τσετσένων μαχητών έχουν ήδη ξεκινήσει για να πάνε στις περιοχές όπου βρίσκονται αυτές της Wagner. Ο Καντίροφ έκανε έκκληση στους «μαχητές» να μην «υποκύψουν σε προκλήσεις» – αν και δεν ήταν σαφές αν μιλούσε για μισθοφόρους της Wagner, για Ρώσους στρατιώτες ή και για τα δύο, όπως σημειώνει το Sky News. Ο πόλεμος «δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να εκφράσουμε προσωπικά παράπονα», είπε, αναφερόμενος στη μακροχρόνια διαμάχη μεταξύ του Γεβγκένι Πριγκόζιν και του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας. «Πρόκειται για στρατιωτική εξέγερση. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τέτοιες ενέργειες. Υποστηρίζω πλήρως κάθε λέξη του Βλαντιμίρ Πούτιν», ξεκαθάρισε ο Καντίροφ.

 

Γιατί το Ροστόφ μπήκε στο στόχαστρο της Wagner

ΜΟΣΧΑ
Mετά από μια νύχτα σύγχυσης, ο αρχηγός της μισθοφορικής ομάδας Wagner, Γιεβγκένι Πριγκόζιν ανακοίνωσε ότι βρίσκεται μέσα στο αρχηγείο του ρωσικού στρατού στο Ροστόφ επί του Ντον, δίνοντας έτσι σύνθημα για έναν «εμφύλιο» πόλεμο στο εσωτερικό της Ρωσίας.
Σύμφωνα με τον Guardian, οι αιφνιδιαστικές δηλώσεις δεν μπορούν να επαληθευτούν ανεξάρτητα, αφού ο άλλοτε στενός σύμμαχος του Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ιστορικό εξωφρενικών δηλώσεων που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Ωστόσο, είναι σαφές ότι η κατάσταση στη νότια ρωσική πόλη είναι επισφαλής και ότι η αναταραχή στην περιοχή που είναι τόσο στρατηγικής σημασίας για τη Μόσχα θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Τι συνεβη;
Την Παρασκευή, ο Πριγκόζιν κατηγόρησε τα ρωσικά στρατεύματα ότι εξαπέλυσαν επίθεση με ρουκέτες που σκότωσε πολλούς μαχητές του. Σε μια σοβαρή κλιμάκωση της διαμάχης μεταξύ του αφεντικού της Βάγκνερ και κορυφαίων Ρώσων στρατιωτικών διοικητών, ο Πριγκόζιν δήλωσε ότι οι δυνάμεις του θα προελάσουν στο Ροστόφ.
Τις ώρες που ακολούθησαν, ανεπιβεβαίωτα βίντεο και εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν ένοπλους άνδρες στους δρόμους του Ροστόφ, γύρω από την περιφερειακή αστυνομική διεύθυνση και σε τανκς τοποθετημένα έξω από το αρχηγείο της τοπικής στρατιωτικής διοίκησης.
Ο κυβερνήτης της περιφέρειας στην οποία βρίσκεται η πόλη ζήτησε από τους πολίτες να μην ταξιδέψουν στο κέντρο της πόλης και, αν είναι δυνατόν, να μη βγουν από τα σπίτια τους. Μέχρι νωρίς το πρωί του Σαββάτου, ο Πριγκόζιν είχε δημοσιεύσει ένα βίντεο στο οποίο ισχυριζόταν ότι βρισκόταν μέσα στην κύρια στρατιωτική διοίκηση του Ροστόφ και είχε τον έλεγχο.
Γιατι ειναι σημαντικο το Ροστοφ;
Όπως αναφέρει ο Guardian, το Ροστόφ επί του Ντον είναι η μεγαλύτερη πόλη στη νότια Ρωσία και η πρωτεύουσα της περιοχής Ροστόφ που συνορεύει με τμήματα της ανατολικής Ουκρανίας , όπου μαίνεται ο πόλεμος.
Στην πόλη -μόλις 100 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Ουκρανίας- εδρεύει η διοίκηση της νότιας ρωσικής στρατιωτικής περιφέρειας, της οποίας η 58η Στρατιά Συνδυασμένων Όπλων μάχεται κατά της αντεπίθεσης του Κιέβου στη νότια Ουκρανία, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου (ISW).
Το Ροστόφ στεγάζει επίσης το κέντρο διοίκησης της ρωσικής κοινής ομάδας δυνάμεων στην Ουκρανία στο σύνολό της και ως εκ τούτου αποτελεί κρίσιμο κόμβο εφοδιασμού για τον ρωσικό στρατό. Οποιαδήποτε απειλή για την παρουσία του ρωσικού στρατού εκεί είναι πιθανό να έχει επιπτώσεις σε ορισμένες κρίσιμες πτυχές της πολεμικής προσπάθειας, αναφέρει το ISW.
Τι σημαινουν οι εξελιξεις στο εσωτερικο της Ρωσιας για τον πολεμο;
Παρά τον ισχυρισμό ότι έχει τον έλεγχο των στρατιωτικών εγκαταστάσεων του Ροστόφ, ο Πριγκόζιν δήλωσε ότι η επιχείρησή του δεν θα εμποδίσει την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας. Στη δήλωσή του το Σάββατο, ο αφεντικό της Wagner δήλωσε ότι τα μαχητικά του ελέγχουν ένα αεροδρόμιο, αλλά ότι τα αεροπλάνα που συμμετέχουν στην επίθεση στην Ουκρανία «φεύγουν κανονικά» από το αεροδρόμιο.
«Πήραμε [το αεροδρόμιο] υπό τον έλεγχό μας, ώστε η επιθετική αεροπορία να μη χτυπήσει εμάς, αλλά τους Ουκρανούς», δήλωσε ο Πριγκόζιν.
Σε ένα ξεχωριστό, ανεπιβεβαίωτο βίντεο, ο Πριγκόζιν εθεάθη να λέει σε στρατιωτικούς αξιωματούχους ότι οι μισθοφόροι του «δεν θα παρεμβαίνουν σε αυτούς που διοικούν στρατεύματα», αλλά ότι οι εντολές τους στην Ουκρανία οδηγούσαν σε τεράστιες απώλειες.
«Ήρθαμε εδώ για να σταματήσουμε την ατίμωση της χώρας στην οποία ζούμε», είπε ο Πριγκόζιν , πριν προσθέσει: «Σώζουμε τη Ρωσία».

 

Σε ανοιχτή γραμμή η Δύση

* Με ΥΠΕΞ της G7 επικοινώνησε ο Μπορέλ

* Παραμένουμε σε στενό συντονισμό με τους συμμάχους δήλωσε ο Μπλίνκεν

* Επιφυλακή και στην Αθήνα

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Με τους Υπουργούς Εξωτερικών της G7 είχε επικοινωνία ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, ενώ ενεργοποίησε και το κέντρο αντιμετώπισης κρίσεων.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μπορέλ αναφέρει: «Είχα επικοινωνία με τους Υπουργούς Εξωτερικών της G7 για την ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση στη Ρωσία. Εν όψει του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ της Δευτέρας, συντονίζομαι εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχω ενεργοποιήσει το κέντρο αντιμετώπισης κρίσεων. Η υποστήριξή μας στην Ουκρανία συνεχίζεται αμείωτη».
*Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, συνομίλησε με ΥΠΕΞ της G7 και τον Ζοζέπ Μπορέλ για την κατάσταση στη Ρωσία. Ο Μπλίνκεν ανέφερε χαρακτηριστικά: «Συνομίλησα σήμερα (24/6) με τους υπουργούς Εξωτερικών της G7 και τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ (Ζοζέπ Μπορέλ) για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας για να συζητήσουμε την τρέχουσα κατάσταση στη Ρωσία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παραμείνουν σε στενό συντονισμό με τους Συμμάχους και τους εταίρους καθώς η κατάσταση συνεχίζει να εξελίσσεται».
* Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη Ρωσία, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.
Παραμένουμε επικεντρωμένοι στην υποστήριξη στην Ουκρανία, προσθέτει το Μέγαρο των Ηλυσίων σε ανακοίνωσή του.
*Η κυβέρνηση του καγκελάριου της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη Ρωσία, δήλωσε εκπρόσωπός της. Παρακολουθούμε στενά τα γεγονότα στη Ρωσία, σημείωσε.
*Το Υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας ανακοίνωσε χθες ότι το ρωσικό κράτος αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη πρόκληση για την ασφάλειά του το τελευταίο διάστημα, καθώς, όπως πρόσθεσε, οι δυνάμεις της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Wagner φαίνεται να κινούνται προς τη Μόσχα.
«Τις επόμενες ώρες, η πίστη των δυνάμεων ασφαλείας της Ρωσίας και ιδιαίτερα της Ρωσικής Εθνοφρουράς θα παίξει κεντρικό ρόλο στο πώς θα εξελιχθεί αυτή η κρίση. Αυτό αντιπροσωπεύει την πιο σημαντική πρόκληση στο ρωσικό κράτος το τελευταίο διάστημα», επισημαίνει η βρετανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών στην τακτική της ενημέρωση.
*Ο Πολωνός πρόεδρος είχε διαβουλεύσεις με τον πρωθυπουργό και το υπουργείο Άμυνας της Πολωνίας για την κατάσταση στη Ρωσία, όπως δήλωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η Βαρσοβία παρακολουθεί την κατάσταση. Η πορεία των γεγονότων πέραν των ανατολικών μας συνόρων παρακολουθείται σε συνεχή βάση, σημείωσε ο Πολωνός πρόεδρος.
*Το Συμβούλιο Ασφάλειας της Λευκορωσίας ανακοίνωσε χθες ότι το Μινσκ εξακολουθεί να είναι σύμμαχος της Ρωσίας και ότι οι εσωτερικές διαμάχες «είναι ένα δώρο για τη Δύση, συνολικά».
*Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί τις ραγδαίες εξελίξεις στη Ρωσία, μετά την ανταρσία της Wagner.
To ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τις ελληνικές διπλωματικές και προξενικές αρχές στη Ρωσία, λαμβάνοντας συνεχή ενημέρωση για τις εκεί εξελίξεις, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass