ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ:

Η «άγρια» αγορά εμποδίζει τους νέους να κάνουν παιδιά

Δημοσίευση: 13 Μαϊ 2023 10:40

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ
Η δημιουργία οικογένειας στην Ιταλία γίνεται μια «τιτάνια προσπάθεια» στην οποία μόνο οι πλούσιοι μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά, δήλωσε χθες ο πάπας Φραγκίσκος, προειδοποιώντας πως οι «άγριες» συνθήκες της ελεύθερης αγοράς εμποδίζουν τους νέους να αποκτήσουν παιδιά.
Οι γεννήσεις στην Ιταλία έπεσαν κάτω από τις 400.000 το 2022 για πρώτη φορά, καταγράφοντας πτώση για 14η χρονιά στη σειρά, με τον συνολικό πληθυσμό να μειώνεται κατά 179.000 στα 58,85 εκατομμύρια.


Μιλώντας σε διάσκεψη για την εντεινόμενη δημογραφική κρίση, ο πάπας Φραγκίσκος είπε πως η μείωση του ποσοστού των γεννήσεων δείχνει έλλειψη ελπίδας στο μέλλον, με τις νεότερες γενιές να επιβαρύνονται από μια αίσθηση αβεβαιότητας, ευαλωτότητας και επισφάλειας.
«Η δυσκολία στην εξεύρεση σταθερής δουλειάς, στη διατήρηση μιας δουλειάς, τα απαγορευτικά ακριβά σπίτια, τα ουρανομήκη ενοίκια και οι ανεπαρκείς μισθοί είναι πραγματικά προβλήματα», είπε, καθήμενος δίπλα στην Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι.
«Η ελεύθερη αγορά, χωρίς τα απαραίτητα διορθωτικά μέτρα, γίνεται άγρια και παράγει αυξανόμενες σοβαρές καταστάσεις και ανισότητες», πρόσθεσε.
Ο πάπας σημείωσε πως τα κατοικίδια υποκαθιστούν τα παιδιά σε ορισμένα νοικοκυριά και είπε πως μια γυναίκα σε πρόσφατη ακρόαση άνοιξε την τσάντα της και ζήτησε την παπική ευλογία για το «μωρό της», το οποίο, όπως αποκαλύφθηκε, ήταν ένα σκυλάκι.
«Έχασα την υπομονή μου και την επέπληξα λέγοντας ότι πολλά παιδιά πεινάνε κι εσύ μου φέρνεις ένα σκυλί», είπε.
Παραδέχθηκε ωστόσο πως υπάρχουν «σχεδόν ανυπέρβλητοι περιορισμοί» για τις νέες γυναίκες που αναγκάζονται να επιλέξουν ανάμεσα στην καριέρα και τη μητρότητα. Δεδομένου του υψηλού κόστους για το μεγάλωμα των παιδιών, οι άνθρωποι αναθεωρούν τις προτεραιότητές τους, πρόσθεσε.
«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε παθητικά ότι τόσοι πολλοί νέοι άνθρωποι αγωνίζονται να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους για οικογένεια και αναγκάζονται να χαμηλώσουν τον πήχη της επιθυμίας, συμβιβαζόμενοι με μέτρια υποκατάστατα: να βγάλουν χρήματα, να επιδιώξουν να κάνουν καριέρα, να ταξιδέψουν, να διαφυλάξουν ζηλόφθονα τον ελεύθερο χρόνο», είπε.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass