«Μπαρούτι» η Χειμάρρα

ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ Δ. ΜΠΕΛΕΡΗ - ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΟΡΓΗΣ ΟΜΟΓΕΝΩΝ - ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΓΙΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ

Δημοσίευση: 13 Μαϊ 2023 7:37

ΑΘΗΝΑ
Συγκέντρωση οργής πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στο κέντρο της Χειμάρρας για τη σύλληψη του υποψήφιου δημάρχου Διονύση-Φρέντι Μπελέρη.
Στο σημείο ήταν προγραμματισμένη προεκλογική ομιλία του Μπελέρη η οποία, ωστόσο, δεν ακυρώθηκε και έτσι στο σημείο συγκεντρώθηκαν ομογενείς και διαμαρτύρονται για τη σύλληψή του.
Οι συγκεντρωμένοι κάνουν λόγο για «στημένη σύλληψη» από τις αλβανικές αρχές για να τρομοκρατήσουν τους Έλληνες ομογενείς και να μην πάνε να ψηφίσουν. Το εκρηκτικό κλίμα έρχονται να πυροδοτήσουν και νέες πληροφορίες που κυκλοφορούν στους κύκλους ομογενών, που κάνουν λόγο και για άλλες συλλήψεις ομογενών.


Yπενθυμίζεται ότι οι αλβανικές Αρχές συνέλαβαν αργά το βράδυ της Πέμπτης τον υποψήφιο δήμαρχο της Χειμάρρας. Όπως αναφέρει το himara.gr, ασφαλίτες του Έντι Ράμα συνέλαβαν τον Φρέντη Μπελέρη χωρίς λόγο, με μεθόδους που παραπέμπουν σε παρακράτος.
Ο πρόεδρος της Ομόνοιας Χειμάρρας ανέβασε βίντεο στο Facebook στο οποίο φαίνεται να συνομιλεί στον κεντρικό δρόμο των Σπηλαίων με συνεργάτες του. Ο Μπελέρης οδηγήθηκε στις εγκαταστάσεις του αρχηγείου της αστυνομίας στην Αυλώνα, λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Το μεσημέρι, η Εισαγγελία Αυλώνα εξέδωσε ένταλμα σύλληψης του υποψήφιου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων.
Σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα χαρακτήρισε τη σύλληψη του Μπελέρη δείγμα «της αποφασιστικότητας της Δικαιοσύνης για εφαρμογή του νόμου». Απαίτησε, όπως αναφέρει, η σύλληψη να είναι «τεκμηριωμένη με στοιχεία και νομικά κατοχυρωμένη», ενώ ζήτησε να μη σπεύσει κανείς να βγάλει πρόωρα συμπεράσματα και να μείνει ανεπηρέαστο το ανακριτικό έργο των αρμόδιων αρχών. Ισχυρίστηκε, τέλος, ότι το γεγονός ουδεμία σχέση έχει με τον προεκλογικό αγώνα.
ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Η σύλληψη του Μπελέρη προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ελλάδας. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη Λέσβο τόνισε πως η Ελλάδα δεν θα δεχτεί εκπτώσεις στην προστασία της μειονότητας.
Ο πρωθυπουργός με ανάρτησή του στο facebook έκανε γνωστό πως ενημέρωσε για το θέμα την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Δραστήρια κινήθηκε και το υπουργείο Εξωτερικών. Η Ελληνίδα πρέσβης προέβη σε σχετικό διάβημα στο υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας. Ακόμη, η πρέσβης ενημέρωσε τους ομολόγους της των κρατών-μελών της Ε.Ε. στην Αλβανία για την υπόθεση της σύλληψης του Φρέντι Μπελέρη, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους.
«Η σύλληψη υποψήφιου δημάρχου δύο μέρες πριν από τις εκλογές αν δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία συνιστά σκάνδαλο», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά την άφιξή του στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιείται στη Στοκχόλμη.
«Ενημέρωσα για αυτό ήδη τον ύπατο εκπρόσωπο, τον κύριο Μπορέλ, και τον Σουηδό υπουργό Εξωτερικών ως ασκούντες την προεδρία. Η ελληνική κυβέρνηση θα το παρακολουθήσει εξαιρετικά στενά», επισήμανε ο κ. Δένδιας.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος είχε νωρίτερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλβανό ομόλογό του Bledar Çuçi και ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος ο ομογενής Διονύσης Φρέντυ Μπελέρης.
Ο Ράμα ενδέχεται να εκνευρίστηκε, καθώς νωρίτερα το μειονοτικό κόμμα ΚΕΑΔ είχε εκδώσει ανακοίνωση εναντίον του για την πόλωση του κλίματος στην περιοχή.
* Το ΚΚΕ σε σχόλιό του υπογραμμίζει ότι «θεωρεί απαράδεκτη τη σύλληψη του κ. Μπελέρη, υποψηφίου δημάρχου Χειμάρρας.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, κάλεσε την αλβανική κυβέρνηση και τις αρμόδιες αρχές να «προχωρήσουν άμεσα στην απελευθέρωσή του και να σταματήσουν κάθε ενέργεια που εμποδίζει τη δραστηριότητα της ελληνικής μειονότητας στις δημοτικές εκλογές».
ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΠΥΡΡΟΥ ΔΗΜΑ
Ανάρτηση για τη σύλληψη του Φρέντι Μπελέρη στη Χειμάρρα, έκανε ο Πύρρος Δήμας. Ο ολυμπιονίκης της άρσης βαρών κατάγεται από εκεί (μάλιστα είχε πάει στην επίσκεψη Μητσοτάκη στην πόλη μιλώντας με συγκινητικά λόγια) και με ποστάρισμά του στα σόσιαλ εξέφρασε την οργή του για τη σύλληψη του υποψήφιου δημάρχου, παραμονή εκλογών. «Κάποιοι είχαμε τη βαριά και σκοτεινή μοίρα να μεγαλώσουμε με τον φόβο των συνεπειών της ελευθερίας του λόγου και υπό τη συνεχή παραβίαση των δικαιωμάτων μας. Σήμερα, αρνούμαστε να σκύψουμε το κεφάλι σε συμπεριφορές που πληγώνουν τη δημοκρατία & τραυματίζουν το κράτους δικαίου» έγραψε με το hashtag «Μπελέρη».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass