Θρήνος στη Σερβία για τις μαζικές δολοφονίες

Δημοσίευση: 07 Μαϊ 2023 9:10

Η Σερβία αποχαιρετάει κάποια από τα θύματα των δύο μαζικών δολοφονιών που συνέβησαν την εβδομάδα που αφήνουμε πίσω μας. Σε κοιμητήρια του Βελιγραδίου επρόκειτο να κηδευτούν χθες τέσσερα παιδιά και ο σχολικός φύλακας που βρήκαν τραγικό θάνατο κατά την ένοπλη επίθεση στο Δημοτικό Σχολείο «Βλάντισλαβ Ρίμπνικαρ» από δεκατετράχρονο μαθητή την περασμένη Τετάρτη, (3/5). Κατά την επίθεση αυτή σκοτώθηκαν οχτώ μαθητές της 7ης τάξης και ο φύλακας του σχολείου. Τραυματίστηκαν πέντε παιδιά και μία δασκάλα.


Στο χωρίο Μάλο Οράσιγιε, περίπου 50 χιλιόμετρα νότια του Βελιγραδίου, επρόκειτο να κηδευτούν οι πέντε νεαροί που σκοτώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης (4 Μαΐου) όταν ο 21 ετών μακελάρης έσπειρε τον θάνατο σε τρία χωριά πυροβολώντας, αδιακρίτως, μέσα από το αυτοκίνητό του. Οχτώ νεκροί και 14 τραυματίες είναι ο απολογισμός σε θύματα της επίθεσης.
Αυτές οι δύο μαζικές δολοφονίες που συνέβησαν μέσα σε χρονικό διάστημα μικρότερο των 48 ωρών έχουν συγκλονίσει την κοινή γνώμη και ενίσχυσαν τα συναισθήματα ανασφάλειας και πανικού στους πολίτες. Όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών από χθές το πρωί η Αστυνομία δέχεται συνεχώς τηλεφωνήματα από πολίτες που παρατηρούν «κάποιες ύποπτες κινήσεις συμπολιτών τους».
Φοβοι για μιμητισμο
Ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες ασφαλείας της Σερβίας είναι ο αποκαλούμενος μιμητισμός που εμφανίζεται κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ένας μαθητής δεκατεσσάρων ετών συνελήφθη και οδηγήθηκε στον ανακριτή ανηλίκων, την Παρασκευή (5/5), στην πόλη Σρέμσκα Μιτρόβιτσα στη Βοϊβοντίνα. Ο μαθητής αυτός σε μία πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης ανήρτησε τη φωτογραφία του μαθητή που προκάλεσε την αιματοχυσία στο δημοτικό σχολείο στο Βελιγράδι με το μήνυμα: «Μπράβο σου! Και εγώ θα κάνω το ίδιο». Ανάλογο περιστατικό αναφέρθηκε και στην πόλη Μπίχατς, στη βορειοδυτική Βοσνία, με έναν μαθητή Γυμνασίου.
Ένα άλλο πρόβλημα που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν οι Αρχές στη Σερβία είναι ο παράνομος οπλισμός και ο έλεγχος των όπλων που βρίσκονται νόμιμα στην κατοχή πολιτών.
Το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε χθες ότι το διάστημα από τις 8 Μαΐου έως τι 8 Ιουνίου όλοι όσοι έχουν στην κατοχή τους, παράνομα, οπλισμό ή πολεμικό υλικό θα μπορέσουν να το παραδώσουν στην Αστυνομία χωρίς να υποστούν ποινικές συνέπειες.
Επίσης, με κυβερνητική απόφαση που λήφθηκε προχθές θα επανεξεταστούν όλες οι άδειες νόμιμης κατοχής όπλων που έχουν χορηγηθεί.
Στη Σερβία των 6,8 εκατομμυρίων κατοίκων, βρίσκονται σήμερα σε ισχύ 765.000 άδειες οπλοκτησίας, υπολογίζεται ωστόσο ότι περίπου 2,5 εκατομμύρια πολίτες έχουν στην κατοχή τους κάποιο πυροβόλο όπλο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass