Κατηγορεί τον Μπάιντεν ότι σχεδιάζει πολιτικό πραξικόπημα στην Τουρκία

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού * Επέστρεψε ο Ερντογάν στις δημόσιες εμφανίσεις

Δημοσίευση: 30 Απρ 2023 8:05

Ευθεία επίθεση στον Τζο Μπάιντεν εξαπέλυσε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών , Σουλεϊμάν Σοϊλού, κατηγορώντας τον πρόεδρο των ΗΠΑ ότι ετοιμάζει πολιτικό πραξικόπημα με τις εκλογές στην Τουρκία για την ανατροπή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


Σε μια προσπάθεια, όπως ερμηνεύεται, να προκαταβάλει πιθανή ήττα του Ερντογάν και του κυβερνώντος κόμματος AKP στην εκλογική αναμέτρηση στα μέσα Μαΐου ο Σοϊλού υποστήριξε ούτε λίγο, ούτε πολύ ότι η Ουάσιγκτον απεργάζεται σχέδια για αλλαγή εξουσίας στην Τουρκία.
«Σας λέω πως η 14η Μαΐου θα είναι η προσπάθειά τους για πολιτικό πραξικόπημα» υποστήριξε ο Σοϊλού κατονομάζοντας ως υπεύθυνο τον Μπάιντεν.
Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, όπως η Yerelingundemi, ο Σοϊλού χρησιμοποίησε ρητορική πραξικοπήματος στις δηλώσεις του, που προκάλεσαν συναγερμό στην αντιπολίτευση:
«Προσπαθούν να θέσουν με κάποιον Δούρειο Ίππο υπό έλεγχο την Τουρκία. Η 15η Ιουλίου (2016) ήταν η προσπάθειά τους για την απόπειρα πραξικοπήματός τους. Και τώρα σας λέω πως η 14η Μαΐου θα είναι η προσπάθειά τους για πολιτικό πραξικόπημα. Η 14η Μαΐου 2023 είναι η προσπάθεια πολιτικού πραξικοπήματος της Δύσης. Είναι μια επιχείρηση πραξικοπήματος, που αποβλέπει στην εξάλειψη της Τουρκίας».
Απευθυνόμενος σε μέλη του κόμματος του Ερντογάν και πολίτες στην περιοχή Μπαϊράμπασα της Κωνσταντινούπολης ο Σοϊλού συνέχισε: «Δεν το λέω εγώ αυτό. Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπάιντεν, το είπε πριν από χρόνια». Και πρόσθεσε ότι «όταν απέτυχαν όλες οι προσπάθειές τους πριν από χρόνια, [ο Μπάιντεν] εξέφρασε πως μόνο έτσι θα μπορέσουν να πάρουν την Τουρκία υπό τον έλεγχο τους».
«Δηλαδή, αν οι πολίτες δεν ψηφίσουν την κυβέρνηση και ψηφίσουν άλλο κόμμα, τότε θα θεωρηθούν πραξικοπηματίες; Τι θέλετε να πείτε;» ρώτησε δημοσιογράφος τον Σοϊλού, για να απαντήσει ο τελευταίος: «Eγώ εννοώ και λέω την Αμερική».
ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Εν τω μεταξύ την πρώτη του δημόσια εμφάνιση επί σκηνής μετά το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε έκανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάτω από την πίεση των προεκλογικών του υποχρεώσεων ενόψει των εκλογών της 14ης Μαΐου, στην Τουρκία.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανάρρωνε στο σπίτι, όπως του συνέστησαν οι γιατροί, αφού κατέρρευσε σε ζωντανή μετάδοση στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης, το βράδυ της περασμένης Τρίτης, προκαλώντας πανικό και όργιο σχολίων για το τι πραγματικά του συμβαίνει.
Τις προηγούμενες τρεις ημέρες εκτελούσε τις υποχρεώσεις μέσω τηλεδιασκέψεων και χθες, επισκέφθηκε στο παλιό αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης έκθεση τεχνολογίας, κυρίως αμυντική.
Ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε στην Τεκνοφέστ και έφτασε στη σκηνή συνοδευόμενος, όπως μεταδίδεται, από τη σύζυγό του, τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγεφ και τον Λίβυο μεταβατικό πρωθυπουργό Ντμπεϊμπά.
Στην ομιλία του ο Ερντογάν έκανε αναφορά σε γεωτρύπανα, ενώ αναφέρθηκε και σε «βρώμικα παιχνίδια στη Δύση».
Ο Ερντογάν το απόγευμα επρόκειτο να συμμετάσχει στην προεκλογική συγκέντρωση του κόμματός του στη Σμύρνη, ενώ σημερα προγραμματίζεται να εμφανιστεί σε μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση στην Άγκυρα. Ο προετοιμασίες μέχρι στιγμής συνεχίζονται κανονικά, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της ΕΡΤ.
Ο αντίπαλός του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου διοργανώνει σήμερα , προεκλογική συγκέντρωση στο προπύργιο των κεμαλικών, στη Σμύρνη. Την άλλη Κυριακή και οι δύο υποψήφιοι θα βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη.
Με μακροσκελή ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό ο πρόεδρος Ερντογάν ζητά τη στήριξη και των 3 εκατ. 400 χιλιάδων Τούρκων του εξωτερικού, οι οποίοι έχουν ήδη αρχίσει να ψηφίζουν σε κάλπες που έχουν στηθεί σε 74 χώρες, οι περισσότεροι στη Γερμανία. Στην Ελλάδα είναι περίπου 11.700.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass