Η Ουκρανία στην κορυφή της ατζέντας του Μονάχου

ΟΙ ΔΥΤΙΚΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΤΟΥ ΚΙΕΒΟΥ ΜΙΛΗΣΑΝ ΓΙΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Δημοσίευση: 19 Φεβ 2023 8:00

ΜΟΝΑΧΟ
Έκκληση να δοθεί στην Ουκρανία ό,τι χρειάζεται ώστε να καταφέρει να νικήσει τον Πούτιν και τη Ρωσία, απηύθυνε ο Γενς Στόλτενμπεργκ του ΝΑΤΟ και γενικότερα οι δυτικοί σύμμαχοι του Κιέβου κατά τη Διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο της Γερμανίας.


Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου ότι οι σύμμαχοι πρέπει να «διπλασιάσουν» τη στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία, καθώς αυτή αντεπιτίθεται κατά των ρωσικών δυνάμεων. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρότεινε η ένωση να κάνει ό,τι έκανε κατά τη διάρκεια της πανδημίας για να προετοιμαστεί για τη μεγάλης κλίμακας παραγωγή ενός εμβολίου για τον COVID.«Θα μπορούσαμε να σκεφτούμε, για παράδειγμα, προηγμένες συμφωνίες αγοράς που δίνουν στην αμυντική βιομηχανία τη δυνατότητα να επενδύσει σε γραμμές παραγωγής και να αυξήσει την ποσότητα που μπορεί να παραδώσει», είπε. Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα μεταβεί στην Πολωνία για επίσημη επίσκεψη την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη για να τιμήσει την επέτειο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα στείλει «μηνύματα» στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν όταν θα μιλήσει στη Βαρσοβία. Παράλληλα, ο Τζο Μπάιντεν σκοπεύει να μιλήσει τηλεφωνικά με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Ιταλίας, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
ΔΡΙΜΥ «ΚΑΤΗΓΟΡΩ» ΜΑΚΡΟΝ
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εξαπέλυσε δριμύ «κατηγορώ» εναντίον της Ρωσίας, τονίζοντας ότι η επιθετικότητα της στην Ουκρανία «πρέπει να αποτύχει» και λέγοντας ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν στέρησε από τη χώρα του το γόητρο που είχε υποσχεθεί ότι θα της απέδιδε, μετά την πτώση της ΕΣΣΔ.
Ο Μακρόν δέχτηκε σφοδρή κριτική επειδή συνέχισε να συνομιλεί με τον Πούτιν αφού ξέσπασε ο πόλεμος, στις 24 Φεβρουαρίου 2022 και επειδή ζήτησε «να μην ταπεινωθεί η Ρωσία» σε μια μελλοντική ειρηνευτική συμφωνία. Οι επαφές τους έχουν πλέον σταματήσει –αν και το Παρίσι αρνείται ότι διακόπηκε ο διάλογος– και ο Εμανουέλ Μακρόν ζητά να στηριχθεί το Κίεβο «μέχρι τη νίκη» της Ουκρανίας.
Η Βρετανία προσφέρθηκε να βοηθήσει άλλες χώρες που θα ήθελαν, να στείλουν αεροπλάνα στην Ουκρανία τώρα, δήλωσε χθες
 ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, ο οποίος κάλεσε τους συμμάχους να διατηρήσουν την υποστήριξή τους στον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας.
Ο Σούνακ συντάχθηκε με τους προκατόχους του, τον Μπόρις Τζόνσον και τη Λιζ Τρας, παρέχοντας ισχυρή υποστήριξη στην Ουκρανία, περιλαμβανομένης της χορήγησης όπλων και της εκπαίδευσης στρατιωτών. Η Βρετανία αρνείται μέχρι τώρα να στείλει μαχητικά αεροπλάνα όμως ο Σούνακ δήλωσε σήμερα πως η Βρετανία θα μπορούσε να βοηθήσει με άλλους τρόπους. «Όπου άλλες χώρες μπορούν να προμηθεύσουν αεροπλάνα αμέσως, το Ηνωμένο Βασίλειο μετά χαράς θα τις υποστηρίξει να το κάνουν», δήλωσε στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass