Ε.Ε.

Εκταμιεύτηκαν 3 δισ. ευρώ για Ουκρανία

Ως πρώτη δόση από τα συνολικά 18 δισ. ευρώ για το 2023

Δημοσίευση: 18 Ιαν 2023 7:15

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκταμίευσε χθες μια πρώτη δόση 3 δισεκατομμυρίων ευρώ από το πακέτο Μακροοικονομικής Χρηματοοικονομικής Βοήθειας, συνολικού ύψους 18 δισεκατομμυρίων ευρώ, για την Ουκρανία.
Με την οικονομική στήριξη έως και 18 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2023, η Ουκρανία θα είναι σε θέση να συνεχίσει να πληρώνει μισθούς και συντάξεις και να διατηρεί βασικές δημόσιες υπηρεσίες σε λειτουργία, όπως νοσοκομεία, σχολεία και στέγαση για άτομα που μετεγκαταστάθηκαν. Θα επιτρέψει επίσης στην Ουκρανία να διασφαλίσει τη μακροοικονομική σταθερότητα και να αποκαταστήσει κρίσιμες υποδομές που καταστράφηκαν από τη Ρωσία στον επιθετικό της πόλεμο, όπως ενεργειακές υποδομές, συστήματα ύδρευσης, δίκτυα μεταφορών, δρόμους και γέφυρες.
ΕΥΛΙΞΙΑ ΚΑΙ ΕΥΝΟΪΚΟΙ ΟΡΟΙ
Το πακέτο οικονομικής στήριξης, ύψους 18 δισ. ευρώ για το 2023, προσφέρει στην Ουκρανία αυξημένη ευελιξία και ευνοϊκούς όρους δανεισμού. Η Ουκρανία θα χρειαστεί να αποπληρώσει τα δάνεια με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους για έως και 35 χρόνια, αρχής γενομένης από το 2033. Σε μια περαιτέρω έκφραση αλληλεγγύης, η ΕΕ προσφέρθηκε επίσης να καλύψει το κόστος των επιτοκίων της Ουκρανίας, μέσω πρόσθετων πληρωμών από τα κράτη μέλη από τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Τα κράτη μέλη της ΕΕ και οι τρίτες χώρες θα μπορούν επίσης να συνεισφέρουν περαιτέρω κεφάλαια στο μέσο, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν ως επιχορηγήσεις, εάν το επιθυμούν. Στη συνέχεια, τα κεφάλαια θα διοχετευθούν μέσω του προϋπολογισμού της ΕΕ, επιτρέποντας στην Ουκρανία να λάβει τη στήριξη με συντονισμένο τρόπο.
 Οι 20 στοχευμένοι όροι πολιτικής, που θεωρούνται ότι μπορούν να επιτευχθούν από την Ουκρανία και την Επιτροπή έως το τέλος του 2023, αφορούν τέσσερις τομείς πολιτικής: μακροοικονομική σταθερότητα, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και χρηστή διακυβέρνηση, κράτος δικαίου και καταπολέμηση της διαφθοράς και ενέργεια.
Οι μελλοντικές πληρωμές προς την Ουκρανία, ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ μηνιαίως, θα συνεχιστούν από τον Μάρτιο και θα εξαρτηθούν από την ικανοποιητική πρόοδο προς την εφαρμογή των συμφωνηθέντων όρων, καθώς και τη συνεχή συμμόρφωση με τις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων.
ΚΡΙΣΙΜΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ
Η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε: «Η υποστήριξη της Ουκρανίας στην κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών για την αντιμετώπιση της ρωσικής επιθετικότητας είναι τόσο κρίσιμη όσο και επείγουσα. Η σημερινή εκταμίευση των πρώτων 3 δισ. ευρώ από τη μακροοικονομική στήριξη έως και 18 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε τον Δεκέμβριο δείχνει ότι η Επιτροπή ενεργεί με τη μέγιστη ταχύτητα και αποφασιστικότητα».
Από την έναρξη του πολέμου, η συνολική βοήθεια της Ομάδας Ευρώπης που έχει δεσμευτεί στην Ουκρανία από την ΕΕ, τα κράτη μέλη της ΕΕ και τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ανέρχεται σε έως και 49 δισεκατομμύρια ευρώ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass